Osamnaesta godišnjica obilježavanja Dana šehida

dans18opRijaset islamske zajednice BiH usvojio je Odluku o obilježavanju Dana šehida sada već davne 1995. godine i to svake godine drugog dana Ramazanskog bajrama. Ove godine Dan šehida je obilježen osamnaesti put širom naše zemlje , na mezarjima, šehitlucima i spomen obilježjima. Vjernici, članovi šehidskih porodica, boračkih organizacija te predstavnici javnog i političkog života posjetili su šehidska spomen obilježja u  Ilijašu, Misoči, Starom Ilijašu,Lješevu, Kamenici, Solakovićima , Solunu i Brezi gdje su položili cvijeće i proučili zajedničku fatihu, jasin i dovu. Nakon što je položeno cvijeće na spomen obilježje u Ilijašu, proučeni su jasini u Misoči i Starom Ilijašu, te hatma dova u Lješevu. Centralni program obilježavanja Dana šehida upriličen je u Brezi ispred Osnovne škole „Enver Čolaković“.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Breza Hajrudin ef. Hašimović podsjetio je na Božije riječi da su šehidi živi ali to mi našim fizičkim osjetilima ne možemo spoznati.

-U Sahihu Muslima stoji- duše šehida slobodno se kreću u jatima zelenih ptica po džennetu i spuštaju se na svjetiljke postavljene ispred Arša da bi ih Gospodar vidio i upitao šta žele kako bi oni odgovorili želimo da se ponovo vrate u zemaljski svijet, da se borimo na Tvome putu i poginemo radi Tebe. Zapisao sam da se šehidi neće vratiti u zemaljski svijet,odgovori Gospodar, podsjetio je ef. Hašimović.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Breza, Općine Vogošća, kao i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je održao govor o značaju obilježavanja ovog datuma i između ostalog rekao :

- Dan šehida je dan kada trebamo položiti račune, odgovoriti porodicama šehida o njihovom statusu, o tome kako se odnosimo prema tekovinama rata 92.-96. godine, prema najvažnijoj tekovini tog rata a to je kontinuitet i suverenitet zemlje. Nisu samo drugi krivi za naše brojne probleme, recimo kod procesuiranja ratnih zločina, naše optužnice nisu više kvalitetne kao nekad, građani ne žele svjedočiti. Na ovaj dan gledam kao na priliku kada će se Bošnjaci potpuno nacionalno emancipirati, riješiti se problema kolektivnog zaborava, skinuti uteg koji se zove kompleks naroda manje vrijednosti, naglasio je načelnik Fazlić.

Iako je centralna manifestacija u Brezi bila izuzetno posjećena, ipak na lokalnim mezarjima u Ilijašu iz godine u godinu sve je manje onih koji odaju počast najhrabrijim sinovima ove zemlje. To posebno rastužuje i brine roditelje i rodbinu šehida jer strahuju da se najveće žrtve njihovih najmilijih poslije njihove smrti niko neće sjećati.

Ilahije “Šehidi” i “Šehidski rastanak” izveli su članovi ilijaškog Hora Preporod, a dovu je proučio Ahmed ef. Purdić iz Starog Ilijaša, čime je program u Brezi završen.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba