Home Vijesti Sastanak općinskog načelnika i predstavnika boračkih udruženja
Sastanak općinskog načelnika i predstavnika boračkih udruženja PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Srijeda, 11 Tra 2018 12:48

received 10215829065825347Općinski načelnik Akif Fazlić organizovao je sastanak u velikoj sali OV u vezi sa Zaključkom sa zadnje sjednice OV o realizaciji inicijative za ukidanje finansiranja boračkih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš.

Pored načelnika sastanku su prisustvovali predsjedavajući OV Mahir Dević, predstavnici Službe za opću upravu, boračko-invalidsku zaštitu i socijalnu zaštitu, Komisija za boračka pitanja OV Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici političkih stranaka, nekoliko vijećnika OV, te predstavnici demobilisanih boraca koji su inicijatori Zaključka o realizaciji inicijative za ukidanje finansiranja boračkih udruženja koja se finansiraju iz Budžeta Općine Ilijaš.

Na sastanku je naglašeno kako Općina Ilijaš izdvaja najmanji iznos za finasiranje boračkih udruženja u Kantonu Sarajevo, te da se time željelo racionalizovati trošenje novca.

Načelnik Fazlić kazao je da će realizacija ove inicijative biti proces, koji ne bi trebao biti dug, ali na kojem će se pokušati usuglasiti stavovi koji će značiti usvajanje najprihvatljivijeg modela funkcionisanja i finansiranja boračkih udruženja do donošenja Zakona o boračkim udruženjima.

"Finansiranje boračkih udruženja ima puno šire implikacije nego što je to samo izdvajanje sredstava iz budžeta. Dakle, mi želimo received 10215829068305409da postignemo model koji će značiti da se finansijska sredstva troše na najefikasniji način i da budu od koristi populaciji koju zastupaju boračka udruženja.

Želimo da se proširi programski rad tih udruženja, prije svega mislim na aktivnosti koje znače očuvanje tradicije i baštinjenje perioda 1992. – 1995. godina. Kroz djelovanje udruženja želimo da se afirmiše sve ono što su naši građani i borci u važnom historijskom periodu na civilizacijski i human način činili, a bili su angažovani u odbrani suverene i nezavisne države BiH.

Moramo mijenjati stvari kada je u pitanju rad ovih udruženja, napraviti efikasniji model finansiranja. Iz svih diskusija koje su se čule na ovom sastanku proizilazi zaključak da se može napraviti nekoliko modela koji bi trebali biti okosnica konačnog prijedloga. received 10215829064425312Resorna općinska služba za naredni sastank će predložiti nekoliko modela o kojima ćemo razgovarati", rekao je Fazlić.

Inicijator Emir Palić kazao je da će kad prestane finasiranje boračkih udruženja, biti formirano jedno krovno udruženje koje će predstavljati svu boračku populaciju jer od sadašnjih nema koristi nijedan borac.

Većina prisutnih je učestvovala u diskusiji i predložila različite modele za rješavanje problema sa kojima se susreću demobilisani borci.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1050
mod_vvisit_counterJuče1860
mod_vvisit_counterOva sedmica16119
mod_vvisit_counterOvaj mjesec33721