JU OŠ "Srednje" obilježila Dan škole

DanSkoleSrednje10Učenici i nastavno osoblje OŠ ”Srednje” danas su uz prigodan program obilježili Dan škole. Bogat kulturno-zabavni program učenika ove škole oduševio je prisutne zvanice, koji su uživali u retrspektivi domaćih bosanskohercegovačkih filmova. Na samom početku prisutnima se obratio direktor OŠ ”Srednje” Refik Kurtović, te pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac-Jozić. Rečeno je kako je protekla godina najuspješnija u OŠ ”srednje”, uz nadu da će se infrastrukturni projekti nastaviti uz konstatno poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa. O rezultatima postignutim u protekloj školskoj godini, kao i o planovima za naredni period razgovarali smo sa direktorom OŠ ”Srednje”, Refikom Kurtovićem.
 
”Osnovna škola ”Srednje” nalazi se u naseljenom mjestu Srednje, a po tome je i dobila naziv. Nastava je organizovana u četiri školska objekta, centralni objekat u Srednjem, te tri područne škole jedna u Gajevima, Dragoradima i treća u Kamenici. škola pod ovim imenom egzistira od 2002. godine, dakle ove godine obilježavamo petnaest godina, iako historijat
školstva ovog područja datira iz 19. stoljeća, tačnije od 1979. godine. Godina iza nas je jedna os uspješnijih godina u našoj školi, drago mi je da smo i ove godine uspjeli da realizujemo planirano, čak u nekim segmentima i da premašimo očekivano. Što se tiče odgojno-obrazovnog rada koji je naša primarna djelatnost možemo se pohvaliti osvajanjem prvog mjesta iz informatike, tehničke kulture, horskog muziciranja, NUS-a, te drugim mjestom iz matematike za devete razrede. U okviru konkursa na nivou FBiH koji je raspisao BIHAMK na temu ”Sigurnost učenika u saobraćaju”, naši učenici su osvojili tablet i još mnogo vrijednih nagrada. Zaključak je da se možemo pohvaliti rezultatima naših učenika, te sam jako zadovoljan na tom planu. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima, ove godine smo završili najbitniji projekat uz pomoć Vlade KS, a to je Projekat utopljavanja škole, gdje je ugrađena i termofasada, nova stolarija, zamijenjena su grejna tijela, LED rasvjeta a sanirana je i kotlovnica koja je svakog proljeća bila potopljena. Na infrastrukturnom dijelu postigli smo sve one efekte koje smo priželjkivali sve ove godine. Po pitanju bezbjednosti učenika smo uz pomoć općinskog načelnika postavili zaštitnu ogradu na potpornom zidu, DanSkoleSrednje2odnosno na koritu rijeke Rače koju smo sanirali uz pomoć Ministarstva privrede KS. Također je postavljena i zaštitna ograda visoka 6m ispod gola, pored rijeke kako bi učenici mogli nesmetano da se igraju’‘, istakao je direktor.
 
Geografski položaj OŠ ”Srednje” je vrlo kompleksan, s obzirom da djeca putuju s velikih kilometarskih razdaljina. Direkor Refik Kurtović, naglasio je kako nije zadovoljan upisom djece u OŠ ”Srednje” koji proteklih godina stagnira.
 
”Što se tiče broja učenika, nismo zadovoljni upisom s obzirom da je naše školsko područje najveće u Kantonu Sarajevo, koje pokriva 4/5 općine Ilijaš ili oko 260m2. Teren je jako razuđen i imamo učenike koji do škole putuju i do 25km u jednom smjeru. Iako teren pokriva veliki prostor, naseljenost je jako slaba, nemamo onaj broj stanovnika koji smo imali prije rata. Tada je ova škola brojala i do 700 učenika, sa još jednom područnom školom u Podlipniku koja je brojala oko 300 učenika. Dakle, govorimo o području koje je brojalo preko 1000 učenika, dok sada imamo tek 265 učenika. Broj učenika zadnjih par godina stagnira, upisujemo oko 30 prvačića, a ove godine smo u aprilskom roku upisali 28 učenika”, kazao je direktor.
 
Kada je riječ o planovima i projektima za naredni period, direktor ističe kako će akcenat biti stavljen na odgojno-obrazovni proces, kako bi svaki učenik imao dobar temelj pri upisu u srednju školu.
 
”Obzirom da smo riješili goruće infrastrukturne projekte u našoj školi, sigurno ćemo akcenat staviti na onaj obrazovni dio, da unaprijedimo nastavu, popravimo ishode učenja kako bi naši učenici pri upisu u srednje škole imali dobar temelj. Što se tiče infrastrukturnih projekata, tu ćemo akcenat  staviti na područne škole, utopljavanje i način zagrijavanja tih DanSkoleSrednje3škola su svakako prioritet. Školsku plohu u Dragoradima ove godine finansirat će općina Ilijaš, a u planu je i ploha na Gajevima a voljeli bi sanirati i našu plohu ovdje u Srednjem koja je poprilično dotrajala. Mogu da kažem da osim opremljenosti naših kabineta, OŠ ”Srednje” infrastrukturno jako dobro stoji” , naglašava direktor Refik Kurtović.
 
OŠ ”Srednje” ima višedecenijsku tradiciju, prije rata zvala se OŠ “Evgenije Spahić Željko”, a na današnjoj lokaciji egzistira od 1979. godine, sa prekidom rada u toku agresije na BiH. Poslije rata pa sve do 2002. godine škola je egzistirala kao područna škola OŠ ”Hašim Spahić” Ilijaš. U toku rata u školi su boravili pripadnici srpske vojske, a poslije 1995. godine armija RBiH koristila je školsku zgradu, tako da je objekat bio poprilično devastiran i neuslovan. Kao samostalna počinje sa radom 7. novembra 2002. godine i od tada egzistira pod nazivom OŠ “Srednje”.
 
Izvor: www.radioilijas.ba
 
 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba