Home Vijesti Održane javne rasprave na nacrte regulacionih planova
Održane javne rasprave na nacrte regulacionih planova PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 19 Sij 2017 15:48

DSCF7595Danas su u općini Ilijaš održane dvije Javne rasprave i to na nacrt Regulacionog plana ”Apartmansko naselje Haluge” Ilijaš i nacrt Regulacionog plana ”Savića brdo 1”. Ova dva nacrta utvrđena su na sjednici Općinskog vijeća održanoj 29. decembra 2016. godine, a Javni uvid na iste nacrte mogao se izvršiti od 3. do 17. januara 2017. godine. Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović istakla je kako je planirano da gradnja na ”Apartmanskog naselja Haluge” Ilijaš ide u dvije faze, gdje će biti izgrađeno ukupno 133 objekta, od kojih su 131 individualni apartmanski objekti, jedan stambeno-poslovni objekat kolektivnog stanovanja, te jedan objekat društvene infrastrukture sa sadržajima u funkciji stambenog naselja (trgovina, ugostiteljstvo, finansije ili uslužne djelatnosti).

”Provedena je procedura javnog uvida u trajanju od 15 dana, to na ”Apartmansko naselje Haluge” i Regulacioni plan ”Savića brdo 1′. Lokalitet Haluga prostire se na površini od 41ha, na kojem su planirana nova 133 objekta, od kojih su 131 individualni apartmanski objekti, jedan stambeno-poslovni objekat kolektivnog stanovanja, te jedan objekat društvene infrastrukture sa sadržajima u funkciji stambenog naselja (trgovina, ugostiteljstvo, finansije ili uslužne djelatnosti). Planirano je da gradnja ide u dvije faze, u prvoj fazi je planirana gradnja 49 individualnih objekata, a u drugoj 82 individualna objekta, stambeno-poslovni objekat i objekat društvene infrastrukture. Površine parcela namijenjenih za individualnu izgradnju su od 600 do 1169 kvadratnih metara, prosječne spratnosti, suteren prizemlje i sprat. Arhitektonska rješenja ovih objekata napravljena su u tri varijante. Ovim regulacionim planom, definisana je i saobraćajna infrastruktura, a u narednoj fazi, po usvajanju faze urbanizma radit će se i faze vodosnadbjevanja, kanalizacije, PTT mreže i ostala infrastruktura”, kazala je Meliha Avdibegović.

 

Na lokalitetu ”Savića brdo 1” planirana je izgradnja 16 objekata. Pomoćnica načelnika navela je kako se radi o manjem obuhvatu, te kako je ovaj lokalitet bliži urbanom dijelu Ilijaša.

”Kada je u pitanju Regulacioni plan ”Savića brdo 1”, radi se o manjem obuhvatu, površine 4,3ha. Na lokalitetu je planirana izgradnja 16 objekata, te se nalazi 16 većih parcela od 1500 do 3000 kvadratnih metara. Radi se o većim parcelama sa većim okućnicama, veće distance od susjeda ukupne bruto građevinske površine stambenih objekata od 420 kvadratnih metara spratnosti, suteren i prizemlje. Također, ovim planom je predviđena saobraćajna infrastruktura, a u fazi prijedloga plana definisat će se ostale infrastrukture, vodovod i kanalizacija. Lokalitet ”Savića brdo 1” je bliže urbanom dijelu Ilijaša, tako da se planira da se ovih 16 objekata priključi na postojeću infrastrukturnu mrežu, uz povećanje saobraćajnica sa 3m na 5,5 metara sa pješačkom stazom”, naglasila je pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Meliha Avdibegović.

 U Službi za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove rečeno je da kroz javni uvid nije bilo primjedbi, te kako su danas na Javnoj raspravi bili prisutni investitori, kao i predsjednici mjesnih zajednica te je utvrđeno da primjedbi nema. Svakako najbitnije mišljenje bilo je od strane predsjednika mjesnih zajednica, gdje je utvrđeno da nema prepreka za dalji razvoj planiranja infrastrukture na ovim lokalitetima.

Izvor: Radio Ilijaš

 

 

 

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1193
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13359
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34684