Home Vijesti Prošle su 22 tužne godine od stradanja 22 stanovnika Lješeva
Prošle su 22 tužne godine od stradanja 22 stanovnika Lješeva PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Četvrtak, 05 Lip 2014 12:19

DSC03319Ilijašani su obilježili još jednu tužnu godišnjicu – dvadeset i dvije godine od dana kada je izvršen masakr nad 22 stanovnika ilijaškog sela Lješevo. Simbolika tih brojeva provlačila se kroz današnji program Manifestacije “Da se ne zaboravi”. Da li je po jedna godina za svaku žrtvu dovoljno tuge, sjećanja, boli?

I ove je godine imam iz Lješeva Nermin ef. Bahtanović učeči ajete dobro poznatog ašereta iz sure Bekare svojim gromkim glasom podsjetio da su šehidi živi. Hiljade prisutnih članova porodica stradalih, rodbine i građana Ilijaša na današnjem obilježavanju također je posvjedočilo tome. "I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“!

Petog juna 1992. godine na zvjerski način ljudi su strijeljani, nakon što su ih pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali. Nevine žrtve nisu imale kuda, opkolile su ih prve komšije.

Sjećanje na nevino stradale civile Lješeva i ove godine su zajedno organizovali rodbina stradalih i Općina Ilijaš. DSC03325

- Mi danas svjedočimo događaju iz 05. juna 1992. godine. Ovo je važan događaj, kao i hiljade drugih događaja iz vremena stvaranja i odbrane Bosne i Hercegovine. I dalje se nadamo pravdi, ma koliko je ona daleko bila danas, moramo raditi sve da ona stigne zločince. Ono što je ključno da moramo izvući pouku iz svega ovoga, da naučimo svoju historiju. Historija nas uči da su Bošnjaci preživjeli 10 genocida, a posljednji je bio najteži. Mi smo preživjeli, kao i sve državotvorne zajednice posljednjih 200 godina, a taj opstanak je skupo plaćen životima i žrtvama. danas imamo slobodu, koliko god nestabilna i jedina je šansa za nas Bošnjake da se genocide, masakr i zločini više nikada i nikome ne dese, kazao je, između ostalog, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Uz prigodan program na manifestaciji su govorili i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Damir Filipović i načelnica Općine Visoko Amra Babić koji su podsjetili da se istina ne smije skrivati i zaboraviti, da zločinci moraju biti kažnjeni, a pravda zadovoljena.

Lješevo je, osim 22 stanovnika, koji su stradali 05. juna, izgubilo u ratu još 18 ljudi.

      - Svaki put kada se okupimo na ovom mjestu osjećamo istu bol za svojim najdražim, ali nas jednako boli i činjenica da tolike godine poslije počinjenog zločina još uvijek niko nije odgovarao, iako se imena počinioca već odavno znaju, podsjećaju porodice stradalih svake godine.

Kraj manifestacije obilježio je potresni recital literarnog djela o stradanju u izvedbi Zubejde Suljić, koja je, izgledalo je, prisutnima najbolje donijela sjećanje na taj strašni dan. Prisutni su se u tišini razišli sa mjesta stradanja i pridružili se koloni koja je išla do mjesnog mezarja kako bi proučili fatihu gdje su stradali sahranjeni nakon ekshumacije izvršene 1996. godine.

Na području Ilijaša u junu se  obilježavaju  slični događaji; Bioča, Luka, Kadarići, Žerovanj i Sokolina.

Na osnovu svjedočenja dvoje preživjelih, zločinci u Lješevu bili su klasične ubice i pljačkaši, a u tim zlodjelima učestvovali su : Marinko Vidović, Ratko Adžić, Tvrtko Radić, Mirko Ostojić, Kojo Glišić, Bato Bošković, Vojo Bošković, Novo Ostojić, Neven Adžić, Ranko Draškić, Milomir Marić, Nebojša Marić i mnogi drugi.

Na ovom mjestu su ubijeni: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

 

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas2365
mod_vvisit_counterJuče2390
mod_vvisit_counterOva sedmica13564
mod_vvisit_counterOvaj mjesec23070