Home Vijesti Obilježena 23. godišnjica stradanja u Lješevu
Obilježena 23. godišnjica stradanja u Lješevu PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Petak, 05 Lip 2015 18:10

Piše : Enisa Mešetović

lješevo1-300x225 1Maj, juni i juli 1992. godine. Stravnična stradanja. Patnja i bol. Srpski agresori odlučili su uništiti svu ljepotu života u Ilijašu, prekinuti brojne mladosti, uništiti tek sagrađene domove, ubiti nevinu djecu, oduzeti majkama sinove, oduzeti djeci očeve…Odlučili su prekinuti prve behare. Prekinuti dolazak prvih lasta… Još jedan tužan za dan za našu Općinu. Lješevo je danas obilježilo 23. godišnjicu masakra nad nevinim stanovnicima ovog naselja. Dvadeset i dva nevina života strijeljana su 5. juna 1992. godine od ruku srpskih vojnika,  komšija, koji su ih nekoliko dana kasnije, nemilosrdno bacili u masovnu grobnicu na mjestu sadašnjeg mjesnog mezarja.

Centralni program Manifestacije „Lješevo 1992. – DA SE NE ZABORAVI“ održan je ispred Spomen-obilježja sagrađenom na samom mjestu masakra. Program je počeo intoniranjem himne te učenjem kur’anskih ajeta u interpretaciji hadži Nermina ef. Bahtanovića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima te rahmetli nani Zahidi Masnopita, koja je uspjela preživjeti strijeljanje u junu 1992.godine.

 

Pravda kao imperativ

Mještani Lješeva više od dvije decenije čekaju na svoju pravdu. Čekaju da se kazne zločinci.načelnik fazlić Čekaju svoj smiraj. Jasnu poruku, o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina u Lješevu poslao je i Općinski načelnik Akif Fazlić, koji je naglasio bitnost obilježavanja svih godišnjica stradanja na području naše općine: „Hvala vam što ste danas sa nama, sa mještanima ovog lijepog mjesta i što ste došli da zajedno sa nama podijelite bol ali i dostojanstvo, sjećajući se i odavajući počast žrtvama velikog zločina. Danas obilježavamo 23. godišnjicu od dana kada su srpske paravojne jedinice učinile stravičan zločin i ubile 22 nevinih ljudi. Ne prođe niti jedna godina da se ne zapitamo zašto su ubijeni ovi nevini ljudi? Znamo mi zbog kojih ciljeva su oni ubijeni, ali uvijek ostaje ono civilizacijsko pitanje zar se sve to moralo provoditi na tako brutalan način? Danas svjedočimo našu bližu historiju, sa ciljem da nikada ne zaboravimo šta se ovdje desilo. Mi ne želimo više svoje postojanje plaćati žrtvama, genocidima i masovim grobnicama, više ne želimo da drugi odlučuju o nama. Ove žrtve i ovi šehidi su nas naučili da smo zaboravili našu prošlost, oni su ti koji su preuzeli odgovornost u ključnom historijskom trenutku kulturnog i političkog sazrijevanja bošnjačkog naroda u trenutku borbe za slobodnu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Naša poruka, koju danas šaljemo je da se ovakav zločin nikada i nigdje ne desi, i da pravda dođe do onih koji su odgovorni za kažnjavanje zločinaca.“

ministar muharem fišoLješevo nikada neće zaboraviti svoje komšije i rođake koji su svirepo ubijeni samo zato što su bili drugačiji i bolji, ali i činjenicu da se počinioci ovog stravičnog zločina slobodno kreću, iako su njihova imena svima poznata. O važnosti kažnjavanja počinioca zločina na prostoru općine Ilijaš i pokretanju prijave za udruženi zločinački poduhvat govorio je i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS: „Selamim i pozdravljam sve stanovnike Lješeva u svoje vlastito ime, u ime Vlade KS i Premijera Elmedina Konakovića. Prije svega, želim da prenesem poruke Vlade KS porodicama šehida i stanovnicima Lješeva i Općine Ilijaš. Oprostiti, ne zaboraviti, halaliti…često čujemo te riječi. Da nećemo zaboraviti to pokazujemo našim prisustvom danas, oprostiti i halaliti možemo u onoj mjeri ukoliko zločinci to budu pokazali. Teško je onima koji su izgubili najmilije da oproste i da halale. Mi možemo, ići civiliziranim projektom BiH, i ići ćemo mi, ali u onoj mjeri koliko to oni koji ne vole ovu državu budu htjeli. Teško je svima onima, koji nisu našli svoje najmilije, a kad se uzme u obzir činjenica da zločinci, kao što su Ratko Adžić i Vasilije Vidović slobodno šetaju Kalemegdanom, kad tužilaštvo i vlasti čekaju i kad mi vjerujemo da oni koji trebaju da podignu optužnicu da će to uraditi. Sa današnjeg skupa šaljemo poruku da ćemo iz Ilijaša tražiti da svi oni koji su uradili zločine na području općine Ilijaš budu krivično gonjeni i da se podnese prijava za udruženi zločinački poduhvat.”

Prisutim gostima i stanovnicima MZ Lješevo obratio se i Damir Filipović, predsjedavajućidamir filipovic Općinskog vijeća Ilijaš, koji je kazao da je neophodno izvršiti pritisak na pravosudne organe kako bi porodice i ubijeni našli svoj smiraj: „Uvijek je teško govoriti sa ovoga mjesta, jer prvi ja ne mogu prenijeti onu bol koju osjećaju žrtve. Na ovom mjestu trebale bi stojati porodice koje mogu prenijeti ona osjećanja i onaj bol kroz svoj život, jer samo oni znaju kako je biti bez oca, kako je biti bez majke i kako je djetetu odrastati bez roditelja, i roditeljima bez djeteta. Da li postoji pravda? Mi se svake godine sastajemo na ovom mjestu tražeći pravdu, više zbog toga da se ne zaboravi, a pravda je, kako kažu spora ali dostižna. Ali, da li ćemo mi dočekati tu pravdu? Odavde treba poslati jasnu poruku i svi organi vlasti na svim nivoima treba da se uključe i izvrše pritisak na pravosudne organe da se jednom za sva vremena završi ova priča i da porodice dobiju smiraj a do tada porodicama želim sabur a žrtvama da im Allah podari firdevs“.

Šehidi,hej miljenici gdje ste vi?

hor fatihNakon zvaničnih obraćanja, uslijedilo je nastup hora Fatih, koji su za ovu priliku izveli ilahije “Šehidi“ i “Sa tabuta šehid zbori“, koje su izazvale brojne emocije prisutnih, nakon čega je uslijedilo čitanje imena svih žrtava MZ Lješevo.

Općina Ilijaš dala je 315 šehida od čega su 22 sa područja Lješeva i to : Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić. U toku agresije na BiH u periodu od 1992-1995. godine Lješevo je dalo još 18 života.

Prigodan program nastavljen je učenjem Ašere u interpretaciji Ibrahima Bilčevića, učenika III razreda medrese “Osman ef. Redžović” u Visokom, koji je ovogodišnji Europski prvak u učenju Kur’ana.

Polaganje cvijeća i obilazak šehidskog mezarja

Prema protokolu obilježavanja 23. godišnjice stradanja u Lješevu, uslijedilo je polaganjelješevo1 cvijeća na Spomen-obilježju. U ime MZ Lješevo i Organizacionog odbora manifestacije “Lješevo 1992. – Da se ne zaboravi“ cvijeće su položili Zekir Salihović i Mustafa Fazlić, a zatim i predstavnici Općine Ilijaš na čelu sa Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS na čelu sa ministrom Muharemom Fišom, predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ilijaš, predstavnici Udruženja porodica nestalih Ilijaš, predstavnici Udruženja ratnih-vojnih invalida Ilijaš, predstavnici Jedinstvene organizacije boraca Ilijaš, predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Vogošća, predstavnice Udruženja žena “Zlatne ruke“, predstavnici Udruženja antifašista Ilijaš, učenici Perzijsko-bosanskog koledža, OŠ “Đulistan“ i Predškolske ustanove “Behar“, predstavnici OO SDP Ilijaš i OO DF Ilijaš te porodice ubijenih.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu, nakon čega je uslijedilo klanjanje džuma namaza a zatim učenje mevluda i tevhida.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 


 
Odluka o određivanju biračkih mjesta na području Općine Ilijaš
 

 
Covid 19 - Brošura

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU









 
 









PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2332
mod_vvisit_counterJuče2699
mod_vvisit_counterOva sedmica13142
mod_vvisit_counterOvaj mjesec59075