Home Vijesti Obilježena 24. godišnjica napada na Crnu Rijeku
Obilježena 24. godišnjica napada na Crnu Rijeku PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 09 Stu 2017 17:58

 crnarijekanaslovnaTog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra  1993. godine  izvršen je agresorski  napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,  progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja  članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 24. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo polaganjem cvijeća na spomen obilježja, a nastavljen prigodnim historijskim časom i svjedočenjem preživjelih zarobljenika i obilaskom nekadašnjeg zatvora Solana-Jelik na Nišićima.

-Mi smo dužni da obilježavamo ovaj datum,a svi smo svjesni napada na ovu državu sa istih strana koje su ovdje napadali 93. godine. Mi evo treću obilježavamo godišnjicu  napada u Crnoj Rijeci, svaki dan treba govoriti istinu i istine ne treba nikoga biti stid i istina nije provokacija. Ova džamija je u ratu uništena i zapaljenja, kuće su izgorjele. Ono što se uradilo kosi se sa ljudskim umom, prekršena su sva pravila ratovanja, nadamo se da se rat nikada nikome i nigdje neće ponoviti, ali ukoliko dođe do rata nikada se više ne smiju uništavati materijalna dobra i činiti zločini prema živim bićima. Mi ćemo kod Solane, nakon što dobijemo sva imena stradalih i nakon što bude urađena fasada postaviti spomen ploču jer je tu boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih je bila maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ Vejsil Šehić.

Općina Ilijaš podržava ovakve manifestacije, puno je urađeno na infrastrukturi i izgradnji spomen obilježja, na pisanju monografija koje svjedoče o dešavanjima na području naše općine, te će nastaviti i dalje davati podršku.   To je ovom prilikom naglasio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Mi moramo izgraditi naše društvo i državu na istini o ratnom periodu, na istini o karakteru tog rata i to je jedini pravi put. Zato je važno da obilježavamo svaki događaj iz proteklog rata i ono što se desilo ‘93. godine ovdje jasno govori o tome, namjeri agresora da izvrši etničko čišćenje. Ovi skupovi treba da budu poruka za sve nas i da nas motivira da čuvamo i jačamo našu državu i njen ustavni poredak i da se angažiramo na njenom jačanju. Općina Ilijaš prati i aktivnosti udruženja i treba da ostavljamo materijalne tragove, što više obilježja, monografija, knjiga, filmova koji će svjedočiti o istini i tom periodu i svi koji mogu na tom planu nešto uraditi imat će punu podršku Općine Ilijaš, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Program je završen obilaskom i polaganjem cvijeća na lokalitetu Jelik Solana gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca, starci tog kobnog 09. 11.1993. godine. Tu je o svom stradanju svjedočio preživjeli Junuz Dovadžija.

Mene su odveli na punkt kad su me zarobili i tukli me dva sata, neki su govorili da me ubiju, drugi da im trebam za razmjenu. Uzimali su od ljudi zlato i pare kako im ne bi ubili sinove. Nakon što su me tukli, doveli su me ovdje na Solanu gdje sam bio tri dana, odveli su me na Kulu na Butmir, neke su odveli na Pale i tu sam bio godinu dana i onda sam razmijenjen kad je bila državna razmjena na Mostu bratstva i jedinstva, priča Dovadžija. 

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih  boračkih organizacija, zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 

 

 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Javni poziv
 
 
 Prijavni obrazac
 
 
 
 
 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2019.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2019
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1173
mod_vvisit_counterJuče1604
mod_vvisit_counterOva sedmica1173
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28181