Home Vijesti I u septembru nastavak projekta slušne i govorno-jezičke rehabilitacije
I u septembru nastavak projekta slušne i govorno-jezičke rehabilitacije PDF Ispis Email
Autor Adha Masnopita   
Srijeda, 01 Srp 2015 10:48

DSC 0632Već nekoliko godina Općina Ilijaš u saradnji sa SOS dječijim selom Bosne i Hercegovine- SOS Društveni centar “Hermann Gmeiner” sa sjedištem u Sarajevu, na čelu sa direktoricom Programa SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine g. Azeminom Vuković implementiraju Ugovor o   o pravima, obavezama i odgovornosti pri realizaciji projekta slušne i govorno- jezičke  rehabilitacije učenika osnovnih škola s područja Općine Ilijaš.

Tim povodom danas je u sali Općinskog vijeća Ilijaš pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš g. Sanja Zagorac-Jozić održažala sastanak sa  direktoricom Programa SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine g. Azeminom Vuković, pedagogicom OŠ “Srednje” g. Dženitom Kulo-Čehajić, g. Almirom Osmanović pedagogicom OŠ “Podlugovi” te dipl.socijanom radnicom u OŠ “Hašim Spahić” i “Stari Ilijaš” g. Aldinom Salkić s ciljem dogovaranja dalje, intenzivnije saradnje na realizaciji ovog značajnog projekta.

U Izvještaju o realizaciji  Projekta govorno-jezičke rehabilitacije djece školskog uzrasta sa područja Općine Ilijaš  za period maj – juni 2015. godine, SOS Društvenog centra “Hermann Gmeiner” navodi se da je u drugom polugodištu školske 2014/2015 govorno – jezička rehabilitacija provodila u OŠ "Stari Ilijaš". Na rehabilitaciju su dolazila djeca iz područnih škola i djeca iz OŠ "Hašim Spahić".
Tretmani su se izvodili jedanput sedmično u trajanju od 2,5 sata, te je provedeno ukupno 12,5 sati rehabilitacije. U ovom vremenskom periodu provedeno je ukupno 25 rehabilitacijskih tretmana, kojima su bili obuhvaćeni učenici sa različitim govorno-jezičkim smetnjama i teškoćama u učenju, uzrasta od prvog do šestog razreda osnovne škole.
S obzirom na veliki broj djece koja trebaju govorno-jezičku rehabilitaciju, te na ograničen broj sati rehabilitacije, rehabilitacijski tretmani provođeni su u paru, grupno sa djecom koja su imala blaže artikulacijske teškoće,  i individualno sa djecom sa težim govorno-jezičkim teškoćama u seansama od 30 minuta.
Najveći broj djece koja su uključena na tretman ima poremećaje atikulacije više glasova  te im je zbog toga potreban veći broj tretmana i duži period za potpuno završavanje tretmana. DSC 0633
Uzimajući u obzir i činjenicu da procesom govorno-jezičke rehabilitacije nisu samo obuhvaćena djeca sa artikulacijskim smetnjama, već i djeca koja imaju teže govorno-jezičke teškoće, teškoće u učenju, djeca sa posebnim potrebama, te djeca sa poremećajima iz autističnog spektra, koja zahtijevaju kontinuiranu rehabilitaciju, samim tim evidentna je i  potreba za nastavkom provođenja ovog projekta u osnovnim školama.
Pored tretmana, obavljeni su savjetodavni razgovori sa roditeljima, koji su upućeni u dalji rad sa djecom, te praćenje dječijeg napretka.

Na sastanku je zaključeno da je potrebna kontinuiranost rehabilitacije i provođenje projekta tokom cijele školske godine, jer statistički podaci SOS Društvenog centra “Hermann Gmeiner” pokazuju da se kod 60% od testirane djece na području Općine Ilijaš pokazala potreba za pružanjem usluga logopeda.
Na sastanku je definisano da će se početkom septembra školske 2015/2016 godine, u svim osnovnim školama na području Općine Ilijaš, provesti procjena govorno-jezičkog statusa učenika prvih razreda. Nakon utvrđenog stanja nastavit će se provođenje govorno-jezičke rehabilitacije prema ustaljenom načinu rada a otvorena je mogućnost da djeca starijih razreda koja imaju poteškoće u govoru pristupe testiranju i da se ovaj tretman provodi i sa djecom starijeg uzrasta.
Općina Ilijaš je iz Budžeta za 2015. godinu za ovu namjenu izdvojila 6.000,00 KM.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1779
mod_vvisit_counterJuče2225
mod_vvisit_counterOva sedmica10588
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20094