Home Vijesti Pušten u promet saobraćaj preko pružnog prijelaza "Alića rampa"
Pušten u promet saobraćaj preko pružnog prijelaza "Alića rampa" PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Utorak, 10 Sij 2017 14:28
PruzniPrijelazAlicaRampa1Danas je puštena u promet cestovni saobraćaj preko rekonstriusanog željezničko-cestovnog prijelaza "Alića rampa". 
Ukupna vrijednos radova na rekonstrukciji ovog pružnog prijelaza iznosi cca 360.000,00 KM, od čega je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo Direkcija za puteve Kantona Sarajevo obezbijedila 330.000,00 KM, a Općina Ilijaš cca 30.000,00 KM. 
 
Prije svega bih da uputim izvinjenje građanima Ilijaša ispred Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i Ministarstva saobraćaja KS i općine Ilijaš kao sufinansijera i suorganizatora ovog projekta što se malo duže čekalo na otvorenje pružnog prelaza s obzirom na to da su građevinski radovi završeni prije mjesec dana. Razlog čekanja je taj što je ovaj projekat trebao da bude objedinjen implementacijom, odnosno učestvovanjem Direkcije za puteve KS, Ministarstva saobraćaja KS, općine Ilijaš i JP Željeznice FBiH. Ovaj projekat je obuhvaćao kompletnu rekonstrukciju pružnog prelaza, od građevinskog dijela koji je urađen prije mjesec dana i signalno-sigurnosnog osiguranja. Svjetlosno-zvučna signalizacija koja je trebala da bude implementirana na ovom pružnom prelazu, nažalost još uvijek nije urađena. Uvjetovana je problemima koje JP Željeznice FBiH imalo pri raspisivanju javnog poziva i odabira izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, što predstavlja razlog kašnjenja u otvaranju ovog pružnog prelaza”, istakao je Adnan Alikadić.
 
PruzniPrijelazAlicaRampa2Otvorenjem pružnog prelaza na Alića rampi, alternativni prelaz koji je dosad korišten, danas je zatvoren, a uređenje sporedne industrijske saobraćajnice planirano je na proljeće. Iz Direkcije za puteve KS naglašavaju kako su urađeni višestruki napori kako bi se prelaz stavio u funkciju.
 
Mi smo kao učesnici projekta zajedno sa Općinskim načelnikom morali poduzeti sve napore, kako bi ovaj pružni prelaz pustili u funkciju kao neko privremeno alternativno rješenje. U građevinskom smislu ovo je konačno rješenje, gdje ovom projektu nedostaje još svjetlosno-zvučna signalizacija kako bi ovaj pružni prelaz sa sigurnosnog aspekta bio siguran i bezbjedan za korištenje kako vozačima tako i za željeznički saobraćaj. Za taj dio projekta je zaduženo JP Željeznice FBiH, što se tiče građevinskog dijela Direkcija za puteve je okončala posao, a ostaje još da se uredi područje sporedne industrijske saobraćajnice koje ćemo sanirati na proljeće", naglašava Adnan Alikadić, stručni saradnik  Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.
 
Željeznički prijelaz "Alića rampa" privremeno je osiguran "pasivnom" signalizacijom "Andrejin križ" i znakom "Obavezno zaustavljanje", te signalnim znacima "Približavanje prijelazu ceste preko željezničke prige" postavljenim na regionalnoj cesti sa obje strane prijelaza. 
Apelujemo na vozače koji se približavaju pomenutom prijelazu da su dužni prilagoditi kretanje vozila, tako da mogu preći prugu tek pošto se prethodno uvjere da prugom ne nailazi voz ili neko drugo vozilo koje se kreće po šinama.
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1192
mod_vvisit_counterJuče1818
mod_vvisit_counterOva sedmica13358
mod_vvisit_counterOvaj mjesec34683