Održana druga sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

novipredidoNa početku današnje sjednice Općinskog vijeća Ilijaš svečanu zakletvu položila je vijećnica Marioneta Ilić-Jureta iz SDP-a umjesto vijećnika Adisa Šehića koji je zbog sukoba interesa i obavljanja funkcije v.d. direktora KJKP GRAS odstupio sa dužnosti vijećnika.

 Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa Ilijaš, kamen spoticanja među vijećnicima bila je druga tačka dnevnog reda - rješenja o izboru članova stalnih radnih tijela, odnosno, općinskih komisija. Vijećnik Nijaz Rastoder iz LDS-a je za govornicom rekao da je on i nekoliko vijećnika dobilo prijeteće sms poruke o tome za koga trebaju glasati. Zbog političkih nesuglasica i nakon što nije usvojen Prijedlog Odluke o obrazovanju Komisije za statut i propise, predsjedavajući Damir Filipović, te vijećnici Stranke za Srednje, SDP-a, Snage Bosne, LDS-a demonstrativno su napustili sjednicu.

Nakon pauze, sjednica je nastavljena sa prisutnih 20 vijećnika. Sjednicom je u nastavku rukovodio dopredsjedavajući Mahir Dević. Nijedno rješenje o izboru članova općinskih komisija nije dobilo potrebnu većinu jer je 12 vijećnika bilo ZA, a osam PROTIV.

 

Vijećnici su usvojili odluku o privremenom finansiranju Općine Ilijaš za prva tri mjeseca 2013. godine čime se omogućilo funkcionisanje u ovom periodu svim budžetskim korisnicima Općine Ilijaš do usvajanja budžeta za 2013. godinu. Data je saglasnost i za dodjelu koncesije za ekploataciju mineralnih sirovina na lokalititetu „ Rijeka Rača- Visojevići“ firmi Kunovac doo koja je ispunila sve uslove iz konkursa i, kako je rekao načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, Ilijaš bi napokon trebao imati koristi od eksploatacije prirodnih bogatstava te bi se dugogodišnji problemi u ovoj oblasti počeli rješavati. Vijećnici su usvojili i plan stipendiranja izuzetno nadarenih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2012./13. godini, kao i plan stipendiranja učenika i studenata u stanju socijalne potrebe. Konkurs za stipendiranje učenika i studenata bit će najvjerovatnije raspisan u januaru 2013. godine. O ostalim izvještajima i informacijama sa ove sjednice OV informisat ćemo javnost narednih dana.

Snimak sjednice možete poslušati sutra od 13 sati u programu Radio Ilijaša.

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba