Home Vijesti Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
Danas je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope PDF Ispis Email
Autor Aida Muratović   
Petak, 09 Svi 2014 05:25

fasizamDanas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Na današnji dan, 9. maja  1945. godine Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Dan Evrope   se obilježava  u znak sjećanja na dan kada je 1950. godine   Robert Šuman predstavio svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik.  

Iako se Drugi svjetski rat zvanično završio  tek nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana nakon tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju, u svim zemljama Evrope 9. maj  se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o njemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao njemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Drugi svjetski rat u istoriji čovječanstva bio je najmasovniji, a prema broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo 55 do 60 miliona ljudi.

Na području bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu poginulo je 1,7 miliona ljudi, među njima blizu 300.000 boraca NOR-a.

Dan pobjede  jedan je od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope, ovaj dan se ujedno obilježava i kao Dan Evrope. Tog dana, 9. maja 1950. godine godine,  tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Šuman, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik. Datum obilježava godišnjicu historijske “Šumanove deklaracije”.

S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna tačka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinih država, i to u industriji uglja, željeza i metala. Osim što je doprinosila  razvoju njemačke teške industrije, ta saradnja omogućavala je i unapređenje procesa pomirenja između Njemačke i Francuske.

U govoru u Parizu 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman predstavio je svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, kojom bi se rat između evropskih naroda učinio nezamislivim.

Njegova vizija bila je stvoriti evropsku instituciju koja bi objedinila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika.

Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugalj i čelik. Na taj način stvorena je sasvim nova organizacija a nije bilo riječi o slobodnoj trgovinskoj zoni, nego o stvaranju zajedničkog tržišta, u veoma važnom području.

Šumanov prijedlog smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Europska unija.

 

 
OPĆINA ILIJAŠ
Strategija razvoja
Vizija razvoja
Vodić kroz općinu
Konkursi/Oglasi/Pozivi
Općinsko vijeće
Budžet
Javne nabavke
Plan kapitalnih investicija
Postavite pitanje
Uprava Općine Ilijaš
Mjesne zajednice
Projekat LIFE

E-REGISTAR
administrativnih postupaka

 

 

Informacija
o Kreditno Garantnom Fondu Serda

e-uprava
INFO

ADRESA:
126. Ilijaške brigade, br.6
71 380 Ilijaš

TELEFON:
+387 33 58 06 20

E-MAIL:
info@ilijas.ba

RADNO VRIJEME
07:45 - 16:15

RAD SA STRANKAMA:
08:00 - 16:00


 

Sve informacije o Vašim zahtjevima možete dobiti na Info Desk-u (Info Pultu) Općine Ilijaš.

Na Info Desk-u ćete dobiti detaljna upustva, vodiće za ostvarivanje Vaših zahtjeva, kao i tipske obrasce zahtjeva.

Info Desk se nalazi na ulazu u glavnu zgradu Općine Ilijaš.

Više informacija na:
Telefon: +387 33 58 06 20
E-mail: info@ilijas.ba

 

 

Program rada OV Ilijaš

pdfsmall
 Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2018.godinu

Budžet Općine Ilijaš 2018
.

URBANISTIČKO-TEHNIČKI USLOVI ZA POTREBE RASPISIVANJA JAVNOG POZIVA U SVRHU DODJELE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKTA NA LOKALITETU NOVO NASELJE "ALIĆA GAJ" 

Skica

Poster

BROJAČ POSJETA
'
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas1623
mod_vvisit_counterJuče1953
mod_vvisit_counterOva sedmica10249
mod_vvisit_counterOvaj mjesec28804