Home Vijesti Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 28 Velj 2017 15:52
SvecanaSjednicaOV 029Defileom slobode u organizaciji učenika Kampusa Perzijsko-bosanskog koledža i polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje u Ilijašu nastavljen je Program obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 
29.02.1996. godine jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, predstavnici lokalne vlasti  općine Ilijaš ušli su u Općinu Ilijaš i taj dan je značio početak povratka i konačnu deblokadu grada Sarajeva.
U poslijeratnom periodu Ilijaš, kao i većina drugih bh. lokalnih zajednica, našla se u izuzetno teškoj situaciji i to ne samo u smislu lošeg privrednog stanja, već i velikog broja raseljenih lica, uništene ili dotrajale društvene i saobraćajne infrastrukture. Ovakvo stanje zahtijevalo je reorganizaciju, obnovu i ponovnu uspostavu gotovo svih segmenata društvenog života, od zdravstvenog socijalnog i obrazovnog sistem, preko obnove saobraćajne i društvene infrastrukture do stvaranja elementarnih preduslova za razvoj poduzetništva.  Proces reintegracije i obnove povratka trajao je jako dugo. 
 
SvecanaSjednicaOV 042Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević čestitao je prisutnim Dan Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BIH i te podsjetio na doprinos u radu naše općine koji su dali dosadašnji Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš kao i bivši načelnici Općine Ilijaš  g. Mašić Nusret i g. Saudin Mešetović. 
"Želim da Vam čestitam ova dva velika praznika, praznik naše domovine BiH, Dan nezavisnosti i Dan reintegracije Općine Ilijaš. Želim da iskažem moralnu i ljudsku zahvalnost svim predstavnicima boračkih udruženja koji su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu učinili sve što je bilo u njihovoj moći da našu Općinu odbrane od agresije koja je imala za cilj potpuno uništenje jednog naroda. Znam da ste obnašali vrlo odgovorne funkcije u tom periodu koje su zahtjevale vrlo teške odluke i hvala Vam na tome", rekao je Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević, koji je pozvao prisutne na jedinstvo kako bi Općinu Ilijaš bila  još prosperitetnija i udobnija za sve građane i građanke. 
 
Da je u Općini Ilijaš vidan ekonomski, društveni, kulturno-sportski, obrazovni i zdravstveni prosperitet pokazuju svi parametri. 
 
SvecanaSjednicaOV 063Općinski načelnik u svom obraćanju podsjetio je prisutne na period povratka, reintegracije Općine Ilijaš u ustavno-pravni poredak FBiH kao i deblokadu Grada Sarajeva.
Nažalost tu obnovu i povratak mnogi ilijašani nisu dočekali.  Općina Ilijaš je dala 316 šehida. S velikim bolom nosimo činjenicu da još uvijek nisu pronađena 53 nestala sugrađanina, kao i da još uvijek niko nije osuđen za ratne zločine iz maja i juna 1992. godine. 
Ovo je bila prilika da se rezimiraju rezultati koje je Općina Ilijaš ostvarila u 2016. godini i da se najave planirani projekti.
"2016. godina bila je godina prosperiteta naše općine. Gotovo u svim oblastima ostvaren je progres i zavidan napredak. Općina Ilijaš se sve više pozicionira kao prostor ekonomskog rasta i zapošljavanja. Naša Općina dobiva sve više atribute industrijske općine sa razvijenom pretežno drvnom i metalskom industrijom sa izvoznom orjentacijom i otvarenjem novih radnih mjesta. Pored industrije sve više se razvija građevinarstvo, transport, industrija, usluge. Poljoprivreda i turizam su strateške grane. 
Kada je u pitanju društvena sfera, u 2016. godini oblasti obrazovanja i zdravstva su bile naš prioritet. U objekte obrazovanja investirano je oko 1,2 miliona KM, kroz programe Vlade KS i Općine Ilijaš. Centralni objekat Doma zdravlja Ilijaš nadograđen je i redizajniran, gdje je Dom zdravlja dobio novih 509 m2 za uvođenje novih funkcija, kroz ovaj Projekat nadograđen SvecanaSjednicaOV 067je i redizajniran objekat Općine Ilijaš čime su se poboljšali uslovi za rad organa uprave i dobila moderna sala Općinskog vijeća. 
2016. godina je obilježila intenzivna rekonstrukcija i modernizacija saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrijednost investicija je iznosila preko 4,5 miliona KM. Najveći implementator bila je Direkcija za puteve KS sa preko 2 miliona KM.  
I u ovoj godini očekujemo značajne rezultate u svim sferama života. I dalji je ključni prioritet lokalni ekonomski razvoj sa projeciranom stopom porasta zaposlenih od 6% što će omogućiti novih 800 radnih mjesta u ovoj godini. Realnost ove projekcije potvrđuje započeta gradnja mnogih poslovnih hala ilijaških i stranih kompanija. Dodatni imput stvaranja poslovnog ambijenta dat će gradnja biznis centra i gradske tržnice. Vrijednost ova dva Projekta je oko 700.000,00 KM.
Nastavit ćemo subvencionirati poljoprivredne proizvođače, raditi na izradi prostorno-planske dokumentacije,  Adresnog registra, SvecanaSjednicaOV 075harmonizacije podataka kroz projekat registracije nekretnina kao i nastavak izlaganja podataka premjera na javni uvid za katastarske općine Srednje i Nišići", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić, te dodao da je u 2017. godini planirano ulaganje oko  4 miliona KM u modernizaciju i rekonstrukciju  saobraćajne infrastrukture
Također, najavljena su brojna ulaganja u oblasti komunalne infrastrukture, rekonstrukciju gradskog vodovodnog sistema, elektrosnadbijevanje, proširenje javne rasvjete, prikupljanje i odvoz otpada, obrazovanje i zdravstvo. Planirana je i izrada Projekta i tehničke dokumentacije za rekontrukciju Gradskog stadiona i izgradnja sportska plohe u Dragoradima, zatim rekonstrukcija Društvenog doma Podlugovi i revitalizacija historijskog područja Stari grad Dubrovnik.  
 
Na kraju svečane sjednice Općinski načelnik Akif Fazlić i Predsjedavajući OV-a Ilijaš Mahir Dević dodijeli su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad. Dobitnici ovogodišnjih priznanja su: Nermin Demirović, direktor KJP Sarajevo-šume i Dževad Alispahić, a kao najuspješniji kolektiv proglašen je kolektiv JU OŠ "Stari Ilijaš". Dobitnici plakete Nermin Demirović i sekretar JU OŠ „Stari Ilijaš“ Sead Silajdžić izrazili su  zahvalnost, ali su kazali i da im ova priznanja puno znače jer je neko prepoznao njihov kvalitet i rad, te im daju izuzetnu snagu i želju da nastave još bolje raditi i realizirati brojne značajne projekte za građane općine Ilijaš.
 
SvecanaSjePrDodijeljene su nagrade za pobjednike konkursa BZK „Preporod“  o temi ”Zašto volim ovaj grad?”  i literarni rad o temi ”Niko ne voli svoj grad što je velik, nego što je njegov”.  Odlukom Stručne komisije za najljepši literarni rad izabrani su: Nidela Čučuković – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”, Sendin Pašović – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Alma Ademović – Osnovna škola ”Stari Ilijaš”. Najbolje likovne radove uradili su: Anida Rožajac- Osnovna škola ”Podlugovi”, Faris Dzafo – Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Enida Šebo – Osnovna škola ”Srednje”.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1193
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13359
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34684