Home Vijesti Radni sastanak: Najava izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak
Radni sastanak: Najava izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Petak, 23 Ožu 2018 09:30

radni sastanak vrutakU kabinetu općinskog načelnika održan je sastanak sa predstavnicima MZ Gajevi. Tema sastanka bila je projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak koji ubrzo treba početi sa realizacijom.

Sastanku su pored načelnika prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević, te pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmonović i pomoćnik načelnika u Službi za saobraćaj, stambeno-komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić koji vode realizaciju projekta.

Načelnik je prisutne informisao da je projekat u fazi završetka tenderske procedure, odnosno sklapanja ugovora sa izvođačem radova, te da je kroz kantonalni Budžet obezbijeđeno milion konvertibilih maraka, a da je za ovu fazu projekta potrebno još dodatnih 700.000 KM.

"Projekat je dizajniran 2008. godine, izrađena je prva idejna i izvedbena dokumentacija, a potom je uslijedilo nekoliko faza revizije i dogradnje projekta. Cilj ovog razvojenog projekta je da obezbijedi radni sastanak vrutak 1vodu cijeloj mjesnoj zajednici Gajevi, dijelovima mjesne zajednice Dragoradi i kompletnom platou Nišičke visoravni. Kapacitet izvorišta je oko 30 litara sekundnih, a projekat je predvidio mogućnost zahvatanja do 20 litara sekundnih. To znači da se na godišnjem nivou može distribuirati 630.000 kubika vode potencijalnim korisnicima.

Elementarni uslovi za razvoj bilo kojeg područja su saobraćajna infrastruktura, električna energija i voda. Mnogo toga je već riješeno, ali je pitanje vodosnabdijevanje ostalo problem, a sa ovim projektom biće riješeni osnovni uslovi za dalji razvoj. Stvorit će se uslovi za igradnju novih privatnih stambenih objekata, ali i otvaranje firmi i gazdinstava.

Pribavljene su sve saglasnosti i riješani imovinski odnosi u nultoj zoni samog izvorišta tako da realizacija projekta može početi. Opredijelili smo se za ovaj koncept jer omogućava snadbijevanje gotovo svih naselja na tom području, omogućava bolju mogućnost dalje distribucije vode i puno pojeftinjuje investiciju, te same troškove eksploatacije vode. Dočekali smo da se pitanje vodosnabdijevanja građana cijelog tog područja dugoročno riješi", rekao je Fazlić.

radni sastanak vrutak 2Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević je naglasio značaj pokretanja ovog velikog razvojnog projekta koji je godinama najavljivan, te da su aktivnosti lokalne politike i administracije dovele do početka realizacije.

Jedan broj prisutnih predstavnika MZ Gajevi izrazili su bojazan da ovakvo projektno rješnje neće omogućiti da se riješi pitanje snadbijevanja vodom jednog broja naselja u okviru MZ Gajevi.

Na kraju su predstavnici Općine potvrdili da u potpunosti stoje iza ovakovg projekta i pozvali predstavnike MZ Gajevi da u zajedničkom partnerskom odnosu realizuju ovaj projekat na dobrobit građana tog područja.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas944
mod_vvisit_counterJuče1595
mod_vvisit_counterOva sedmica11271
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44890