Home Vijesti Održana promocija knjiga uz Veče sevdaha
Održana promocija knjiga uz Veče sevdaha PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Utorak, 24 Lip 2014 21:00

promoŠestu noć Manifestacije Ilijaški dani 2014 obilježilo je jedno programsko osvježenje i za učesnike programa i za posjetitelje –neobična promocija knjiga na otvorenom uz Veče sevdaha na kojem su nastupili brojni vrsni interpretatori sevdalinke i narodne bosanske pjesme. To je doprinijelo velikoj posjećenosti i dokazalo da se lijepa riječ i u pisanju i u pjevanju pretapaju u jednu cjelinu koja jamči odličan ugođaj srcu, uhu i bosanskoj duši.

Večeras su promovisane knjige „Put u nepoznato“ Rahime Šehić Halimanović i knjiga „Narod mog vremena“ Salema Šehovića. Promotor Mustafa Smajlović istakao je da se radi o knjizi lijepe žene, koja i lijepo piše i lijepo pjeva.

Drugi promotor mr. Salem Fazlić kazao je da autorica želi da umjetnost zrači ljepotom skrivenom duboko u sebi, jer apeluje na skromnost života čovjeka.

 

- U ovom stihopisu nema rezignacije ni depresije. Nema ni mjesta ni vremena za to , pjesnikinja razumije sve postojeće i hoće da živi sa Svemogućim, zemljom Bosnom, sevdahom i ljubavlju, kazao je, između ostalog, Fazlić.

Poetesa je nakon čitanja svoje dvije pjesme počastila prisutne i otpjevala dvije poznate sevdalinke.

Druga promovisana knjiga „Narod mog vremena“ autora Salema Šehovića, istakli su promotori, je plod dvadesetogodišnjeg novinarskog rada autora, koji nije dozvolio da priče o „malim“ ljudima ostanu zaboravljene. To su istakli i moderatori Enver Šadinlija i Semir Spahić.

Promotor Mustafa Smajlović, književnik, je kazao da Salem Šehović, kao talentiran novinar, zna prepoznati pravu priču koja zavređuje pažnju čitalaca, a da se novinarski talenat prepoznaje u sposobnosti da se od malo elemenata ili od ništa napravi izvanredna priča. Pri  tom, nerijetko, psihoanalitički ponire u ljudsku dušu, kako bi oslikao i rasvijetlio patnje ili male radosti naroda svog vremena.

Salem Šehović se sa 15 i po godina pridružio odbrani BiH od agresije i učlanio u Armiju BiH. Njegove prve novinarske priče bile su ratne, o ubijanju i protjerivanju, nakon toga o oslobađanju teritorija i povratku života. Nakon hiljada novinarskih tekstova odlučio je da u knjizi ovjekovječi najzanimljivije i da ljudi neobičnih sudbina i njihove priče nastave tako živjeti.

- Takav nam je tempo života da brzo zaboravljamo sve ono što se ne dešava danas. Imao sam arhivu i sve čuvam, tako sam najzanimljivije priče sakupio u ovoj knjizi da ostane kao podsjećanje generacijama koje dolaze. Knjiga je već promovisana u 10-tak gradova u BiH i Hrvatskoj, a zbog poplava, prolongirane su promocije u inozemstvu za jesen ove godine, kazao je Šehović.

Napomenuo je i da se njegove priče često kopiraju i lažno potpisuju, kao što je poznata priča „Cijeli život se stidio svoje majke“, te najavio neobičnu priču na kojoj radi i koja će biti prva u novoj zbirci o osamdesetjednogodišnjoj starici koja je u devetom mjesecu trudnoće i očekuje rođenje zdrave bebe. Takve i slične priče zaokupljaju njegovu pažnju, i nalaze se i u knjizi „Narod mog vremena“.

I tokom same promocije posjetitelji su uživali u blokovima sevdalinki, a poslije promocije nastavljeno je lijepo druženje uz sevdah do duboko u noć. Nastupili su : Ahmed Nuhbegović, Faruk Repovac, Zulfo Bota, Andrija Števanić i mnogi drugi uz pratnju harmonikaša Šerifa Kape i gitariste Fikreta Hadžihalilović Mikija.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI KULTURE SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENAMA ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA IZ OBLASTI SPORTA SREDSTVIMA BUDŽETA OPĆINE ILIJAŠ ZA 2020.GODINU

alt

 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas318
mod_vvisit_counterJuče2857
mod_vvisit_counterOva sedmica3175
mod_vvisit_counterOvaj mjesec3175