Home Vijesti Intervju sa načelnikom Fazlićem u programu Radio Ilijaša
Intervju sa načelnikom Fazlićem u programu Radio Ilijaša PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 06 Tra 2017 14:07

nacelnik 1U programu Radio Ilijaša gostovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Sa načelnikom smo razgovarali o rezultatima rada u prva tri mjeseca 2017.godine, infrastrukturnim projektima, izgradnji Tržnice i Biznis centra, apartmanskim naseljima, zapošljavanju, elektro i vodosnabdijevanju i brojnim drugim temama.

Radio Ilijaš: Možete li za naše slušatelje dati ocjenu rezultata rada i ispunjavanje plana za prva tri mjeseca 2017. godine?

Fazlić: Prvi kvartal se koristi za donošenje programskih i planskih dokumenata, punjenja budžeta. Januar je bio hladan zimski mjesec kada smo imali problema sa vodosnabdijevanjem, što smo na adekvatan riješili i na tome čestitam menadžmentu i radnicima Vodostana Ilijaš. Već smo u aprilu i aktivnosti na terenu su započete, nastavak projekata iz prošle godine.

Početak je građevinske sezone: koji će projekti izgradnje i asfaltiranja biti nastavljeni?

Jedan od najvažnijih projekata je modernizacija puta Stari Ilijaš-Vlaškovo i radovi su počeli, dogovorili smo da se put završi do prvomajskih praznika. Direkcija za ceste KS već je počela radove na potezu prema Lješevu i kod Alića rampe.

Možete li nešto reći o projektima izgradnje Biznis centra i Tržnice i značaju za razvoj ekonomije općine Ilijaš?

- To su dva važna projekta za građenje imidža općine Ilijaš kao mjesta sa dobrom poduzetničkom klimom i s aspekta podrške razvoju lokalne ekonomije. Kada je u pitanju Biznis centar, potpisan je ugovor sa izvođačem i očekujem da već početkom sljedeće sedmice počnu radovi na rekonstrukciji aule KSC-a i da u prvoj etaži bude smješten Biznis centar a na drugoj etaži prostorije za smještaj naših kulturno-umjetničkih društava. Vrijednost projekta je 316 hiljada KM i već imamo obezbijeđeno 150 hiljada KM i vjerovatno ćemo kroz rebalans u junu obezbijediti preostali dio sredstava. Želimo da do jeseni projekat bude završen i da Biznis centar počne sa radom. 

Drugi važan projekat s kojim želimo krenuti je izgradnja Tržnice, vrijednost projekta je više od pola miliona KM, već je obezbijeđeno 250 hiljada, radi se o modernom projektu urađenom po svim standardima, reprezentativan objekat koji će dati urbanu dimenziju gradu i očekuje se i njegov završetak do jeseni. Imamo i asistenciju SERDE, dokumenti i dozvele su date i ovih dana bit će objavljen tender.

Evidentan je konstantan razvoj i ulaganja u Industrijske zone- kažite nam o novim investitorima, uslovima, interesima, mogućnostima zapošljavanja?nacelnikaida

 

Ono na što sam najviše ponosan je razvoj lokalne ekonomije u posljednje tri godine, stopa rasta zaposlenosti raste i taj trend će se nastaviti, ove godine između osam i devet posto, 320-350 novih radnih mjesta. Trenutno su u fazi izgradnje tri velike proizvodne industrijske hale. Najznačajnija je hala u Standardu, očekuje se izgradnja do juna a od jeseni pokretanje proizvodnje tapaciranog namještaja. U Industrijskoj zoni Luka intenzivno se rade dvije manje hale, jedna za metalsku industrije i druga vezana za proizvodnju dječije hrane,a puštanje u proizvodnju očekuje se ove jeseni. U fazi smo dobivanja dozvola za još tri industrijske hale, a i u Željezari Ilijaš imamo proširenja i nove pogone, to je dobar osnov za razvoj ekonomije i rasta zaposlenosti. Naša ekonomija je zdrava, izvozno orijentisana, drugi smo u KS po pokrivenosti uvoza izvozom, 12. u FBiH, izvozi se na evropsko tržište. Ono što je specifično i čime nismo zadovoljni je da su u Ilijašu najniže plate u KS, jer se najviše radi u realnom sektoru gdje su plate niske i nemamo jak javni sektor.

Usvojeno je mnoštvo regulacionih planova za izgradnju apartmanskih naselja, koliko će novih naselja biti napravljeno, je li istina da su investitori odustali od izgradnje Outlet centra u Ljubnićima?

Realizacija izgradnje apartmanskih naselja ide sporo i na nekom siboličnom nivou. Mi provodimo rigurozne procedure, kada je u pitanju dobijanje dozvola za građenje. Mi smo prema svim investitorima otvoreni. Mi smo na strani investitora i želimo da dođe do realizacije projekta. Veliki broj investitora odustane, donesu druge odluke, to što nisu neki projekti realizirani do sada ne mora značiti da neće ubuduće, ali i to je dio posla i pojavit će se neki drugi investitori.

Elektro i vodosnabdijevanje, koje su radnje poduzete za ostvarivanje najavljenih projekata?

Ilijaš ne smije imati ograničenja u svom razvoju i kada su u pitanju investicije,komunalna infrastruktura, saobraćajna infrastruktura, adekvatno elektro i vodosnabdijevanja mora se riješiti. Rekonstrukcija gradske vodovodne mreže na kojoj su veliki gubici značit će nove zalihe vode i za nove korisnike. Ove godine ćemo više od milion KM uložiti u projekte gradskog vodovoda. Kada je u pitanju elektrosnabdijevanje nisam zadovoljan dinamikom izgradnje nove trafostanice 110 u krugu Željezare Ilijaš. Elektroprijenos, koji taj projekat ima u planu od 2015.godine, još nije riješio imovinske odnose i napravljena je jedna vrsta zastoja i nadam se da će se ovaj problem riješiti i da će do jeseni krenuti izgradnja te trafostanice. Ovih dana raspisat ćemo tender za rekonstrukciju Filter stanice, vrijednost je oko 800 hiljada KM. Ono što je bitno je i vodosnabdijevanje našeg gornjeg područja i ponovo je aktueliziran vodoopskrbni sistem Vrutak, pokrenuta je dorada projekta i želimo u ovoj godini da se spremi projekat za realizaciju, tehnički uslovi i dozvole kako bi realizacija mogla početi sljedeće godine.

Načelnik je na kraju intervjua izrazio zadovoljstvo razvojem komunikacije sa UNDP, Svjetskom bankom, Općinskim vijećem, mjesnim zajednicama i to partnerstvo dovodi do realizacije mnogobrojnih projekata i razvoja lokalne zajednice.

S obzirom na to da je danas 06. april-dan oslobođenja Sarajeva i Ilijaša načelnik je poželio da praktikujemo aktivnosti obilježavanja ovih značajnih datuma preko kojih ćemo dalje graditi kulturu sjećanja i razvijati patriotizam prema našoj državi kao što godinama radi Udruženje antifašista Ilijaš.

Razgovarala: Aida Muratović

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1198
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13364
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34689