Home Vijesti U džamiji Ljepotici u Podlugovima tri jubileja
U džamiji Ljepotici u Podlugovima tri jubileja PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 12 Lip 2014 05:29

asmiropcinaU džamiji Ljepotici u Podlugovima i ovaj 11. dan u mjesecu bio je poseban na više načina. Jučer je bila peta godišnjica od polaganja temeljca za njenu izgradnju, jučer su džematlije proslavili 90. po redu tribinu za žene koja se organizuje u znak sjećanja na stradanje u Srebrenici. Ali, jedan drugi događaj zasjenio je prethodne. Uz prisustvo velikog broja roditelja, rodbine i djece, ovog 11. juna upriličena je promocija 250 upisanih polaznika mektebske nastave i dodjela diploma za njih 133.

Kao što reče imam džamije Podlugovi, Asmir ef. Salihović, ta djeca su dragulji i najbolji ukras ovog mjesta i ove lijepe džamije.

 

U protekloj školskoj godini mekteb je pohađalo 250 učenika, od toga 187 u Podlugovima i 63 u mektebu u Ljubnićima.

-Iza nas je više od 550 časova na kojima smo učili harfove, kur'anske sure i propise islama. U prelijepom ambijentu mektebske učionice, koja iz dana u dan ,zbog povećanja broja djece, postaje tjesnija, iz časa u čas, trudili smo se naučiti više o vjeri, naučiti o Bogu, jer šta zna onaj koji za Boga ne zna. Iza nas su uspjesi, ali i stvari koje moramo popraviti u svom odnosu prema nastavi i mektebu. Nema sumnje da je odgoj djece ili odgoj novih generacija velika odgovornost, posebno roditelja zatim džemata i šire društvene zajednice, kazao je u svom obraćanju Asmir ef. Salihović.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije Adem Efendić uručio je skromne hedije najredovnijim polaznicima. Polaznici koji su se svojim radom i ocjenama posebo istakli u mektebu u Podlugovima od prvog do osmog razreda, te dobili posebne pohvale i zaslužili vidljivi ponos u očima prisutnih roditelja su : Ahmed Krdžić, Ena Alić, Aldijana Džafo, Amina Gljiva, Amina Šabić,Almir Hrustemović, Hana Begić, Ajla i Sumeja Alić, Amer Duraković, Amina Salihović, Muhamed Halilović, Muhamed Kadrić, Merjem Osmanagić, Fatima Musa, Medina i Emina Delimustafić, Nesiba Avdić, Belma Avdić, Almedin Halilović, Rusmir Olovčić, Irma Osmanović, Rabija Bečirović i Eldina Osmanović.

Efendija Salihović s ponosom ističe da u džamiji u Podlugovima ima mlađih učenika, koji uče Kur an kao da su učenici medresa : Deset od njih je završilo hatmu, 19 je učilo u Kur anu, dobili su 14 novih učača Kur ana koji su prije mjesec dana ušli u Kur'an i 11 koji su sa zadnjim časovima završili sufaru, istaknuto je na jučerašnjoj svečanosti.

 Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa IZ Sarajevo svake godine organizira takmičenja za polaznike mektebske nastave. Polaznici mekteba iz Podlugova su i ove godine pokazali zavidan nivo znanja. A to su bile: Irma Osmanović i Eldina Osmanović. A na takmičenju test općeg znanja predstavnici su bili: Rusmir Olovčić i Rabija Bečirović. U okviru takmičenja mujezina učenik Hamza Musa je bio među finalistima u Istiklal džamiji.

 Nakon svečane dodjele diploma, mališani ali oni nešto viši, bili su oduševljeni pripremljenim iznenađenjem-velikom tortom, kolačima i sokovima kojima su bili počašćeni. Tako zadovoljni vratili su se na veseli čas zadnjeg dana nastave u školi.

LAST_UPDATED2
 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU
 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2713
mod_vvisit_counterJuče2785
mod_vvisit_counterOva sedmica2713
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28886