Home Vijesti Aktivnosti matičnog ureda Općine Ilijaš
Aktivnosti matičnog ureda Općine Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Nermina Avdukić   
Četvrtak, 18 Sij 2018 08:39

matični uredProtekla kalendarska godina bila je dinamična u svim službama Općine Ilijaš, pa tako i u matičnim uredima u Ilijašu i Srednjem. Oba ureda vrše poslove upisa, ispravki, dopuna i promjena u matičnim knjigama rođenih, vjenčanih, državljana i umrlih.

Muvedeta Fazlić, šef odsjeka za opću upravu i šef matičnog ureda Općine Ilijaš kaže kako je došlo do smanjenja broja podnesenih zahtjeva u ovoj oblasti. Broj podnesenih zahtjeva je nešto manji u odnosu na prethodni period ali je godišnji prosjek uglavnom konstantan od 2015. godine.

U protekloj godini, ali i u nekoliko prethodnih bilježi se pozitivan prirodni priraštaj. Podaci govore kako je u matičnoj knjizi rođenih upisano 300 beba, a broj upisa u matičnu knjigu umrlih je 220.

„Napominjem kako je u matičnom uredu Srednje odnos umrlih i rođenih dosta drugačiji nego u uredu Ilijaš. U protekloj godini u matičnu knjigu rođenih u Srednjem upisane su 33 bebe, dok je broj upisa u matičnu knjigu umrlih 43. Taj negativan odnos bio je i ranijih godina. Generalno na cijeloj teritoriji općine Ilijaš imamo pozitivan trend, ali u matičnom uredu u Srednjem stanje je negativno“, kaže Fazlić.

Matična knjiga vjenčanih u 2017. godini zaključena je sa 163 sklopljenja braka. Nešto je to manji broj u odnosu na raniju godinu, koja je bila iznad prosjeka. U cjelini sve brojke su konstantne, ukoliko uporedimo podatke zadnjih 10 godina.

Matični registar – olakšica građanima i uposlenima

Od 2014. godine na osnovu Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH uspostavljen je Centralni matični registar, koji predstavlja jedinstvenu elektronsku bazu podataka u kojoj se nalaze lični podaci građana iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji BiH. Iz ovog registra građani mogu dobiti izvode i uvjerenja iz matičnih knjiga u bilo kojoj matičnoj kancelariji u FBiH, bez obzira na prebivalište.

Općina Ilijaš jedna je od prvih koja je izvršila elektronske upise, odnosno prenijela podatke iz knjiga u elektronsku verziju, a svi upisi su verifikovani.

„Onog momenta kada je matični registar zaživio olakšao je posao zaposlenima, ali i građanima. Donio je puno prednosti i maksimalno je iskorišten. Veliki broj građana upoznat je sa mogućnostima i prednostima registra i koriste to“, ističe Fazlić.

Ono što je potrebno građanima i uposlenima, a još uvijek ne postoji, je povezan matični registar Federacije BiH i matični registar Republike Srpske.

„Iskreno se nadam da će što prije doći do uvezivanja ova dva registra. Veliki je broj stanovnika naše općine koji je upisan u matični registar Republike Srpske, a mi trenutno nismo u mogućnosti izdati im uvjerenja ili izvode. Jedinstveni registar na državnom nivou olakšao bi građanima, ali i zaposlenima“, kaže Fazlić.

Bitno je naglasiti da se ispravke i dopune mogu uraditi isključivo i samo u matičnom uredu u kojem se fizički nalazi matična knjiga.

Greške i procedure ispravki i dopuna

Kada je 2014. godine počeo sa radom Centralni matični registar izvršena je verifikacija, tačnije rečeno, usaglasili su se podaci u elektronskoj verziji i podaci iz matičnih knjiga. Istovremno dolazi do velikog broja ispravki i dopuna u matičnim knjigama. Građani dolaze do saznanja da njihovi osnovni upisi u matičnim knjiga nisu onakvi kakve imaju u izvodima koje su dobivali ranije. Posljedice su to grešaka koje su ranije pravili matičari, ali i građani.

„Naime, ranije se dešavalo da građanin dođe i zatraži izvod iz matične knjige, matičar ne otvori matičnu knjigu nego na osnovu izjave građana napiše izvod i izda ga. Na osnovu takvog izvoda izdavali su se lični dokumenti. Naravno tu su se pojavile greške. Kada je došlo do uspostave jedinstvenog matičnog registra u čije podatke policijske uprave imaju uvid dolazilo je do masovnih otkrivanja grešaka. To su obično podaci u vezi sa slovima č, ć, dž, đ gdje ljudi takve stvari nisu dobro izgovarali, a matičari pogrešno pisali ne provjeravajući podatke iz matičnih knjiga“, objašnjava Fazlić.

Matični uredi Općine Ilijaš u 2012. i 2013. godini imali su skoro dvije hiljade zahtjeva za ispravkama i dopunama. Greške se i dalje pojavljuju, ali u mnogo manjem broju. U zadnje dvije godine broj zahtjeva značajno je smanjen.

„Ne možemo reći da smo definitivno završili sa ispravkama grešaka i da u budućnosti neće biti tih problema. Bitno je informisati građane da se svi podaci mogu ispraviti, dopuniti i da to nije nikakav problem. Uposlenici matičnih ureda Općine Ilijaš nastoje u što kraćem periodu usaglasiti podatke i riješiti problem stranki“, naglašava Fazlić.

Matičari su dužni da pruže pomoć i zahtjeve popunjavaju zajedno sa građanima. Zahtjevi koje stranka mora ispuniti propisani su zakonima i često su složeni.

„Često smo u kontaktima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova FBiH, koje je kreator Zakona o matičnim knjigama, ukazivali na složenost i kompliciranost zahtjeva. Međutim, tako je propisano zakonom i mi se toga moramo pridržavati. Nastojimo pomoći stranci, objasniti i zajednički popuniti zahtjev. Dešavaju se nesuglasice, jer strankama često nije jasno zašto se traži određeni podatak. Recimo, to je posebno naglašeno kada su u pitanju smrtni slučajevi i ostavinski postupci. Notari su nedavno zatražili od matičara da se zahtjevi dodatno dopunjavaju. Međutim mi ne možemo tražiti dodatne informacije od stranki ako one nisu voljne da ih daju, a onda notari imaju problem kod rješavanja ostavinskog postupka jer nemaju dovoljno podataka. Tako da smo ograničeni sa onim što nam zakon nalaže, ali nastojimo izaći u susret građanima i olakšati im. To naravno rade i druge službe, a ne samo matični ured“, kaže na kraju razgovora Fazlić.

Besplatna pravna pomoć

Trenutno Općina Ilijaš nema službu ili stalno zaposlenog koji radi na pružanju besplatne pravne pomoći građanima. Prošle godine Općina je u saradnji sa Fondacijom lokalne demokratije, a na osnovu Sporazuma o saradnji za razvoj besplatne pravne pomoći Kantona Sarajevo, uspostavila pružanje besplatne pravne pomoći dva puta mjesečno.

Nakon određenog perioda napravit će se analiza kakve to zahtjeve građani imaju, s kojim problemima se obraćaju za besplatnu pravnu pomoć i u kojem broju, te će se znati da li je potrebno da se u sklopu neke od službi angažuje ili trajno zaposli osoba koja će pružati tu uslugu.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas355
mod_vvisit_counterJuče2103
mod_vvisit_counterOva sedmica10968
mod_vvisit_counterOvaj mjesec45604