Predstavljamo vijećnike : predsjedavajući Damir Filipović

Damir Filipović, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš, kao 26. godišnjak jedan je od najmlađih na ovoj funkciji u cijeloj Bosni i Hercegovini. U prvoj emisiji Radio ilijaša „Predstavljamo vijećnike“ zbog toga smo iskoristili smo priliku da malo više govorimo o položaju mladih u Ilijašu.

U Ilijašu je velika nezaposlenost, a među omladinom vlada apatija, šta Vi mislite kako se konačno može popraviti položaj mladih u Ilijašu?

- Građani ove općine u globalu su u nepovoljnoj situaciji, oko 60 posto je nezaposlenih, petina ih je u stanju u stanju socijalne potrebe. Nije to samo problem vlasti, jer omladina je često neinformisana, pasivna i brzo odustaju. Prema Strategiji koja je donesena 2011. godine Službe za društvene djelatnosti bio je podatak da 47 posto je mladih osigurano preko roditelja, 27 posto preko biroa, 19 posto preko poslodavca, a sedam posto uopće nisu osigurani i registrovani. Jedan od savjeta je da se pokrenu, prave projekte koji će pomoći da se ostvare njihova prava. Treba da se udalje od tog razdvajanja po nacionalnog i stranačkoj osnovi nego se trebaju svi udružiti i tražiti svoje mjesto u društvu., poručio je Filipović mladima. U Ilijašu mladi mogu samo sanjati o projektima koje rade mladi u Novom Sarajevu ili Starom Gradu, ali trebaju na svaki način gledati da se promovišu, da dođu do pravih informacija kako bi uspjeli stvari pokrenuti.

Kultura i sport su uvijek bili jedan od načina da se omladina afirmiše, da li je to tako u Ilijašu?

- Kulturna svijest našeg stanovništva inače je slabo probuđena, Ilijaš ima i problem više zbog toga što je prigradska sredina i dešavanja u Sarajevu zbog nedostatka javnog prijevoza u noćnim satima. Omladinska organizacija Veto pokrenut će inicijativu za pokretanje komercijalne noćne linije, vidjet ćemo šta će biti od toga. Sport je, može se reći, jedina svijetla tačka za omladinu u Ilijašu. Ja sam kroz sport kao karate reprezentativac obišao puno država i bio na puno takmičenja, što je bogatstvo samo za sebe. Ali, cijela situacija tjera omladinu iz sporta jer da biste uspjeli morate imati veći angažman, idete na treninge u Sarajevo, sve je to uslovljeno i finansijski tako da mnogi odustaju , naglašava Filipović .

S tim u vezi nameće se pitanje kriminaliteta i maloljetničke delinkvencije u Ilijašu?

-Ilijaš ima veliki procenat delinkvenata čak 31 posto, to je veliki problema, 47 posto mladih u kladionicama ili njih 44 posto koji su u kafićima, a mnogi koji bi bili i u kafićima nemaju no za kafu, to nije perspektiva, kazao je predsjedavajući. Naglasio je da poslije nesuglasica i problema u Općinskom vijeću , nakon predizborne utrke rane zacjeljuju i da se situacija smiruje pa će vijećnici raditi kao tim za konačno poboljšanje stanja u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, javnog prijevoza i svih odluka i rješenja koje će doprinijeti dobrobiti svih građana. Nastojat će u saradnji sa izvršnom vlasti izboriti se za bolji položaj Ilijaša u Kantonu Sarajevo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba