Home Vijesti UABNOR Ilijaš obilježio 76. godišnjicu formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade
UABNOR Ilijaš obilježio 76. godišnjicu formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 13 Ožu 2018 15:05
UABNOR1Udruženje  antifašista i boraca NOR-a Ilijaš organizovalo je danas u Srednjem manifestaciju obilježavanja 76. godišnjice formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade. Cvijeće na Spomen kosturnicu palim borcima i Spomen česmu šehidima  položilo je 35 delegacija   UABNOR-a  iz cijele Bosne  i Hercegovine, dok su prigodan program pripremila   djeca iz Osnovne škole „Srednje“ , gdje je i održan ovogodišnji program. Poslije polaganja cvijeća održana je prigodna akademija na kojoj su se obratili: Selver Herić, predsjednik UABNOR-a Ilijaš, načelnik općine Akif Fazlić, predsjednik Saveza antifašista Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić i prof.dr. Mirko Pejanović.
 
Na današnji dan prije 76 godina rekli smo NE fašizmu i pokazali da takva ideologija ne može biti prihvaćena. Ovakve manifestacije pokazuju istrajnost u očuvanju tradicije i borbe protiv fašizma. Prisutne je pozdravio predsjednik UOBNOR-a Ilijaš Selver Herić, koji je izrazio veliko zadovoljsvo velikim brojem prisutnih  antifašista na skupu.
 
UABNOR2„Tradiciju antifašizma moramo njegovati redovno, jer smo opterećeni fašizmom. Antifašisti su ti koji se moraju boriti. Ovdje smo došli da obilježimo 76. godišnjicu formiranja  Prvog bataljona 6. Istočno-bosanske  brigade koja se formirala na ovom prostoru i koja je dala veliki doprinos za odbranu Jugoslavije.  Veliki broj prisutnih antifašista dokazuje da antifašizam u svakoj općini djeluje.
 
Akif Fazlić, načelnik općine Ilijaš je kazao da je najveća civilizacijska poruka antifašizam.
 
„Nažalost narodi su platili za to kroz historiju i upravo zbog toga su jako bitna ovakva okupljanja i poruke koje ona nose. Za antifašizam se mora  boriti institucionalno, kroz obrazovanje, odgoj i razne druge aktivnosti“, rekao je Fazlić
 
UABNOR3Predsjednik Saveza antifašista Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić naglasio je da područje Srednjeg ima razloga da se ponosi svojom historijom, posebno antifašizmom jer se takvi događaji ne bi mogli održati da narod nije bio antifašistički raspoložen, da nije prihvatao narodno-oslobodilačku vojsku i njene ciljeve.
 
„Smatram da ovako i ovoliko okupljanje antifašista veliki uspjeh ilijaškog i svih drugih udruženja antifašista koji djeluju na području Federacije „ –kazao je Čomić.
 
Na akademiji je govorio i prof.dr. Mirko Pejanović koji se osvrnuo na historijske činjenice, pohvalivši organizaciju današnjeg skupa.
 
„OO UABNOR-a Ilijaš zaslužuje sve pohvale za organizaciju jednog ovakvog skupa. Ovaj kraj u narodnooslobodilačkom ratu  je među prvima ustao u borbu protiv okupacije zemlje.  Oni su među prvima na UABNOR4ovim prostorima stvorili slobodnu teritoriju i ona je na neki način bila „mala Kozara“ u zaleđu Sarajeva. Ovdje u Srednjem je postrojen prvi proleterski Istočno-bosanski bataljon koji je kasnije odigrao važnu ulogu i bio je nosilac oružane borbe. Taj bataljon je bio oslonac iz kojih se formirala 6 Istočno- bosanska proleterska brigada, a to je ujedno prva, jedina i najvažnija proleterska brigada. To je važno iz razloga što je na prostoru Istočne Bosne bio dugo vrlo snažan i opak četnički pokret. Ovdje je prilika da se sjetimo ubistva Mustafe Dovadžije, Branka Bajića, Nedže Stojanovića  i ostalih” , rekao je Pejanović .
 
Učenici OŠ „Srednje“ u prigodnom programu podsjetili su na historijske događaje vezane za ovaj datum i ukazali na potrebu očuvanja tekovina.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas978
mod_vvisit_counterJuče1595
mod_vvisit_counterOva sedmica11305
mod_vvisit_counterOvaj mjesec44924