Uređenje korita rijeke Bosna u MZ Ljubinići

KoritoBosna11Općinski načelnik Akif Fazlić, predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save i nadzorni organ danas su posjetili MZ Ljubnići, odnosno lokalitet na kojem se vrši uređenje korita rijeke Bosne.
Općinski načelnik je rekao da je zadovoljan dinamikom izvođenja radova i da se završetak radova očekuje do kraja građevinske sezone, te dodao: „Na području općine Ilijaš imamo nekoliko kritičnih tačaka koje ugrožavaju putnu komunikaciju što je bio slučaj u MZ Ljubnići.  Želim se zahvaliti predstavnicima Agencije koji su prepoznali ozbiljnost problema ovog lokaliteta i pristupili izradi projekta koji će definitivno riješiti odnosno KoritoBosna1zaštititi ovu saobraćajnicu. Općina Ilijaš je izdala dokumentaciju do građevinske dozvole. Projekat će se realizirati do vrijednosti 177.000,00 KM. U Ilijašu imamo jednu kritičnu tačku u Gnionici koja ugrožava regionalnu cestu Semizovac-Visoko. Već razgovaramo sa Agenicjom i tražimo projektna rješenja i način na koji ćemo obezbijediti sredstva za rješavanje ovog problema.
G. Mirza Bezdrob, rukovodilac sektora za realizaciju projekata u Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu istakao je da se radi o uređenju korita rijeke Bosne u dužini od 325 metara.
„Radi se o neuređenom dijelu korita rijeke Bosne sa izrazitim drvećem i šibljem. Na dijelovima gdje se nalaze krivine dolazi do devastacije korita i do ugrožavanja infrastrukturnih objekata. Predviđeno je da se uredi korito u dužini od 325 metara, od toga 110 metara radi se gravitacioni zid sa oblogom betonom a na preostalom dijelu uređenju i zidna potpora od 8 metara visine. Time će se spriječiti devastacija korita i objekata. Na krivinama matica rijeke erodira obalu i pomjera korito i što je moglo izazvati propadanja što se će realizacijom ovog projekta spriječiti“ kazao je Bezdrob.
G. Mirsad Nazifović, nadzorni inžinjer ovog projekta kazao je da su svi radovi pod kontrolom i da izvođač kvalitetno izvodi iste.
„Do sada je urađen glavni dio odnosno iskop temeljne jame u dužini od 110 metara, završen je beton na dubini od 20 metara temeljne jame, položena je armatura u tri sljedeće kampade“ kazao je Nazifović.
G. Mevludin Hodžić, stanovnik MZ Ljubnići zahvalio se lokalnim vlastima jer KoritoBosna2su prepoznali ozbiljnost ovog projekta i u saradnji sa Agencijom za vodno područje rijeke Save obezbijedili sredstva za realizaciju istog.
„Lijepo je živjeti pored rijeke i s obzirom na ove radove biće još bolje i ljepše. Neće biti straha od obrušavanja putne komunikacije i stambenih objekata. Ovo je odlična stvar za sve nas koji živimo u ovom dijelu naselja“ kazao je Hodžić.
Stanovnicima MZ Ljubnići koji žive uz obalu rijeke Bosne, ovim projektom obezbijeđena je sigurnost življenja u ovim predjelima. Realizacija projekta počela je prije 20 dana i rok za završetak radova je 90 dana, ukoliko to dozvole vremenski uslovi. Izvođač radova je firma “Orman” d.o.o. Kiseljak.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba