Studijska poseta predstavnika Općine Ilijaš i mjesnih zajednica Švedskoj, Srbiji i Hrvatskoj

PosjetaDelegacijaIndjijaProtekle sedmice Općinski načelnik Akif Fazlić boravio je u studijskoj posjeti Kraljevini Švedskoj zajedno sa 22 Općinska načelnika s teritorije Bosne i Hercegovine. Posjeta je upriličena u sklopu Projekta "Jačanje uloge mjesne zajednice u Bosni i Hercegovin" u kojem je Općina Ilijaš partner. Projekat je zajednička inicijativa Vlada Švicarske i Švedske a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u saradnji sa domaćim vlastima.
U poređenju s drugim članicama EU, švedske općine, okružna vijeća i regije imaju širok obim odgovornosti. Općine u Švedskoj su odgovorne za veći dio finansiranih sredstava nego što je to slučaj u većini drugih zemalja i imaju pravo nametnuti poreze za finansiranje svog rada.
U toku dvodnevne posjete Općinski načelnici su posjetili gradove Göteborg i Boräs gdje su imali priliku da se upoznaju sa sistemom lokalne uprave, fiskalnim pravnim i administrativnim okvirima u donošenju odluka, učestvovanje građana u Švedskoj na lokalnom nivou, analizom stanja i trendova, uvođenjem primjenjenih metoda za inkluzivni dijalog sa građanima u Göteborgu, načinima komunikacije političara i građana, a u cilju povećanja povjerenja u demokratiju.

U dvodnevnoj posjeti R. Srbiji, Opštini Inđija boravili su Predsjednik MZ Mrakovo Mehmed Smajlović, Predsjednik MZ Stari Ilijaš Armin Matoruga i koordinatorica Projekta ispred Općine Ilijaš Adha Masnopita zajedno sa predstavnicima mjesnih zajednica sa područja cijele BiH koje su uključene u Projekat. Ova delegacija imala je priliku upoznati se sa načinom funkcionisanja lokalne samouprave Opštine Inđija i ulogom mjesnih zajednica u donošenju odluka važnih za život u ruralnim sredinama.
Na početku posjete delegaciji se obratio predsednik opštine Inđija Vladimir Gak koji je, nakon uvodnog izlaganja, odgovarao na pitanja prisutnih koja su se uglavnom odnosila na privlačenje novih investicija, načinu komunikacije i pogodnostima koje općina pruža potencijalnim investitorima, obrazovanju i stvaranju kvalitetnih kadrova, zapošljavanju mladih i značaju ruralnih sredina za lokalnu samoupravu.

Opština Inđija izabrana za posetu kao jedna od najrazvijenih u Srbiji. Gostima iz BiH je predstavljen rad Agencije za IT, GIS i komunikacije, Agencije za ruralni razvoj i Agencija za ekonomski razvoj opštine Inđija.

Drugog dana posjete posjećena je mjesna zajednica Novi Slankamen gdje su se gosti upoznali sa radom mjesne zajednice i mjesne kancelarije. Posjećena je i hladnjača voćarske zadruge „Voćar Slankamen“ a nakon toga i kulturno-historijski spomenici ove mjesne zajednice.

Posjet delegacije BiH Rijeci 1Članovi delegacije koju su činili Predsjednici MZ Ilijaš-grad Meho Mešetović, MZ Podlugova Almir Špiodić, MZ Misoča Alen Matoruga, predstavnik MZ Srednje Mujo Karavdić zajedno sa  predstavnicima jedinica lokalne samouprave i mjesnih zajednica iz Bosne i Hercegovine boravili su u Rijeci s ciljem upoznavanja uređenja i funkcionisanja lokalne samouprave u R. Hrvatskoj.
Rijeka je odabrana kao primjer dobre prakse funkcionisanja lokalne samouprave, a goste je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović gdje im je predstavljena organizacijska struktura i funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, organizacija mjesnih odbora unutar administrativnog područja Rijeke, uloga mjesnih odbora u procesu odlučivanja te praksa uključivanja građana u proces donošenja odluka. Učesnici su prisustvovali i predavanjima o komunikaciji s građanima i pravu na pristup informacijama te predavanjima o sudjelovanju građana u donošenju budžeta i procesima donošenja odluka u Gradu Rijeci. Također, prezentirani su i procesi EU integracije gradova i općina. U sklopu ove posjete učesnici su imali priliku posjetiti i Mjesni odbor Zamet gdje su se upoznali sa strukturom i funkcionisanjem mjesnog odbora, kao i Centar Zamet te Astronomski centar.

Cilj projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ je unaprjeđenje života građana Bosne i Hercegovine kroz osnaživanje lokalnih razina vlasti, usluga i infrastrukture te jačanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti građana.

Projekt traje od jula 2015. godine i uključuje 23 jedinice lokalne samouprave i 125 mjesnih zajednica Bosne i Hercegovine te bi u konačnici trebao obuhvatiti 300.000 građana.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba