Večeras počinje SFF

sffSve je spremno za još jedan Sarajevo Film Festival. Svjetla na festivalskim lokacijama večeras će obasjati glavni grad BiH, koji će narednih devet dana postati mjesto susreta filmskih profesionalaca, ljubitelja filma i znatiželjnika.

Prikazivanjem filmova "Amores Perros", "Mostovi Sarajeva" i "O konjima i ljudima" na tri različite lokacije večeras će biti otvoren 20. Sarajevo Film Festival.

Ovo je prvi put da će u noći otvaranja publika imati priliku pogledati tri ostvarenja što je znak ljubiteljima sedme umjetnosti da je pred njima devet uzbudljivih filmskih dana.

Svečanost otvorenja Festivala tradicionalno će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 21:15 sati, a nakon toga će biti prikazan film iz Takmičarskog programa (van konkurencije) "Mostovi Sarajeva". Riječ je omnibusu 13 reditelja koji obrađuju temu stogodišnjice atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Popularni program Open Air bit će otvoren u 20:30 sati gala projekcijom meksičkog ostvarenja iz 2000. godine "Pasja ljubav".

Pobjednika Cannesa publici će predstaviti glumac Gael Garcia Bernal kojem će ovom prilikom biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.

Večeras će početi još jedan publici omiljeni program. Kinoscope u kinu Meeting Point otvara film "O konjima i ljudima".

Službeni dio prve večeri Festivala bit će okončan prijemom za goste i zvanice u Hotelu Evropa.

Najznačajniji filmski festival u regiji i ove će godine ponuditi mnoštvo kvalitetnih filmova, a crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetat će ovdašnje filmske zvijezde, ali i neki od najznačajnijih filmskih stvaralaca iz cijelog svijeta.

SFF u svom 20. izdanju donosi 247 ostvarenje iz svih krajeva svijeta u 19 sekcija. Okosnicu festivala i ove godine čini Takmičarski program za igrani, kratki i dokumentarni film.

Najbolja ostvarenja, uglavnom mladih autora iz regije, borit će se za naklonost žirija i prestižno priznanje Srce Sarajeva.

Osim filmova bit će tu i mnoštvo popratnih programa u kojima će se publika sresti i razgovarati s gostima festivala.

Filmska groznica završit će 23. augusta projekcijom filma "Čarolija na mjesečini" kultnog reditelja Woodyja Allena.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba