Home Vijesti Održana javna tribina o temi “Bračni sterilitet i inkontinencija”
Održana javna tribina o temi “Bračni sterilitet i inkontinencija” PDF Ispis Email
Autor Nermina Durić-Kahvedžić   
Petak, 30 Svi 2014 17:20

tribinasU organizaciji Kantonalnog odbora SDA a u saradnji sa Asocijacijom žena SDA i Asocijacijom Fatma Ilijaš danas je u našem gradu održana javna tribina o malo poznatim temama " Bračni sterilitet i inkontinencija"

Predavači su bili eminentni doktori, uposlenici Klinike za urologiju Klinčkog centra Univerziteta u Sarajevu dr.Mustafa Hiroš, dr. Mirsad Selimović i docent Benjamin Kulovac.

Doktor Mirsad Selimović naglasio je da su teme nesvakidašnje pa je u svom izlaganju obrazložio temu bračnog steriliteta, a posebno tzv. muški infertilitet-neplodnost. Objasnio je pojam, nastanak, uzroke i medicinski tretman i način liječenja muškog infertiliteta. selmap

 

-I pored toga što to veliki broj muškaraca u našem podneblju ne želi priznati, najmanje 50 posto odgovornosti za infertilitet snosi muška strana i muškarci su prvi koje treba medicinski ispitivati ukoliko bračni par pokušava riješiti problem neplodnosti. To je iz razloga što se brzo može ustanoviti da li i koji problem infertilnosti ima muškarac, a za žene se mora provjeriti cijeli spektar nalaza i uzroka, kazao je, između ostalog , doktor Kulovac.

Posebno je naglašeno da trebamo imati bolju zdravstvenu informisanost, osobito o temama o kojima se kao o ovoj veoma malo i zna govori, a ovakve tribine su jedan od efikasnih načina.

S obzirom da je jedan pokušaj vještačke oplodnje u našoj zemlji veoma skup, da se otvara prostor za djelovanje dobrih ali i mešetarskih privatnih klinika za oplodnju, u narednom periodu će se nastojati delegirati nadležnim institucijama prijedlog da barem za dva takva pokušaja trošak snosi država, kao što je slučaj u susjednim zemljama, najavljeno je na današnjem skupu.

Druga tema tribine bila je inkontinencija, odnosno nekontrolisano puštanje mokraće kod žena o čemu je govorio docent Benjamin Kulovac.

-Čak 25-33 posto žena do 30 godina doživjele su neki oblik inkontinencije, kao i 6 posto mlađe populacije što je značajan procenat. Veliki je problem što to žene ne žele priznati zbog stida ili što to smatraju bogomdanim stanjem i tako produbljuju svoju agoniju, te se ne može pristupiti liječenju. Zbog te pojave žene imaju niz problema u svakodnevnom životu-izbjegavaju izlaske, izbjegavaju seksualni odnos, boje se da se od njih ne širi neugodan miris. Inkontinencija je češća kod žena koje su više rađale, posebno krupnu djecu, uzrok može biti i gojaznost ili neki genetički faktor, naglasio je Kulovac.

Najbitnije je priznati problem, istaknuo je, uz napomenu da 93 posto liječenih žena problem nemaju najmanje 10 godina od tretmana bilo medikamentima ili operativnim zahvatom i poboljšaju se svi aspekti njihovog života.

Predsjednica Asocijacije žena SDA Ilijaš Selma Pušina na kraju se zahvalila predavačima kazavši da je tema jako zanimljiva, da je i sama puno naučila te najavivši skoru organizaciju novih predavanja u Ilijašu koja će tretirati zdravstvene probleme.

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Izrada Strategije
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

 

 

PRIJAVA KORUPCIJE
 
 
Prijavu korupcije i druge nepravilnosti možete prijaviti na e-mail: 
 
ZAKLJUČAK
 
 
ZAKLJUČAK
 
 
 ODLUKA O USVAJANJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIČKA STANICA" ''
 
 
ODLUKA O PROVOĐENJU REGULACIONOG PLANA "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"
 
 
REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA" (skraćeni tekst)
 

REGULACIONI PLAN "LJEŠEVO-ŽELJEZNIĆKA STANICA"- URBANISTIČKO RJEŠENJE
 

 
ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE/SUFINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

ODLUKA O IZMJENI ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE UDRUŽENJA GRAĐANA KOJA OKUPLJAJU BORAČKU POPULACIJU-APLIKACIJE PROGRAMA IZ BUDŽETA OPĆINE ILIJŠ ZA 2020.GODINU

alt 

Program mjera i ušteda za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusom (Covid 19)
 

 
 
JAVNO SAOPĆENJE investitorima koji posjeduju važeće lokacijske informacije, urbanističke saglasnosti i naknadne urbanističke saglasnosti
 

 
 
Izvještaj o radu općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2019.godinu
 

 
 
Operativni plan općinskog načelnika i službi općine Ilijaš za 2020.godinu
 

 

 
 

Projekat LIFE - VIDEO

Projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, putem UKaid-a

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020.godinu

Budžet općine ilijaš 2020
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1992
mod_vvisit_counterJuče2225
mod_vvisit_counterOva sedmica10801
mod_vvisit_counterOvaj mjesec20307