Općina Ilijaš podržala Projekat škole plivanja za 196 učenika

skola plivanja1Učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa područja Ilijaša dio su ovogodišnjeg projekta obavezne škole plivanja koju u periodu od 4. juna do 22. juna, prema nastavnom planu, provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

Školu plivanja za 196 učenika iz četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš, pored resornog ministarstva podržala je Općina Ilijaš sa 4.000, 00 KM, kao i roditelji djece sa 3.920,00 KM.

Učiteljica Alma Mamela kazala je za Radio Ilijaš da su djeca oduševljena prvim danom i boravkom na Olimpijskom bazenu. "Prema Nastavnom planu i ove godine zahvaljujući Ministarstvu realiziramo Školu plivanja, koja je obavezna za sve učenike. Moramo pohvaliti i Općinu Ilijaš, koja je ovo savršeno organizirala za djecu, kao i roditelje koji su podržali projekat. Imamo 58 djece, već su prvog dana određene grupe i nivo plivačkog znanja. Škola će trajati 10 dana i djeca će zaista uživati, uz to što će naučiti plivati ili poboljšati svoje plivačke vještine", kazala je Mamela.

skola plivanjaNaglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće Školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja.

“Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva“, rekao je ministar Kazazović, te dodao da se ovim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

“Ovim pilot projektom prelazimo na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj. Pored stručnog sportskog osoblja Bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku“, naveo je direktor Peštek, te iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao i svim opštinama na podršci bez kojih projekt ne bi bio održiv.

Projekt Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba