Građani uživali na Bajramskoj večeri

Više stotina posjetitelja iz Ilijaša ali i drugih gradova BiH : Breze, Visokog, Kaknja, Travnika, Tuzle i ostalih mjesta uživali su sinoć u bogatim i zanimljivim sadržajima tradicionalne Bajramske večeri u organizaciji JU „KSC i Radio Ilijaš“ i BZK „Preporod Ilijaš“ održane na novoizgrađenom šetalištu u Ilijašu.  Generalni pokrovitelj večeri bio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Glavna atrakcija bila je zlatna Vispakova džezva iz koje su se građani mogli počastiti pravom bosanskom kahvom, a organizatori su se pobrinuli da mogu zasladiti i rahatlokumom. Posjetiteljima su kahvu u narodnim nošnjama dijelile članice Udruženja „Zlatne ruke“ Ilijaš.

Na početku je odata počast šehidima, a ašere je proučio imam džamije u Mrakovu Sejid ef. Strika.

 

Centralni dio večeri bila je dodjela nagrada pobjednicima literarnog takmičenja Ramazanskog programa Radio Ilijaša „Ramazan miriše mahalom“. Od 15 pristiglih radova na konkurs, stručna Komisija u sastavu : Aida Kahriman-Krhan, profesorica Bosanskog jezika, Asmir Salihović- imam džamije Podlugovi i Nermina Durić- Kahvedžić izabrali su tri najbolja.

Direktor KSC-a i Radio Ilijaša Benis Fazlić proglasio je imena pobjednica na Bajramskoj večeri.  Prvo mjesto pripalo je trinaestogodišnjoj Emini Kučinar. Druga nagrada otišla je u Travnik- šesnaestogodišnjoj Emini Dedović,  a treća u Tuzlu,  šesnaestogodišnjoj Merimi Mustafić.  Nagrađene se pročitale svoje radove pred brojnom publikom , a zatim su predstavnici sponzora : Lišćevica promet Ilijaš, Fazum gradnja i Hodžeks doo uručili nagrade i diplome. Prva nagrada iznosila je 200 KM, druga 100 KM, a treća je sa 50 porasla na 70 KM.

Dobitnice nagrada kazale su da im nije bilo teško napisati rad inspirisan ramazanom jer vole taj mjesec i žao im je što će morati čekati cijelu godinu da ponovo dođe. Pohvalile su organizatore takmičenja zbog njegovanja pisane riječi posebno kod omladine i pružanja prilike da se na ovaj način iskažu.

Svi radovi, i pobjednički i ostali bit će objavljeni na web stranici www.radioilijas.ba

Mladi talentovani  izdanci ilijaškog Hora Preporod izvanredno su interpretirali  ilahije i sevdalinke te su nastupili u tri bloka.

Nakon oficijelnog dijela programa, posjetitelji su uživali do kasnih večernjih sati uz sevdalinke, stare dobre narodne pjesme u izvedbi Mehe Tabakovića, a na kraju su mogli i poigrati uz narodna kola.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba