Ministar kulture i sporta KS u posjeti Općini Ilijaš

Ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Samir Avdić boravio je danas posjeti Općini Ilijaš. U okviru posjete održan je radni sastanak sa Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, kojem su prisustvovali Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić i Pomoćnik načelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić.


Tokom sastanaka razgovarano je o prioritetnim projektima i aktivnosti  iz oblasti kulture i sporta, a prije svega o kapitalnom projektu izgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu.

Ministar Avdić najavio da će Ministarstvo kulture i sporta i u toku 2021. godine podržati izgradnju Gradskog stadiona u Ilijašu, kako bi se ovaj projekt priveo kraju.

„Kanton je prethodnih godina, odnosno 2018., 2019. i 2020. godine izdvojio sredstva u visini od 1.2 miliona KM za sufinansiranje izgradnju stadiona. Ove godine, planirano je izdvajanje 100 hiljada KM za nastavak realizacije ovog značajnoj projekta. Također, vjerujem da ćemo kroz rebalans budžeta KS omogućit i dodatna sredstva, kako bi se ovaj kapitalni projekt završio i time stekli uslovi da sportske ekipe realizuju svoje nastupe na Gradskom stadionu u Ilijašu“, istakao je ministar Avdić.

Općinski načelnik Fazlić zahvalio se ministru na spremnosti da podrži vrlo značajne kapitalne projekte kao što je izgradnja Gradskog stadiona u Ilijašu. Uvažavajući činjenicu da se mnogi građani zbog korona virusa suočavaju sa egzistencijalnim problemima, te da su i lokalni i kantonalni budžeti usmjereni ka zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim mjerama ipak ne smije se odustati od projekata razvoja društvene infrastrukture.

“Izgradnja Gradskog stadiona u Ilijašu je veliki kapitalni projekt i kao takav sigurno je jedan od značajnih projekata sportske infrastrukture u Kantonu Sarajevo. Vlada KS do sada je podržala realizaciju ovog projekta i evo i danas imamo lijepe vijesti od ministra da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu. Naša želja jeste da ovaj projekt dovedemo u fazu da što prije bude u funkciji sportistima općine Ilijaš i dinamika je da nova nogometna sezona započne na ovom sportskom kompleksu. Očekujem da će se kroz rebalans budžeta KS naći i dodatni izvori kako bi ovaj projekt završio što prije“,  naglasio je načelnik Fazlić.

Nakon sastanaka upriličen je obilazak radova na Gradskom stadionu u Ilijašu. Vrijednost projekta iznosi oko pet miliona maraka, a njegovom realizacijom Ilijaš bi trebao dobiti moderni sportski centar, koji će biti na usluzi sportistima, klubovima i građanima.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba