Home Vijesti Obilježen Dan 126. Ilijaške brigade
Obilježen Dan 126. Ilijaške brigade PDF Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Četvrtak, 02 Srp 2015 08:01

12625Prvi juli je dan kada je formirana 126. Ilijaška brigada. Ratne 1993. godine , 01. jula na slobodnim ilijaškim teritorijama oformljena je 126. Ilijaška brigada. Od tada pa do 1995. godine bila je konstantno izložena jakim napadima Karadžićeve fašističke armade. Više od dvije godine ilijaški i vogošćanski ljiljani sami su branili teritorij ne dozvoljavajući neprijatelju da ostvari svoj cilj. Iz tog razloga je danas, kao i svake prethodne godine, obilježen Dan 126. Ilijaške brigade. Obilježavanjem ovog datuma organizatori žele ukazati na značaj onih koji su dali svoje živote za ovu državu i na značaj boračke populacije općenito.
Više o programu obilježavanja govorio je predsjednik mjesne organizacije Unija veterana općine Ilijaš i jedan od organizatora Sidik Bećirević.
,, Danas obilježavamo 23 godine od formiranja 126. Ilijaške brigade. Ovo obilježavanje trajat će tri dana. Danas smo obišli mezarja u Crnoj Rijeci, Solunu, Misoči, Starom Ilijašu, Lješevu, te dva šehidska mezarja u Brezi kao i katoličko groblje. Moram isto naglasiti da je i jutros u katoličkoj crkvi održana Misa zadušnica za poginule borce katolike. Današnjim polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju Ilijaš i programom završavamo za danas s tim da program obilježavanja nastavljamo u petak u gradskoj džamiji u Ilijašu gdje će biti proučen tevhid šehidima 126. Ilijaške brigade“.
Oni se nisu borili samo puškama, u teškim i nepreglednim planinskim područjima, oni su svoj dan započinjali pjesmom i borili su se svojim optimizmom. Sliku sa ratnih bojišta pobliže nam je objasnio prvi ratni komadant 126. Ilijaške brigade Enes Durak.
,, Mi smo imali zonu odgovornosti na koju su četnici atakovali sve vrijeme rata. Da nije bilo onih koji su dali svoje živote, koji su dali svoje dijelove tijela i onih koji su danas ovdje živi, mi ne bismo danas ovdje stajali, jer njihov koncept je bio po planu “Ram“, da se dio muslimana i onih koji su voljeli i osjećali BiH svojom državom pobije, dio raseli , “zelenom transferzalom“ kako su je oni nazivali, za Tursku i dio posrbi. Zahvaljujući nama to se nije dogodilo i zahvaljujući nama smo mi i danas ovdje. Svim pripadnicima 126. Ilijaške brigade sretan Dan brigade“.
U ime Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo obratio se pomoćnik ministra Osman Smajlović. On je i sam bio pripadnik 126. Ilijaške brigade i rado se prisjeća dana kada se formirala.
,, S ponosom se sjećamo ovih događaja formiranja 126. brigade i svima nam je cilj da dostignemo krajnji rezultat, a to je da očuvamo lik i djelo naših boraca i da sačuvamo naše tekovine koje smo zaslužno izborili u prethodnoj agresiji”.
Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Danu obilježavanja 126. Ilijaške brigade su prisustovala i druga boračka udruženja koja su položila cvijeće i odala počast, te vijećnici i porodice poginulih boraca.
Pripadnici i borci 126. Ilijaške brigade su se zakleli da će braniti nezavisnot i suverenost Republike Bosne i Hercegovine i to su i uradili i baš zbog tog razloga ćemo ih veličati uvijek i odavati im počast kao što to radimo svake godine. Nadamo se da će im sljedeće godine odati počast veći broj ljudi, jer oni to zaslužuju.

 

piše : Edita Dahalić

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1837
mod_vvisit_counterJuče2225
mod_vvisit_counterOva sedmica10646
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20152