Home Vijesti Općinski načelnik zajedno sa saradnicima posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida
Općinski načelnik zajedno sa saradnicima posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Petak, 14 Srp 2017 14:26
PosjetaMuzej 044Općinski načelnik Akif Fazlić zajedno sa svojim pomoćnicima, saradnicima, predstavnicima Udruženja šehida i poginulih boraca, Udruženja logoraša Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš kao i boračkih udruženja sa područja Općine Ilijaš posjetio je danas Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995 u Sarajevu. 
 
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida kao prvi projekat ”kulture sjećanja" na vjerodostojan, simboličan i slikovit način prikazuje razmjere počinjenih zločina kao i karakter rata u Bosni i Hercegovini.  Muzej obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992. – 1995. godine. U njegovom sastavu su arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i prostori koji govore o zločinima PosjetaMuzej 054protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te video izjave i svjedočenja žrtava, kao i projekcije ratnih filmova.  
Jasmin Mešković, Predsjednik Saveza logoraša BiH zahvalio se Općinskom načelniku na današnjoj posjeti, te dodao da:”Ovaj Muzej pokušava da pruži sve relevantne informacije i činjenice o genocidu na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno zločinu protiv čovječnosti koji se desio na prostoru bivše Jugoslavije. U ovom Muzeju se nalaze sve relevantne činjenice, PosjetaMuzej 057odnosno dokazi koji su korišteni u Haškim optužnicama. Ovo je nužno potrebno BiH. Ovdje se na jedan poseban način doživljava onaj period najteži za BiH, a to je period agresije, period 1992-1995. godina". 
 
Na samom ulazu u Muzej nalaze se najpotresnije fotografije nastale prilikom ekshumacija u masovnim grobnicama na području Bosne i Hercegovine, kao i osmrtnica 75-godišnjeg Ševala Tabakovića koji je ubijen u Višegradu 1992. godine.
 
PosjetaMuzej 069Općinski načelnik i posjetioci uvjerili se se i u druge brojne potresne fotografije i eksponate koje se nalaze u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida. Među njima su dimije nane Fate Đuliman koja je kao 81-godišnja starica provela dva mjeseca u logorima Gojevići, Duhre, te školi u Gromiljaku i Kiseljaku. U jednoj od soba je i majica dječaka Samira Delića, kao i majica logoraša koji je prošao stratišta logora Gabela, Silos i Ljubuški, a na kojoj se nalaze potpisi logoraša koji su bili zatočeni u tim logorima.
 
U jednoj od soba nalazi se oznaka zloglasnog 10. diverzantskog odreda koji je bio podređen Glavnom štabu Vojske RS-a, odnosno direktno komandantu Ratku Mladiću. O njihovim zvjerstvima najbolje govori podatak da su samo 16. jula 1995. godine na farmi Branjevo i u Domu kulture Pilice za svega nekoliko sati ubili između 1.000 i 1.500 muškaraca i dječaka nakon pada “zaštičene sigurnosne zone Srebrenica”.
 
PosjetaMuzej 079U Muzeju se nalazi i samica u kojoj su prikazane sve strahote kroz koje su prolazili logoraši.
U postavci se nalaze i poruke upućivane putem Međunarodnog komiteta Crvenog križa, kao i lični predmeti pronađeni u masovnim grobnicama – novčanici, lijekovi, olovke, ključevi, zdravstvene knjižice, lične karte, igračke, dječija cucla.
 
Nakon obilaska prostorija Muzeja Općinski načelnik Akif Fazlić je istakao da je: "govoriti o važnosti Muzeja suvišno. Država, glavni grad BiH, ovaj narod, je doživio najveću strahotu na kraju 20. vijeka na evropskom tlu i ne ostaviti jedan tužni spomenar generacijama i PosjetaMuzej 020svim dobronamjernim ljudima cijelog svijeta bio bi jedan veliki grijeh, zločin prema žrtvama koje su ubijene tokom svih tih teških godina. Naša je dužnost da svi u svojim mogućnostima podržimo ovakav projekat i ja čestitam ljudima koji su sve ovo pokrenuli". 
 
Svaki predmet je posebna priča, svaki predmet je iz nekog dijela BiH. Haški tribunal ustupio građu, svoje predmete, svoja svjedočenja. Svaki predmet ima priču vlasnika tog predmeta: vidjeti, opipati džemper, vidjeti majicu djeteta koje ju je nosilo, dimije koje je nana nosila, stolicu na kojoj je ubijen veliki broj logoraša su trenutci u kojim svaki posjetilac osjeti situaciju posljednjih trenutaka osobe koja je to preživljavala.
 
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995. nalazi se na adresi PosjetaMuzej 087Ferhadija 17, a radno vrijeme je svakim danom od 9 do 21 sat.
LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 


Preliminarne rang liste

potencijalnih korisnika FBiH za Kanton Sarajevo za općinu Ilijaš, u okviru “Javnog poziva izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini i povratnicima u Federaciju Bosne i Hercegovine za podnošenje prijava za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica u cilju povratka na područje općina Federacije Bosne i Hercegovine“.


Preliminarna rang lista - totalno uništen stambeni objekat


Preliminarna rang lista - djelimično oštećeni stambeni objekt


Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas780
mod_vvisit_counterJuče1133
mod_vvisit_counterOva sedmica2972
mod_vvisit_counterOvaj mjesec30411