Zbog poplava u Ilijašu 10 novih klizišta

odroncevljanoviciKiša koja je padala cijelu noć na području Ilijaša nije uzrokovala porast nivoa rijeka Bosne i Misoče, mada je rijeka Stavnja i dalje opasnost za stanovnike MZ Podlugovi. Most na Stavnji i dalje je poplavljen i presječena je saobraćajna komunikacija.  Najveći problem i prijetnju stanovništvu predstavlja 10 novootkrivenih klizišta, posebno u Srednjem, Solakovićima, Gornjim i Donjim Malešićima, Donjim Čevljanovićima, Gornjoj Bioči i Mrakovu. Ekipe civilne zaštite su na terenu i pokušavaju spriječiti veću štetu. Veliki problem nastao je u Misoči zbog opterečenja cijevi na gradskoj vodoopskrbnoj zoni, ali na svu sreću kvar je otklonjen. Klizište predstavlja opasnost za 10-tak kuća, kazao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš . Posebno zabrinjava što su pojedina klizišta na teško dostupnom ne terenu i mašine će teško proći do njih.

Zbog obrušavanja stubova, potpuno je prekinuta komunikacija za Korita, gdje se nalazi nekoliko porodica i to je za civilnu zaštitu primarni problem koji treba riješiti.

-Bilo je za očekivati da će lokalni potoci i izvorišta biti u porastu i nismo očekivali neke velike štete.Međutim potok Gnionica i njegov plavni udar u donjem toku naselja Mrakovo prekinuo je primarni vod fekalne kanalizacije, gdje postoji bojazan da se preostali vod prema rijeci Bosni napuni muljem , o tome smo telefonski obavjestili predstavnika J.K.P."Vodostan"Ilijaš.Isto tako u toku jučerašnjeg dana došlo je do prekida lokalnog asfaltnog puta u dužini oko 50 m u naselju Gornje Mrakovo ispod kuće Ciganović Ljube sa tendencijom i daljeg proširenja odrona. Za sada su to uočene štete na prostoru MZ Mrakovo, što nije isključivo da se neće pojaviti i neke druge, kazao je predsjednik MZ Mrakovo Mehmed Smajlović.

Tehničar iz filter stanice Vodostana Ilijaš potvrdio je da je voda iz gradskog vodovoda ispravna, hemijski, higijenski i zdravstveno potpuno sigurna za piće.

Na dionici M-18 Srednje-Olovo (u Čevljanovićima) zbog odrona, obustavljen je saobraćaj.

Otežano je odvijanje saobraćaja, a još nije uspostavljena linija Sarajevo - Vareš zbog odrona puta kod Pajtovog Hana i saobraćaj se odvija samo do Dabravina, kazala je danas u izjavi za Agenciju FENA glasnogovornica Centrotrans-Eurolinesa Aida Smajić.Iako jučer autobus nije mogao ući u Visoko, danas autoputem autobus koji dolazi u Visoko normalno se uključuje, ali stara cesta za Visoko još je zatvorena.Smajić je dodala da svi drugi pravci koji su zahvaćeni poplavama i gdje ima odrona saobraćaju, ali alternativnim pravcima zavisno od stanja na putu, no policija na takvim pravcima usmjerava saobraćaj.Kada su u pitanju međunarodne linije Centrotrans-Eurolinesa jutros su sve otišle po redovnom redu vožnje, no alternativnim pravcima kao i jučer dok linije za Austriju saobraćaju preko Banje Luke.

Gorska služba spašavanja (GSS) Stanica Sarajevo angažirana je u akcijama spašavanja ljudi ugroženih usljed poplava i obilnih kiša. Šef GSS Stanica Sarajevo Adnan Podžo kazao je Agenciji FENA da su članovi sarajevskog GSS-a sinoć intervenirali u regiji sela Svrake u Vogošći gdje je osam kuća bilo zahvaćeno klizištem. Sudjelovali su u evakuaciji stanovništva tog područja. - Mi smo i dalje u stanju pripravnosti. U sinoćnju akciju bilo je uključeno 18 ljudi, četvorica direktno na terenu. U našoj bazi spasioci su čekali da djeluju kao ispomoć na lokalitetu Svraka ili na nekoj drugoj lokaciji u Kantonu Sarajevu - kazao je on. Po riječima Podže, oprema kojom raspolaže GSS Stanica Sarajevo adekvatna je za spašavanje s visina i teško pristupačnih terena što i jeste njihova osnovna djelatnost. - Ipak, padavine jenjavaju i vodostaji polako opadaju te će vjerovatno biti manje i problema s poplavama. Puno više će sad toga biti s klizištima gdje mi, ipak, možemo mnogo više doprinijeti nego na vodi - kazao je.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba