U toku značajni infrastrukturni projekti u osnovnim školama na području Općine Ilijaš

Obrazovanje1Danas je u kabinetu Općinskog načelnika održan sastanak, povodom početka realizacije četiri velika infrastrukturno projekta na objektima osnovnih škola na području Općine Ilijaš.
Pored Općinskog načelnika g. Akifa Fazlića, sastanku su prisustvovali koordinator projekta za energetsku efikasnost ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja g. Mustafa Čopelj, Ministar finansija u Vladi KS g. Jasmin Halebić, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade g. Elvir Kazazović, direktor JU OŠ "Stari Ilijaš" g. Mahir Dević, direktor JU OŠ "Srednje" g. Refik Kurtović, direktor JU OŠ "Hašim Spahić" g. Mirsad Kustura, predstavnik SŠC "Nedžad Ibrišimović" g. Ibrahim Salčinović i direktor JU OŠ "Podlugovi" g. Admir Abadžija.

Radi se o ukupnom ulaganju u oblast obrazovanja u iznosu od 1.123.000,00 KM u 2016. godini. Izvor tih sredstava su Projekat "Energetske efikasnosti" Svjetske banke za JU OŠ "Haim Spahić" i JU OŠ "Srednje" u ukupnoj vrijednosti od cca 900,000,00 KM.

obrazovanje 2aPored ovih Projekata u toku je realizacija Projekta vanjskog uređenja objekta OŠ "Hašim Spahić" u vrijednosti od 90.000,00 KM koji u potpunosti finansira Općina Ilijaš, zamjena krova na objektu OŠ "Podlugovi" u vrijednosti od 75.000,00 KM koji sufinansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba u iznosu od 60.000,00 KM i Općina Ilijaš u iznosu od 15.000,00 KM.

Osim ovih projekata Općina Ilijaš je kroz svoj budžet finansirala još nekoliko manjih projekata: sanaciju sanitarnih čvorova u SŠC "Nedžad Ibrišimović" u iznosu od 15.000,00 KM, sanaciju sanitarnih čvorova u OŠ "Hašim Spahić" u iznosu od 4.000,00 KM, postavljanje ograde uz korito rijeke Rače odmah pored OŠ "Srednje" u iznosu od 18.000,00 KM.
Za JU Djeca Sarajevo – vrtić Iilijaš u ovoj godini izdvojeno je 16.500,00 KM.

Općinski načelnik g. Akif Fazlić, je ovom priikom naglasio da je 2016. godina sa aspekta prioriteta u Općini Ilijaš postavljena kao godina ulaganja u obrazovanje i zdravstvo, te dodao: "Realizacijom ovih projekata značajno će se unaprijediti uslovi za učenike i nastavnike. Većina objekata iz sfere obrazovanja dovest će se na nivo koji dugoročno obezbjeđuje kvalitetne uslove u obrazovnom procesu. Ovo je jako bitno i u vođenju budžeta sa aspekta rashodovne strane, jer će se na taj način omogućiti uštede, ulagat će se manje sredstava za energente, a ta sredstva će se oslobađati i ulagati u nove investicije".

obrazovanje3Kada je u pitanju Projekat "Energetske efikasnosti" Svjetske banke, radi se o do sada najvećem projektu energetske efikasnosti u BiH, koji se realizuje uz pomoć kredita Svjetske banke u iznosu od 32 miliona dolara, koji će biti investirani u naredne tri godine u FBiH i RS. Osim planiranih ušteda energije, ovim se čuva okoliš jer se očekuje smanjenje emisija CO2 i zagađenja zraka. G. Mustafa Čopelj, koordinator Projekta energetske efikasnosti ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja je istakao da je: "Projekat postao efektivan u decembru 2015. godine i prema planu trajat će do sredine 2018. godine. Kanton Sarajevo je među prvim prepoznao značaj ovog projekta i odlučio je da uđe u realizaciju istog. Kandidovana su tri objekta, i to: OŠ "Hašim Spahić", OŠ "Srednje" u Ilijašu i OŠ "Zaim Baručija" u Vogošći. U Ilijašu se radi o investici od oko 900.00,00 KM i prema našim procjenama već u sljedećoj grejnoj sezoni možemo očekivati oko 100.000,00 KM ušteda na rashodovnoj strani Budžeta, što i jeste jedan od ciljeva energetske efikasnosti. Što se tiče mjera energetske efikasnosti to su klasične mjere koje su identificirane kroz detaljne energetske preglede.

obrazovanje5Vlada KS je na aprilskoj sjednici Sjednici predložeila izmjene i dopune Budžeta KS po skraćenom postupku, čime se omogućila realizacija ovog projekta.  U pitanju su kreditna sredstva u iznosu od 1100,000,00 KM po povoljnim uslovima, a jedan dio su nepovratna sredstva. Ministar finansija u Vladi KS g. Jasmin Halebić je rekao da je: "ovo investicija koja se vraća. Prosječan period povrata je period od 7-8 godina. Koristi od projekta su mjerljive i nemjerljive. Mjerljive se ogledaju kroz uštede koje će se pokazati u budžetu na poziciji zagrijavanja škola, a one nemjerljive se ogledaju u unaprjeđenju kvaliteta obrazovanja, smanjenju izostanaka i očekivanom poboljšanju kvaliteta nastave".

Prema riječima Ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS g. Elvira Kazazovića: Ministarstvo je  realno i objektivno sagledalo stanje u svim školama na području Kantona Sarajevo i odabralo OŠ "Hašim Spahić" i OŠ "Srednje",  koje su imale izrađen audit o energetskoj efikasnosti. Nadam se da ćemo realizacijom ovog projekta stvoriti dobre uslove za učenike i nastavnike, te poboljšati i unaprijediti kvalitet nastave", rekao je g. Kazazović. 

Nakon otvaranja JU OŠ "Stari Ilijaš", rasteretili su se kapaciteti JU OŠ "Hašim Spahić" i stvorili pretpostavke za veća ulaganja u infrastrukturu ovog objekta. Direktor JU OŠ "Stari Ilijaš" i Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš g. Mahir Dević je ovom prilikom istakao da su: "Ovo potpuno opravdani projekti. Ilijaš je vodio racionalnu politiku u oblasti obrazovanja godinama, kako u kadrovskom smislu tako i u smislu broja odjeljenja i na taj način stvarao uštede resornom Ministarstvu. Sretni smo i ponosni što ćemo u naredno polugodište ući u potpuno novo ambijentalno uređene školske objekte i tim završiti projekte infrastrukture na objektima osnovnih škola. Dalje ćemo nastojati raditi na osavremenjavanju kabineta, stručnom usavršavanju nastavnika i postizanju još  boljih odgojno obrazovnih rezultata".
G. Refik Kurtović, direktor OŠ "Srednje" izrazio je zadovoljstvo početkom radova na realizaciji Projekta "Energetske efikasnosti", kojim će ova škola obrazovanje6dobiti jedan sasvim novi izgled i komfor. Naime projektom je planirana zamjena stolarija, ugradnja termo fasade na fiskulturnoj sali, ugradnja LED rasvjetu i ugradnja dodatnih grejnih tijela koji će učiniti ovu školu toplijom. Ukupna vrijednost ovih radova je 395.981,30 KM.
"Nadam se da će sve ovo poboljšati boravak naših učenika i odgojno-obrazovni rad u našoj ustanovi. Zahvaljujem se ispred učenika, kolektiva, roditelja Općinskom načelniku, Vladi FBiH, Vladi KS i Općinskom vijeću. Pored ovog Projekta, ovih dana planirano je i postavljanje ograde uz korito rijeke Rače odmah pored OŠ "Srednje", što će obezbijediti bezbijedan boravka učenika u dvorištu Škole", rekao je g. Kurtović.

Radovi na uređenju školskog dvorišta JU OŠ "Hašim Spahić" su uveliko u toku. Izvođač radova je firma "Fazum gradnja" d.o.o. Ilijaš, a od danas zvanično počinju i radovi na postizanju potpune energetske efikasnosti, koja podrazumijeva kompletnu promjenu vanjske stolarije, ugradnju termofasade, termoizolaciju krova, uređenje podstanice, ugradnja kalorimetra i ugradnju LED rasvjete. Ukupna vrijednost Projekta je 556.359,10 KM. Direktor škole g. Mirsad Kustura također se zahvalio Općinskom načelniku, Vladi FBiH, Vladi KS, te izrazio zadovoljstvo što će već od septembra učenici pohađati nastavu u jednom savremeno modernom i opremljenom objektu.

Radovi na školama počinju danas, a rok za završetak je 90 kalendarskih dana. Izvođač radova je firma "Džekos" d.o.o. Sarajevo.


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba