Prezentiran Projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" u kojem učestvuje Općina Ilijaš

Undp1Općina Ilijaš jedna je od 24 jedinice lokalne samouprave u BiH koja učestvuje u Projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", te je tim povodom, danas u sali Općine Ilijaš održan prvi sastanak na kome je prezentiran projekat Predsjednicima i članovima Savjeta izabranih mjesnih zajednica.

Projekat predstavlja zajedničku inicijativu Vlada Švicarske i Švedske, a cilj istog je unaprijeđenje kvaliteta života građana BiH i povećanje demokratskog učešća i odgovornosti građana u lokalnim zajednicama. Projekat će raditi na poboljšanju pružanja usluga građanima i poboljšanju infrastrukture mjesnih zajednica. Razvit će se novi regulatorni okviri koji će između ostalog omogućiti osnaživanje žena i uključivanje marginaliziranih grupa društva u ekonomske, socijalne i političke tokove života. Također se se težiti međusobnom povezivanju mjesnih zajednica i partnerstvu s organizacijama civilnog društva.
G. Majda Ganibegović, projektna menadžerica istakla je da projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ ima za cilj da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih usluga te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.
"Projekat ima za cilj da jača kvalitet života građana u BiH kroz tri različita segmenta. Prvi je vezan direktno za osmišljavanje vizije mjesne zajednice za BiH, primarno gledajući na modele koji će biti kontekstualizirani na osnovu čega će se izvršiti promjena unutar zakonskog okvira kako bi se omogućila implementacija uspješnih aspekata i modaliteta koji će biti povoljni za unaprijeđenje kvaliteta života građana. Treći dio vezan je direktno za osposobljavanje i umrežavanje, modernizaciju mjesnih zajednica sa akcentom na unaprijeđenje funkcionalnosti odnosno profesionalizaciji MZ na nivou BiH. Planiramo raditi sa 300.000 građana od toga 100.000 žena. Putem jednog istraživanja vidjeli smo da na nivou mjesnih zajednica  97 % fukcija kao i članovi Savjeta MZ obnašaju muškarci. Smatramo da žena uz svoju perspektivu koju donosi na nivou zajednice može da daje određene odluke i perspektive za unaprijeđene Undp2kvalitete života djece i šire zajednice, ukoliko je aktivno uključena. Kroz ovaj projekat želimo da osiguramo siguran prostor gdje žene mogu da budu aktivne kao i mladi i socijalno isključene kategorije u društvu“ kazala je projektna menadžerica Majda Ganibegović
Projekat planira pružiti podršku Općine Ilijaš u periodu od 2016.-2019. godine, a vrijednost projekta u prvoj fazi je 14,5 mil KM. Važno je napomenuti i obavezu svake jedinice lokalne samouprave na sufinansiranje Projekta, o čemu je Općinski načelnik potpisao pismo namjere.
Općina Ilijaš u Projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" učestvuje sa 6 mjesnih zajednica i to: Mrakovo, Podlugovi, Stari Ilijaš, Misoča, Ilijaš – Grad i Srednje.

Općinski načelnik g. Akif Fazlić, izrazio je zadovoljstvo učešćem Općine Ilijaš u ovom Projektu i dodao: „Radi se o jednom dugoročnom projektu, koji će se implementirati u vremenskom periodu od 3 godine, a koji podrazumijeva prije svega jačanje uloge Savjeta mjesnih zajednica, njihovu tehničku opremljenost, realizaciju određenih projekata po mjesnim zajednicama. Ovaj projekat puno znači za jačanje samih kapaciteta u MZ, a najviše građanima u istim kroz one projekte koje oni odrede kao prioritete u smislu infrastrukturnih projekata. Koji će projekti biti prioriteti, odredit će prvenstveno građani sa Savjetom MZ“

Projekat provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba