Počeo peti Memorijalni malonogometni turnir "Argentaria 2016"

turnir1Peti Memorijalni malonogometni turnir Argentaria 2016. počeo je danas u Sportskoj dvorani Ilijaš, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Ilijaš,  Udruženja porodica šehida i poginulih boraca i JU KSC i Radio Ilijaš a posvećen je edukaciji najmlađih o Srebrenici te se održava pod sloganom „Zajedno protiv zaborava“.
Jedan od glavnih organizatora Memorijala posvećenog obilježavanju 21. godišnjice genocida, Nurija Delić.
-Argentaria je latinski naziv za Srebrenicu, želimo da provlačimo kroz ovakve događaje i tu ideju o našoj baštini i vrednotama, a glavni cilj je edukacija najmlađih kroz igru, kazao je Delić.
Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istaknuo je da su ovakvi događaji mjesto da djeca nauče o onome što se ne smije zaboraviti, a o tome ne mogu pročitati u svojim udžbenicima.
-Ova djeca od 10, 11 godina treba da nauče šta je Srebrenica, šehid, šta je simbol genocida. U sklopu sportskog takmičenja organizovali smo edukaciju, historijski čas, predavanje, da posvetimo nekoliko dana Danu Srebrenice, da upravo djeca koja potiču iz tih područja sačuvaju od zaborava sve što se dogodilo. Ljudi su prepoznali i u svijetu da treba da se prenese istina cijelom čovječanstvu, da se u 21. stoljeću dogodio jedan strašan zločin koji nikada ne smije biti zaboravljen. Preporučejum da sve općine kantona i ove države naprave ovakav ili sličan događaj, historijski čas da se mladima prenese ono što se desilo, kazao je ministar Fišo.
turnir2Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić kazao je da je najzaslužniji za organizovanje turnira Nurija Delić, ostali su pružili podršku ovoj ideji,  a djeci je poželio ugodno druženje i fer sportsko nadmetanje.
Predsjednica organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš Fikreta Hodžić kazala je da je ponosna da su djeca šehida organizatori ovakvih manifestacija, ovog Memorijala i jučerašnje tribine u kino sali Ilijaš.  Djeci je poželjela da  igraju pošteno, a pošten je bio i način kako su se i šehidi i poginuli borci borili za državu Bosnu i Hercegovinu.
U ime načelnika Općine Ilijaš i Službe za društvene djelatnosti obratila se pomoćnica načelnika Sanja Zagorac Jozić kazavši da je zadovoljstvo vidjeti veliki broj mladih učesnika koji će na dostojanstven način obilježiti 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, te da su mladi i sadašnjost i budućnost ove zemlje, te je poželjela fer igru, lijepo druženje i da najbolji osvoji pobjedu.
Na turniru će učešće zauzeti: ŠF Šampion Ilidža, NK Bosna Visoko, NK Bijeli Stari Ilijaš, FK Sarajevo, NK Ozren Sarajevo, FA Sport Vogošća, NK Ilijaš i FK Željezničar Sarajevo.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba