JU OŠ "Stari Ilijaš" domaćin Transnacionalnog susreta partnera u okviru Erasmus+ KA2 projekta

Javna ustanova Osnovna škola “Stari Ilijaš“ domaćin je Transnacionalnog susreta partnera u okviru ERASMUS+ KA2 projekata “Humour in the classroom“. Tim povodom, u prostorijama Biznis centra Ilijaš organizovano je predstavljanje projekta i partnera iiz Bugarske, Turske, Slovenije i Portugala.

FB IMG 1626278217239

Događaju su, pored predstavnika škole domaćina prisustovali i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović, Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, Službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović, te direktori osnovnih škola sa područja općine Ilijaš Dženita Čehajić – Kulo, Nihad Salkić i Admir Abadžija.

Projekat “Humour in the classroom” je projekat o planski organizovanoj upotrebi smiješnih sadržaja u toku nastave, s ciljem da educiranje bude zanimljivije, a motivacija i uključenost učenika na većem nivou. Planirana je realizacija 24 mjeseca, sa ukupnim budžetom od oko 174 000 Eura. U aktivnostima projekta planirana je edukacija nastavnika sa naših prostora iz Škola koje će biti regionalni partneri u ovom projektu.

JU OŠ „Stari Ilijaš“ je prva na području Ilijaša i četvrta u BiH koja je odlučila da učestvuje u implementaciji ovakvog projekta.

„Sretan sam i ponosan što je OŠ Stari Ilijaš dio jednog ovakvog projekta, i ne mogu a da ne pohvalim sve učesnike, a posebno svoj tim koji čine Jasmina, Aida i Alma koje su svojim radom i aktivnošću potvrdile vrijednost ovog projekta. Želim da se u toku realizacije ovog projekta ugodno osjećate u našem gradu i našoj domovini, te da ponesete lijepa iskustva i sjećanja“, istakao je direktor JU OŠ “Stari Ilijaš“ Adem Alić.

KH8 0664

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Muminović – Hota kazala je da ovakvi poduhvati svjedoče da smo vitalni u nastojanjima da učenicima osiguramo dobro i kvalitetno obrazovanje.

Ovakvi poduhvati svjedoče da smo vrlo vitalni u nastojanjima da našim učenicima osiguramo dobro i kvalitetno obrazovanje, da ih učinimo dijelom svijeta. Iako smo mala zemlja itekako imamo šta ponuditi, pogotovo kada sam vidjela temu humor, znala sam da ćemo biti u centru pažnje. Znajući da danas imamo ovakve nastavnike i lidere u školskom menadžmentu, ja vjerujem da će iz ove zemlje dolaziti mnogi inovatori s potencijalom da promijene svijet. Kad već sada dobro surađuju sa vršnjacima iz različitih zemalja, onda sam potpuno sigurna da će to raditi za dobrobit čovječanstva. Hvala vam na ovako velikom iskoraku. Uz ovakve primjere sam sigurna da ćemo moći provesti sve nove nadolazeće reformske procese koji nam predstoje u narednom periodu“, istakla je Muminović – Hota.

KH8 0667

Prisutnima se obratila i Sanja Zagorac – Jozić koja je između ostalog iskoristila priliku da se zahvali timu nastavnica Almi, Aidi i Jasmini koje su uložile entuzijazam i trud da napišu ovu aplikaciju i donesu ovaj projekat u naš grad.

Posljednju godinu i po dana zaista živimo u posebnim okolnostima odnosno uslovima pandemije koja je promijenila u potpunosti naše živote, te sam zbog toga danas posebno sretna što smo imali priliku da se ovdje svi okupimo u našem gradu i da svjedočimo velikom događaju za naše škole. Posebno sam sretna kada sam čula da smo četvrta škola u BiH koja je učesnica jednog ovakvog projekta. Nije bilo tako davno kada smo 1996. godine došli u ovaj grad i zatekli potpuno porušene i devastirane školske objekte i nijedan od tih objekata nije bio osposobljen da se u njemu realizuje nastavni ciklus. Vrijedno smo radili ovih 25 godina uz pomoć Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a na čijem je čelu trenutno uvažene Muminović – Hota, te koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu, svim prethodnicama i prehodnicima. Imamo potpuno uslovne školske objekte, usklađene materijalne i tehničke uslove za rad, ali naše bogatstvo pored tih uslova jesu i naši vrijedni prosvjetni radnici koji se trude da svoja profesionalna znanja, životna iskustva i vještine prenesu na naše učenike. Zato se posebno zahvaljujem timu naših nastavnica Almi, Aidi i Jasmini koje su sa puno entuzijazma uložile da napišu ovu aplikaciju i donesu ovaj projekat u naš grad. Vjerujem da će priručnik koji će biti rezultat ovog projekta biti primjenjivan i u ostalim školama kao primjer dobre prakse“, istakla je Zagorac – Jozić.

KH8 0672

Krajni ishod ovog projekta biti će Priručnik za nastavnike o upotrebi humora u razredu i Vodič sa primjerima humorističnih sadržaja prilagođenih za upotebu u školi.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba