Obilježen Dan nestalih općine Ilijaš

Svakog devetog dana u mjesecu juni, porodice nestalih iz općine Ilijaš, porodice šehida i poginulih boraca, te brojni građani šalju poruku „Govorite, šutnja je bol duše“. Na području općine Ilijaš još 46 osoba vode se kao nestale.

Delegacija Općine Ilijaš, prevođena načelnikom Akifom Fazlićem prisustvovala je obilježavnju Dana nestalih općine Ilijaš, koje je upriličeno danas na Centralnom spomen obilježju, nakon čega je upriličen obilazak brda Žerovanj gdje je 1996. godine pronađena masovna grobnica sa 30 nestalih osoba.

Pitanje „Gdje su naši najmiliji“ je pitanje bez odgovora za Zekiju Avdibegović, predsjednicu Udruženja nestalih,  koja dvadeset devet godina nosi breme najstrašnije sudbine koja je ikad mogla zadesiti jednu majku.

“Od nastanka našeg udruženja mi se trudimo i pokušavamo da skrenemo pažnju na zločine koji su počinjeni u Ilijašu ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Veliku podršku u tome pruža nam naša lokalna zajednica i međunarodne organizacije, ali nažalost izostaje veća podrška državnih organa.Za zločine u Ilijašu još uvijek niko nije odgovarao. Mi smo danas pripremili jednu instalaciju, kako bismo podsjetili vlasti da je toliko ljudi ekshumirano, a takođe još uvijek mnogo nestalih i da nikad niko još uvijek nije procesuiran. Mi smo podnosili tužbe protiv osoba za koje znamo da su počinili zločine u Ilijašu, međutim te tužbe nikad nisu realizovane. Kada 29 godina ne znate gdje su kosti vašeg oca, majke, brata, muža ili djeteta, onda je to van svake ljudske pameti. Ipak mi vjerujemo u pravdu, iako je spora ona je dostižna”, istakla je Avdibegović. 

Općinski načelnik Akif Fazlić ukazao je važnost pronalaska još 46 nestalih osoba sa područja općine Ilijaš, kao i bitnost jučerašnje  konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću. 

„Hvala Bogu da je Sudsko vijeće imalo snage da potvrdi presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću. Naravno da to nije konačna satisfakcija žrtvama na kojima je izvršen teror, niti satisfakcija za valoriziranje historijskih događaja iz tog perioda, jer zločini u Prijedoru i drugih pet općina za koje nije osuđen ostaje kao neka tuga i žal. Znamo da je Tomašica najveća masovnagrobnica, ali sud je tako odlučio. Međutim, proglašen je krivim za zločine, za 10 od 11 tačaka optužnice i moramo na neki način biti zadovoljni jer u svijetu u kojem živimo teško je očekivati da ta uzvišena pravda bude donesena kroz  institucije. Mi u Ilijašu kroz ovaj dan sublimiramo zločine koje su početkom 1992. godine počinjeni na cijeloj teritoriji  Ilijaša i Bosne i Hercegovine. Ono što nas posebno boli i zbog čega osjećamo neku vrstu potištenosti jeste što iz godine u godinu sve manje osjećamo uticaj institucija i želju društva da se detaljno bave ovim pitanjem i da konačno dođemo do nekih ozbilnih rezultate te da se pronađu naši nestali.  Naše je da obilježavamo, da tražimo, to je naš amanet za vijekove. Čestitam Udruženju i svima onima koji se ne samo na ovaj dan, već tokom cijele godine bore na ovom planu i trebamo im dati satisfakciju i raditi koliko je u našoj moći“, istakao je načelnik Fazlić.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba