Sastanak Savjeta mjesnih zajednica Ilijaš sa Općinskim Načelnikom

SAM 1095Danas u 13:00 u sali Općinskog vijeća Ilijaš održan je redovni sastanak Načelnika Općine Ilijaš sa predsjednicima Savjeta mjesnih zajednica sa područja Općine Ilijaš.

Teme sastanka su bile: Nacrt budžeta za 2014. godinu, utvrđivanje zona građevinskog zemljišta, Izvještaj o radu mjesnih zajednica i tekuća pitanja.

Pomoćnica načelnika za privredu i finansije i investicije gospođa Merima Osmanović se obratila prisutnim i istakla da je ovo period kad se vrše aktivnosti za izradu Nacrta budžeta za 2014. godinu, te u skladu sa Zakonom o budžetu i Općina Ilijaš donosi prednacrt budžeta za 2014. godinu.

Obzirom da Općina Ilijaš ima razne zahtjeve od strane mjesnih zajednica, isti se pokušavaju uvrstiti u budžet.

 

Iz Službe za privredu, finansije i investicije su upoznali Predsjednike MZ sa projektima koje namjeravaju kandidirati u budžet za 2014. godinu. Projekti se pretežno odnose na rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, uvođenje javne rasvjete, asfaltiranje puteva, sanaciju krovova 2 zgrade u Srednjem, nabavku sportskih rekvizita za sportske plohe, izgradnju spomen obilježja, izgradnju objekta gradske tržnice, nadziđivanje sprata na objektu Općine Ilijaš i Doma zdravlja Ilijaš.

 Načelnik je istakao da će svakoj mjesnoj zajednici biti ponuđeno udruživanje sredstava iz općinskog budžeta i sredstava građana za realizaciju infrastrukturnih projekata. Ovo će dodatno opteretiti budžet općine ali će se sve mjesne zajednice staviti u ravnopravan položaj.

Načelnik je izrazio želju da će se usvojiti Nacrt budžeta na sjednici općinskog vijeća u novembru, ali je izvjesno da budžet neće biti usvojen u decembru, nego će se donijeti odluka o privremenomm finansiranju. Razlog tome je prije svega usvajanje budžeta Kantona Sarajevo, na koji se u znatnoj mjeri oslanja budžet općine Ilijaš.

Zatim su predsjednici mjesnih zajednica pojedinačno izložili prioritetne probleme i zahtjeve iz svojih mjesnih zajednica. Zahtjevi su se odnosili na priključak na kanalizacionu mrežu, rekonstrukcije puteva, sanaciju klizišta, uvođenje javne rasvjete, izgradnju sportskih ploha...

Tema današnjeg sastanka bila je i utvrđivanje Zona gradskog-građevinskog zemljišta.

Pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar gospođa Sadeta Brkić je upoznala članove Savjeta da je usvojen Zakon o građevinskom zemljištu 2003. godine, i da se pristupilo uređenju podataka o zonama građenja.

U toku je izrada Elaborata gradskog građevinskog i ostalog zemljišta sa prijedlogom o pojedinačnim zonama. Naglasila je da se gradsko-građevinsko zemljište utvrđuje Odlukom Općinskog vijeća Ilijaš, a Savjeti mjesnih zajednica prije usvajanja Odluke trebaju dati svoje mišljenje o predloženom dokumentu.

Gradsko-građevinsko zemljište je utvrđeno urbanističkim planom i definisano je prostornim planom Kantona Sarajevo i ne može se mijenjati. Gradsko – građevinsko zemljište na području Općine Ilijaš planirano je u šest zona i na osnovu zona će se utvrditi naknada za plaćanje pogodnosti građevinskog zemljišta u skladu sa Zakonom o građenju. Zaključeno je da nadležna služba za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u narednih sedam dana pojedinačno održi sastanke sa svim Savjetima mjesnih zajednica i predoči im kartu sa predloženim zonama.

Članovi Savjeta mjesnih zajednica su istakli da će godišnje Izvještaje o radu dostaviti u pismenom obliku Službi za opću upravu i lokalnu samoupravu.

Sastanak je završen u 15:30.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba