Održana 33. sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

DSC 0764Nakon ljetne pauze danas je u velikoj sali Općine Ilijaš održana 33. sjednica Općinskog vijeća sa 17 tačaka dnevnog reda.
Nakon vijećničkih pitanja i inicijativa jednoglasno je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Ilijaš za period 01.01.-30.06.2015. godine. Budžet Općine Ilijaš u navedenom periodu bilježi 4.050.356,00 KM ostvarenih prihoda,  što je 45% od planiranih prihoda u Budžetu za 2015. godinu. Sa druge strane, ostvareni su izdaci u iznosu od 3.957.576,00 KM, što predstavlja 44% od planiranih izdataka u Budžetu za 2015. godinu. Ostvaren je suficit za navedeni period u iznosu od 92.780,00 KM.
Vijećnici su na današnjoj sjednici jednoglasno podržali i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe kojim je predviđeno da se imovinski cenzus sa dosadašnjih 100,00 KM, po članu porodice poveća na 120,00 KM kao i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju i nagrađivanju izuzetno nadarenih učenika i studenata kojom je planirano da pravo učešća na konkursu za stipendiranje imaju studenti koji nisu obnavljali godinu, a pohađaju fakultete Univerziteta u Sarajevu iz grupacije medicinskih nauka, tehničkih i biotehničkih nauka bez obzira na ostvareni prosjek ocjena iz prethodne akademske godine. Ovaj Pravilnik je predložen od strane Općinskog načelnika u cilju podsticanja mladih ljudi da se opredijele za studiranje u područjima koja su priznata kao strateški važna u globalnom svijetu.
Izmjenama Pravilnika je predviđeno i da se studenti diplomanti i magistranti nosioci priznanja "Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu" nagrade novčanom nagradom u iznosu od 150,00 KM za razliku od dosadašnje prakse kada su se nagrađivali samo nosici "Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu".
Vijećnici su usvojili i predloženi Plan stipendiranja učenika i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj 2015/2016. godini prema kojem je planirano stipendiranje 43 učenika i 26 studenata u stanju socijalne potrebe i 46 izuzetno nadarena učenika i 64 izuzento nadarena studenta.DSC 0760
Zbog isteka mandata razriješeni su članovi Općinske izborne komisije g. Velid Fazlić i Momčilo Kojić a ujedno je i usvojena Odluka o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje dva člana općinske izborne komisije Ilijaš.
Vijećnici su jednoglasno podržali Odluku o davanju saglasnosti na Memorandum i Aneks Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanovama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, za period 2016.-2018. godine kojim se Općina Ilijaš obavezuje da u naredne tri godine podrži rad ustanova kulture od općeg značaja i interesa za BiH u iznosu od 18.000,00 KM na godišnjem nivou.
U cilju da se na načelima saradnje i osjećaja javne odgovornosti pomogne u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine Općinski načelnik je 15.septembra 2015. godine u Parlamentarnoj Skupštini BiH potpisao Memorandum i Aneks Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanovama kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, za period 2016 - 2018. godina, nakon čega je nakon tri godine ponovno za posjetioce otvoren Zemaljski muzej u Sarajevu.

Na 11. tački Dnevnog reda našao se Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju i isplati sredstava na ime troškova prijevoza djece sa posebnim potrebama, prema kojoj se novčana sredstva za prijevoz djece s posebnim potrebama koji se školuju ili pohađaju predškolske ustanove u Sarajevu određuje u mjesečnom iznosu od 100,00 KM a za djecu koja pohađaju predškolske ustanove na području Općine Ilijaš u iznosu od 50,00 KM.

Usvojene su i Odluke o neposrednoj pogodbi za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta Banovac u površini od 32 m² i zemljište u obuhvatu Regulacionog plana „Centar“ u Ilijašu u površini od 26 m², kao i Prijedlog Odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Ilijaš, putem javnog nadmetanja radi izgradnje stambeno-poslovnog objekta u površini od 672 m² i parking prostora u površini od 170 m² upisano u K.O. SP_Višnjica.
U sklopu 15. tačke dnevnog reda razriješen je dužnosti Predsjednik Komisije za mlade i obrazovanje g. Midhat Džafo, predstavnik Socijaldemokratske unije BiH a na mjesto Predsjednika Komisije za mlade i obrazovanje izabrana je g. Belma Kamenjaš, predstavnica Socijaldemokratske Unije BiH.
Također razriješen je dužnosti člana a time i zamjenik predsjednika Etičke komisije g. Amar Dovadžija predstavnik Stranke demokratske akcije, a na mjesto zamjenika predsjednika imenovana je g. Masnopita Muamera predstavnica Stranke demokratske akcije.
Usvojena su i pojedina rješenja iz imovinsko-pravne oblasti, a najviše pažnje vijećnika je privukao Izvještaj o radu Komisije za poslove mjesnih zajednica i saradnju sa drugim općinama i gradovima OV-a Ilijaš, koji se odnosi na obilazak Savjeta MZ-a Općine Ilijaš i radu Savjeta mjesnih zajednica Općine Ilijaš od preuzimanja mandata pa nadalje.
Komisija za poslove Mjesnih zajednica je sačinila detaljan Izvještaj a Predsjednik Komisije g. Mehmed Smajlović kroz kraće izlaganje je vijećnicima pojasnio sadržaj Izvještaja s akcentom na realizovane i započete Projekte. I Predsjednici Savjeta Mjesnih zajednica  također su imali priliku prezentirati probleme s kojim se svakodnevno susreću u svom radu a Općinsko vijeće je jednoglasno usvojilo Izvještaje uz  Zaključak da: „Koordinator za rad mjesnih zajednica zajedno sa Komisijom za poslove mjesnih zajednica i Predsjednicima Savjeta u roku od 60 dana dostavi Općinskom vijeću konkretan prijedlog mjera za poboljšanje i unaprijeđenje rada Savjeta mjesnih zajednica.


 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba