Home Vizija razvoja
Vizija razvoja

Vizija razvoja općine – Ilijaš u 2012. godini

 

Kao ekološki uređena, sigurna i otvorena općina, Ilijaš će 2012. godine biti mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja, gdje će svi stanovnici uživati socijalnu sigurnost i odgovarajuće standarde življenja.

 

Vizija je zasnovana na fundamentalnim vrijednostima stanovnika Ilijaša koje predstavljaju osnovu daljeg razvoja općine. Ona predstavlja opis budućnosti Ilijaša kakvim ga vide građani koji su bili uključeni u proces izrade Razvojne strategije. Iako vizija predstavlja idealnu sliku budućnosti općine, ona je osnova za definiranje pravaca razvoja općine. Vizija je definirana za period od 6 godina, a osvrće se na prioritetna područja djelovanja i sadrži sve relevantne vrijednosti koje zajednica priznaje za komparativne prednosti i mogućnosti koje je potrebno iskoristiti na putu ostvarivanja razvoja sa aspekta ljudskih prava. Polazeći od vizije razvoja, te na osnovu velikog broja diskusija i zaključaka izvedenih iz analize četiri prioritetna područja djelovanja koja su obuhvaćena procesom planiranja (ekonomija; socijalna i zdravstvena zaštita; infrastruktura i zaštita okoliša; obrazovanje, kultura i sport), utvrđeni su razvojni i operativni ciljevi.

 

Razvojni ciljevi se zasnivaju na poštivanju, zaštiti i ostvarivanju specifičnih ljudskih prava, i definiraju okvir za aktivnosti, čijim se ostvarenjem Ilijaš postavlja na putanju razvoja i prosperiteta.

 

Razvojni cilj 1.

Postati razvijena općina, te dosegnuti nivo zaposlenosti i BDP-a FBiH stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja, razvojem malog i srednjeg poduzetništva, te iskorištavanjem poljoprivrednih potencijala.

 

Razvojni cilj 2.

Povećati nivo socijalne sigurnosti i stanovnicima općine osigurati odgovarajuću socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

 

Razvojni cilj 3.

Unaprijediti kvalitetu obrazovanja i osigurati pristup obrazovanju za svu djecu, te stvoriti uslove za unaprijeđenje kulturnog i sportskog života.

 

Razvojni cilj 4.

Poboljšati uslove i kvalitetu življenja stanovništva općine kroz unaprijeđenje infrastrukture i zaštitu okoliša.

 

Ostvarivanje razvojnih ciljeva će se postići kroz realizaciju specifičnih operativnih ciljeva i provedbu konkretnih programa, projekata i drugih mjera koji iz tih ciljeva proizilaze. Bitno je imati na umu da programi, projekti i mjere sadržani u matricama razvojnih ciljeva predstavljaju aktivnosti definirane tokom procesa izrade Strategije u okviru radnih grupa. Međutim, isti ne isključuju dodatne programe, projekte ili mjere koji mogu proizaći uslijed promjena i novonastalih potreba.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas50
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2242
mod_vvisit_counterOvaj mjesec29681