Iskazan interes za izgradnju mini hidrocentrale u Malešićima na rijeci Bosni

Satem 012Općinski načelnik Akif Fazlić, Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika u Službi za privredu, finansije i investicije Merima Osmanović, Šefica Odsjeka za katastar u Službi za imovinsko-pravne poslove Nizama Mališević održali su danas sastanak sa predstavnicima Turske kompanije SATEM BH d.o.o. Sarajevo. Sastanku su prisustvovali i Ministar finansija Jasmin Halebić i Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, a tema sastanka je bila prezentacija projeta izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Bosni u Malešićima kao i pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti. 
 
Turska kompanija SATEM d.o.o. Sarajevo je kompanija koja proizvodi i gradi hidrocentrale, kako za vlastite potrebe tako i za potrebe drugih investitora. Kompanija se obratila Općini Ilijaš sa samoinicijativnom ponudom za koncesiju na rijeci Bosni u Malešićima kako bi mogli krenuti u projekat realizacije izgradnje hidrocentrale. 
 
Satem 007Općinski načelnik je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo što postoji interes za realizaciju jednog ovakvog projekta i iskazao interes Općine da pronađe prostor za investicije u svim sferama poslovanja od čega bi i Općina Ilijaš i Kanton Sarajevo imali benefite. 
 
Trenutno je u fazi donošenje izmjena i dopuna Zakona o koncesijama Kantona Sarajevo  i suština  promjena je harmonizacija sa  evropskim direktivama iz te oblasti, a suština je da se ohrabre lokalne zajednice, investitori i druga Ministarstva da se privredna pitanja pokušaju riješiti kroz koncesije i javno-privatna partnerstva.  Trenutni regulatorni okvir kaže da je podijeljena nadležnost između Federacije, Kantona i Općina, a najveći dio provodi Kantonalno ministarstvo privrede. 
O zakonskim procedurama dobivanja dozvola, odredbama Zakona o koncesiji prisutne je upoznao Ministar privrede Muharem Šabić koji je istakao da je politika Vlade Kantona Sarajevo i lokalne zajednice da privlače strane investitore. 
"Nažalost  ovo je prvi ovakav Projekat u KS, mi do sada nismo davali koncesiju za vode i to je šteta. Prvi korak je odobrenje Općinskog vijeća za dodjelu koncesije, drugi najveći dio administracije završava Ministarstvo privrede KS nakon čega Komisija za koncesije podnosi izvještaj Vladi KS koja treba da  proglasi javni interes. Manji dio nadležnosti prenosi se na Federaciju a odnosi se na ekologiju. U potpunosti Vam stojimo na raspolaganju i sve probleme ćemo skupa pokušati prevazići u najbržem mogućem periodu, kako bi što prije krenuli u realizaciju projekta", rekao je Ministar Šabić. 
 
Satem 008Na sastanku je bilo riječi o proceduri proglašavanja javnog interesa i pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište.
"Do kompletiranja dokumentacije treba puno vremena. Vode se dva procesa, jedan je dodjela koncesije a drugi pribavljanje građevinskih dozvola i dodjeljivanje okolišne dozvole. Kompanija bi trebala intenzivno raditi i sarađivati sa nadležnim instuticijama kako bi došli do potrebnih dozvola. Također, neophodno je riješiti i imovinsko-pravne odnose jer će ova akumulacija ući dijelom i u privatnu imovinu", rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić. 
 
Prema najavama investitora hidrocentrala bi mogla biti izgrađena za tri mjeseca, a ukoliko se na vrijeme pribave potrebne dozvole gradnja bi mogla početi u ljetnom periodu. 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Mahir Dević podržao je realizaciju ovog projeta na području Općine Ilijaš i naglasio spremnsot Općinskog vijeća da da potrebne dozvole kako bi Projekat što prije krenuo u realizaciju, međutim naglasio je da investitor mora pokazati spremnosti, ozbiljnost i transparentnost lokalnoj politici za implementaciju ovog projekta . 
Na kraju sastanka je dogovoreno da Općina Ilijaš sačini prijedlog Ugovora do iduće sedmice u kojim će biti definisana prava i obaveze Općine Ilijaš i investitora, kao i eventualni rokovi, a investitori će organizovati i javnu prezentaciju projekta Općinskom vijeću Ilijaš. 
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba