Manifestacijom „Ramazanski kandilji“ u Ilijašu prvi put svečano obilježen doček Ramazana

top 1U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, Mreže mladih Ilijaš i članica ženskog aktivizma, večeras su ilijaški mališani na poseban način dočekali najdražeg gosta, mubarek Ramazan.

Šetnja stotina najmlađih sa balonima, krenula je ispred Općine Ilijaš, centrom grada do spomen obilježja odakle su se uputili na srebrenički cvijet na Karašnici i čekali historijski trenutak – top koji će označiti početak ramazana i puštanje lampiona i akšamski ezan koji je sa džamijskim kandiljima označio dolazak prvog ramazanskog dana 2019. godine.

Mališani su šetali uz prisustvo ponosnih roditelja, članova Mreže mladih i članica ženskog aktivizma, a prije samog početka ašere je proučio mladi ilijaški hafiz Abdurahman Tabaković, a prisutnima se obratio koordinator Mreže mladih za Općinu Ilijaš Dženan ef Mahmutović.

-Cilj je da kod djece probudimo radost zbog dolaska Ramazana, da otvorimo srca, da se družimo i budemo jedinstveni, poručio je Mahmutović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zahvalio se zastupniku u Skupštini KS Mahiru Deviću i gradonačelniku Grada Sarajeva jer su realizirali ideju dovođenja ramazanskog topa u Ilijaš.

-Prije svega najveća zahvala pripada  roditeljima i djeci, jer ja mislim da se nijedan od ovih topova a podijeljeno ih je desetak u nekoliko gradova, neće oglasiti kao ovaj ilijaški pred većem masom. Čestitam i Islamskoj zajednici i Mreži mladih i Dženanu efendiji, koji rade na animiranju mladih i korištenja blagdana da razvijamo svijest o potrebi zajedništva, jačanju našeg karaktera. Želim svima Ramazan šerif mubarek olsun., poručio je Fazlić.

Zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević kazao je da je najveća vrijednost u realizaciji ideje, to da oko hiljadu sugrađana, mališana zajedno dočekuju mjesec Ramazan.

-Želim Vam puno zdravlja, sreće i uspjeha, dobrih godina našem dragom Ilijašu i našoj državi BiH. Živio naš Ilijaš i živjela država Bosna i Hercegovina!

Po završetku šetnje, mališani iz svih ilijaških džemata su se počastili slatkišima koje je obezbjedio vlasnik firme Imtec, te pohitali kućama kako bi klanjali akšam i spremili se za prvu ovogodišnju teraviju.

Izvor: radioilijas.ba

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba