Intervju sa načelnikom Fazlićem: U 2020. nastavak pozitivnih trendova napretka i razvoja Ilijaša

nacelnik fazlic 2020 Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u novogodišnjem intervjuu za Radio Ilijaš,  2019. godinu ocjenjuje uspješnom i godinom realizacije brojnih projekata iz oblasti saobraćajne, komunalne i društvene infrastrukture. Bila je to godina u kojoj je općina Ilijaš zadržala trend ekonomskog rasta, godina otvaranja novih industrijskih hala i smanjenja broja nezaposlenih.

Načelnik  Fazlić podsjeća na značajne realizirane i započete projekte iz 2019. godine.

Saobraćajna infrastruktura

Fazlić: Uvijek dajemo prioritet saobraćajnoj infrastrukturi, rekonstrukciji saobraćajnica, ali i potrebe za gradnjom novih putnih pravaca. Urađeni su brojni projekti iz sredstava društveno korisnih funkcija šuma,  prvenstveno dionica od  Misoče do vodozahvata dva kilometra, zatim  dva kilometra u naselju Korita, rekonstruisana je dionica puuta prema Dragoradima, gdje se radi proširenje ceste i poboljšanje njenih  performansi.  Sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo je rađen projekat rekonstrukcije regionalnog puta puta do granice Kantona, ostalo je još 200 metara na samoj granici što će se raditi na proljeće. Također, u 2020. godini  očekujemo početak rekonstrukcije dionice Stari Ilijaš - Malešići i Alića rampa – Gnionica.   Značajan napredak značila je rekonstrukcija saobraćajnice Alića rampa sa podvožnjakom u Starom Ilijašu, urađena je i dionica kroz Željezaru Ilijaš, dionica u Luci, 400 metara kroz Luku, saobraćajnica  sa dvije trake i trotoarima i postignuta bolja povezanost  industrijske zone sa Podlugovima, odnosno autoputem.

Mnogo je bilo i projekata asfaltiranja lokalnih puteva, Alića gaj, Karašnica, Vratuša, Homar naselje Kustura, mali putevi u Podlugovima i Lješevu finasiranih sredstvima građana.

Vodosnabdijevanje i izgradnja kanalizacione mreže

Fazlić:  Osim projekata izgradnje i rekonstrukcije saobraćajnica, puno je rađeno na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih mreža. Tako je  urađena rekonstrukcija u Omladinskoj, Bogumilskoj, ulici Bosanski put. Pri kraju je  izgradnja kanalizacione mreže u  Malešićima, projekat koji realiziramo  sa Ministarstvom za ljudska prava BiH. Značajno je spomenuti i  izgradnju kanalizacione mreže za Gornju Karaulu vrijednosti  100 hiljada KM, te projekte izgradnje u Luci, Mrakovu i Lješevu.

Vodoopskrbni sistem Vrutak

Fazlić: Doveden je do kraja projekat izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak prva faza, ostalo je još priključenje struje i da sistem prođe  testiranje. Radovi koji se odnose na izgradnju pumpnih stanica potisnog vodovoda su završeni,  ali je bilo potrebno dovođenje struje na tri lokaliteta, na izvorište, prepumpne stanice i na rezervoar što je uslovilo i dodatne troškove i projekat će biti nastavljen u sljedećoj godini. 

Gradski stadion Ilijaš

Fazlić: Prva faza zgradnje Gradskog stadiona u Ilijašu vrijednosti 1. 700. 000 KM  ovih dana je  zatvorena, već se uveliko radi na pripremi druge faze u 2020. godini čija je vrijednost  1. 100. 000 KM. Druga faza podrazumijeva potpuno zatvaranje objekata, krovovi na tribinama i objektu, te  krajem godine 2021. godine očekuje se da  taj objekat i kompleks počnui dobivati uslove za korištenje.

Napreduje izgradnja Fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“, preostali su dijelovi sanacije mokrih čvorova i svlačionica, te se očekuje otvaranje ovog objekta i predaja na korištenje SSŠC Ilijaš, učenicima, ali i građanima za Dan Općine Ilijaš u februaru 2020. godine.

Načelnik Fazlić napominje i brojne projekte energetske efikasnosti realizirane u saradnji sa kantonalnim ministarstvom, izgradnje sportskih ploha Salkanov Han, Dragoradi, projekte koje su relizirale MZ u saradnji sa UNDP-om kao što je nabavka  novog namještaja u  OŠ „Podlugovi“.  Urađene su i nadstrešnice na autobuskim stajalištima, završena je faza rekonstrukcije pasaža u gradskoj šetnici i počele pripreme dokumentacije za drugu fazu, odnosno drugu stranu. 

Planovi za 2020. godinu

Fazlić: Usvojeni Budžet od 15. 601 000 KM omogućava nam nastavak započetih i realizaciju novih projekata, podršku sportskim i drugim udruženjima i slijeđenje pozitivnih trendova daljeg napretka i razvoja.

Svim građanima Ilijaša želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u privatnom životu u 2020. godini  i da svi nastavimo graditi imidž općine u kojoj je dobar poslovni ambijent i zadovoljni građani sa aspekta kvaliteta življena i da sve usluge budu na kvalitetnom nivou.

Razgovarala: Nermina Durić-Kahvedžić

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba