Home Vijesti Obilježen 19. rođendan OŠ “Hašim Spahić”
Obilježen 19. rođendan OŠ “Hašim Spahić” PDF Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 15 Svi 2015 11:34

skolaDanas, 15. maja, obilježen je Dan OŠ “Hašim Spahić” Ilijaš. Učenici su se u 8:30 okupili ispred škole, a onda podijelili u dvije grupe. Prva grupa su učenici od I do V razreda i oni su u sportskoj dvorani KSC-a Ilijaš upriličili prezentaciju rada svih sportskih i kulturno-umjetničkih klubova i udruženja koji djeluju na području naše općine, a u kojima zapaženo učešće imaju učenici OŠ “Hašim Spahić”. To su oblasti iz gimnastike, ritmičke gimnastike, ženske i muške odbojke i borilačkih vještina.

“Prezentacija se organizira sa namjerom da promoviramo sport i sportske aktivnosti, te da ukažemo učenicima koji do sada nisu bili učlanjeni u neki od sportskih klubova da ubuduće imaju priliku i šansu da se upišu u jedan od njih. Cilj nam je propagirati zdrav način života i potaknuti našu djecu da se uključe u sport,” kazao je skretar OŠ “Hašim Spahić” Mirza Karišik.

Učenici od VI do IX razreda su na vanjskom sportskom terenu škole i u fiskulturnoj sali pratili finale sportskog turnira u nogometu za dječake i u odbojci za djevojčice. Dva sata kasnije, u 10:30 u kino sali KSC-a Ilijaš održala se svečana priredba. Učenici su se predstavili bogatim kulturno-zabavnim programom, a prikazana je i video projekcija rada školskih sekcija. Prisutnim gostima, učenicima i roditeljima obratio se direktor OŠ „HašimSpahić“ Mirsad Kustura: „Danas naša škola svečano proslavlja 19. rođendan, tim povodom svim našim učenicima i zaposlenicima želim sretan Dan škole, a vama dragi gosti se zahvaljujem što ste odvojili vrijeme da budete sa nama i tako uveličate našu proslavu.

Na ovom prostoru škola postoji još od 1958. godine, pod nazivom OŠ „27. juni“ i tada je škola svoj dan obilježavala 15. maja, kao i Dan pobjede nad fašizmom. Od 1996. godine škola nosi ime čovjeka, kolege, borca i antifašiste Hašima Spahića. Bila je to jedina osnovna škola na području reintegrirane općine Ilijaš. Tek se 1998. godine odvojila JU OŠ „Podlugovi“ i 2002. godine JU OŠ „Srednje“ i nakon toga naša škola je bila jedna od najbrojnih na području KS.”

Neki od planova ove škole koji bi se trebali ralizirati su: projekat postizanja pune energetske efikasnosti, uskoro bi se trebalo ograditi školsko dvorište, uz pomoć lokalne zajednice trebala bi početi rekonstrukcija prilaza školi, kada se ovi projekti realizraju biće to mnogo kvaliteniji uslovi za učenike i osoblje škole.
Ove školske godine učenici su učestvovali na općinskim takmičenjima iz matematike, fizike, geografije i informatike, te smotri tehničkog stvaralaštva.

„Na Općinskom takmičenju iz fizike koje je održano 18. marta u OŠ „Stari Ilijaš“ učenici VIII i IX razreda takmičili su se i osvojili prvo mjesto u kategoriji IX razreda. Nakon mjeseca dana održano je i Kantonalno takmičenje u Sokolović Koloniji, na kojem je naša učenicia Emina Begić zauzela 17. mjesto. Moram pohvaliti Eminu, koja je naporno radila i trudila se da postigne što bolji rezultat. Ona je sa osvojena 92 boda zauzela prvo mjesto na Općinskom takmičenju,“kazao je nastavnik fizike Adem Alić.

Učenici od V do IX razreda uzeli su učešće na Općinskom takmičenju tehničkog stvaralaštva i osvojili ekipno prvo mjesto. „Ekipu čine učenici Hana Buza, Nedžad Aljić, Adna Hadžiavdija i Sendin Dervišević. Na Kantonalnom takmičenju osvojili su Zlatni točak za tehnička znanja, željela bih pohvaliti ove učenike, marljivo su se pripremali i to se na kraju isplatilo,“ kazala je Mirnesa Karić, nastavnica kulture življenja i tehničkog odgoja.

Općinski načelnik Akif Fazlić obratio se prisutnima: „Ova škola je bila nosilac organizacije i uspostavljanja obrazovanja u postreintegracionom postupku Općine Ilijaš od 1996. godine. Iznijela je mnogo organizacionih stvari u sferi obrazovanja. Škola nosi svijetlo ime našeg komandanta Hašima Spahića, što nas sve obavezuje da kroz to ime i dodatno, osim obrazovanja i odgoja, gajimo patriotizam, slobodarske ideje i sve ono što je bitno za našu državu.“

Nakon priredbe osoblje škole i zvanice posjetili su izložbu učeničkih radova u prostorijama škole, gdje je nastavljeno druženje.

piše : Nermina Avdukić

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas781
mod_vvisit_counterJuče2166
mod_vvisit_counterOva sedmica2947
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12453