Home Vijesti Volonterske potvrde za učenike OŠ ”Hašim Spahić” i ”Stari Ilijaš”
Volonterske potvrde za učenike OŠ ”Hašim Spahić” i ”Stari Ilijaš” PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 16 Velj 2017 15:50

volonterinaslovna3Danas su u sali općine Ilijaš dodjeljene potvrde učesnicima u projektu ”Volontiranje je cool 2016” iz Osnovne škole ”Hašim Spahić i Osnovne škole ”Stari Ilijaš”. U okviru projekta ”Volontiranje je cool” učenici od V – IX razreda obavljali su volonterske aktivnosti kao što je: pomoć svojim školskim drugarima u učenju, osobama sa posebnim potrebama, organizovanje ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti rješavanja problema lokalne zajednice. Amra Mizdrak, koordinator projekta ”Volontiranje je cool”, istakla je kako je volontiranje veoma bitno, te kako će ovi učenici imati veliku korist prilikom upisa u srednju školu, a kasnije i fakultet.

”Učenici su volontirali posljednjih osam mjeseci, a ukupno je 18 općina koje su uključene u ovaj projekat. Sa područja općine Ilijaš, učešće su uzele dvije škole, Osnovna škola ”Hašim Spahić” i Osnovna škola ”Stari Ilijaš”. Ovo su učenici koji su volontirali preko 50.000 volonterskih sati, a kada bi se to pretvorilo u novac oni bi u svoju lokalnu zajednicu doprinijeli preko 250.000 KM volonterskog rada. Ove knjižice koje će dobiti, donijet će im dodatno bodovanje prilikom upisa u srednju školu, a poslije i na fakultet. Volonteri imaju veliku korist zato što će dobiti određen broj bodova na rang listama. Projekat ”Volontiranje je cool” implementira se od 2011. godine, a cilj je da volonteri/učenici doprinose u razvoju lokalne zajednice i svom društvu,” ističe Amra Mizdrak, koordinator projekta ”Volontiranje je cool”.volskole2

Organizator projekta, Centar za razvoj omladinskog aktivizma uručio je zahvalnicu načelniku Općine Ilijaš, Akifu Fazliću za pomoć pri realizaciji ovog projekta. Obraćajući se učenicima, općinski načelnik naglasio je važnost volontiranja za lokalnu zajednicu i čestitao učenicima koji su učestvovali u projektu ”Volontiranje je cool”.

 

”Zadovoljstvo mi je da mogu ove trenutke da podijelim sa učenicima, našim volonterima. Ovom prilikom čestitam svima koji su učestvovali u ovom projektu, organizatorima, školama i učenicima koji su dobili priliku da dobiju potvrde za svoj rad. Volontiranje jeste izazov za sve nas, ponekad i zaboravimo na tu drugu stranu koja je usmjerena na zajednicu, a ne na nas lično. Kada radimo za zajednicu, onda radimo za sve nas. Upućujem čestitke i obećanje Općine da ćemo uvijek biti na pomoći u smislu realizacije ovakvih projekata. Učenicima želim da nastave dobro vladanje i dobar odgoj, a ovaj projekat svakako doprinosi tome”, naglasio je općinski načelnik Akif Fazlić.

Emina Bešlija, učenica Osnovne škole ”Hašim Spahić” nije krila zadovoljstvo ovom potvrdom za svoj doprinos ovom projektu, te istakla kako će se nastaviti baviti volonterskim radom.

”Za mene je ova potvrda nešto posebno, nešto što mi se desilo u životu a što nekim drugim učenicima nije. Ponosna sam na sebe, što sam dobila danas ovu potvrdu i svakako ću i dalje nastaviti volontirati”, kazala je Emina Bešlija, učenica Osnovne škole ”Hašim Spahić”.

Ponosna na sebe i svoje drugare iz škole bila je učenica Osnovne škole ”Stari Ilijaš” Emina Pušina, te je kazala kako joj je veoma bitno ovo prizanje.

”Ovo prizanje mi mnogo znači, jer sam bila jedna od izabranih učenika u ovom projektu.  Veoma sam ponosna na sebe i na sve moje drugare, dobro je što na ovaj način razvijamo svoju svijest. Definitivno ću nastaviti da se bavim volontiranjem i u budućnosti’‘, rekla je Emina Pušina, učenica Osnovne škole ”Stari Ilijaš”.

Potvrde o učešću u projektu ”Volontiranje je cool” dobilo je 20 učenika iz Osnovne škole ”Hašim Spahić” i  21 učenik iz Osnovne škole ”Stari Ilijaš”. Elma Aždahić-Čutura, nastavnica bosanskog jezika bila je koordinatorica ovog projekta u OŠ ”Hašim Spahić”, dok su u OŠ ”Stari Ilijaš” tu ulogu uzele profesorica bosanskog jezika Mirela Kozić, nastavica fizike Jasmina Dizdarević, pedagog Enisa Džakmić i profesorica razredne nastave Adisa Matoruga. Cilj projekta je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje uključenosti učenika u volonterskim i humanim akcijama, te pružanje prilike mladima da u radnoj sredini steknu nova iskustva koja će biti od praktičnog značaja u njihovoj profesionalnoj budućnosti.

Radio Ilijaš/Adela Salihović

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1193
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13359
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34684