U Ilijašu obilježen Dan bijelih traka

dan bijelih traka 1U gradovima širom Bosne i Hercegovine, regiona, ali i svijeta, 31. maja se obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu državu.

Aktivisti i aktivistkinje Asocijacije mladih SDA Ilijaš na Trgu Alija Izetbegović upriličili su akciju podjele bijelih traka te na taj način odali počast prijedorskim žrtvama.

Mahir Brkić, predsjednik Asocijacije mladih SDA Ilijaš pozvao je sve mlade ljude, predstavnike svih organizacija da obilježavaju važne historijske datume. „Organizovali smo ovu aktivnost kako bismo kao mladi ljudi gajili kulturu sjećanja na užasne zločine koji su se desili u Prijedoru. Također, danas smo obilježili 28. godišnjicu stradanja stanovnika Bioče. Poruka je da nikada ne smijemo zaboraviti ni Bioču ni Prijedor. To je naša obaveza.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić prisustvovao je ovoj aktivnosti i čestitao svim mladim ljudima koji čuvaju od zaborava sve ono što se dešavalo na prostoru BiH. „Prije svega, ja želim čestitati Asocijaciji mladih SDA Ilijaš i naravno svima onima koji vode ovakve vrste aktivnosti. Moramo se podsjećati na ove dane. Nažalost, 31. maj – Dan bijelih traka jedan je od najcrnjih dana u modernoj historiji BiH. To je jedan od najcrnjih dana kada je u pitanju pristup čovječanstva da vas neko obilježava bijelim trakama i time označava vaš identitet, označava da ste nepoželjni na tom prostoru, da vas označava da ste neko ko je drugog reda, da vas na kraju etnički očisti što je i realiziran plan na tom prostoru. Zbog toga je jako važno da se o tome zna i obilježava ovaj dan na cijelom prostoru BiH. Važno je da se vide bijele trake i da mladi saznaju šta su značile te bijele trake kako bi ih vodile ka civilizacijskom pristupu vođenja i planiranja života u našem društvu. Zbog toga još jednom čestitam svima koji organizuju bilo koju vrstu sjećanja na historijske dane i datume. Ponosan sam da je danas i na moju ruku stavljena bijela traka“, kazao je načelnik Fazlić.

Na terenu su danas bili koordinatori Mreže mladih Ilijaš Hasija Dubičić,bijele trake Muhamed Bilinović i Amina Džafo i prolaznicima u našem gradu dijelili bijele trake. Kažu da Ilijaš s ponosom biva sjedokom ovome činu i pruža podršku Prijedorčanima, već drugu godinu za redom.

Ovaj dan je za nas od posebnog značaja jer danas svi treba da šutimo i odamo počast svim stradalim ovog kobnog događaja, a posebno djeci jer se i dan danas pruža otpor izgradnji spomenika. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.Kultura sjećanja je čvor bez čijeg razrješenja mi ne možemo krenuti dalje. Ukoliko nismo spremni hladne glave razgovarati o tome, ukoliko se nismo spremni odmicati od nametnutih matrica, koje isključivo podrazumijevaju pogled iz nacionalnog i religijskog identiteta, čini mi se da nećemo daleko dogurati“, kazala je Amina Gljiva, kapiten i koordinatorica Mreže mladih Ilijaš.

Tokom 1992. godine na području opštine Prijedor ubijeno je više od 3.000 ljudi, Bošnjaka i Hrvata. Dan bijelih traka je sjećanje na njih.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba