Previous Next

Završeni radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na objektima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i Područne škole Malešići

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota – Muminović i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima obišli su danas objekt JU Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ i Područnu školu Malešići povodom okončanja radova na poboljšanju energijske efikasnosti na ovim objektima.

Premijer Forto ovom je prilikom naglasio da se nastavljaju renovirati škole, vrtići, fakulteti, domovi zdravlja i stvarati bolji uslove za rad uposlenika i korisnika.

- Projekat poboljšanja energetske efikasnosti završen je u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, vrijednost projekta je 560 hiljada KM. Korisnici, profesori i djeca bolje se osjećaju, zgrada je ljepša. Nastavljamo dalje, bit će urađeno 40 objekata u okviru ovog projekta u KS, želim da napomenem da su ovo najbolji projekti jer od ušteda energije se kredit vraća. Ova Vlada ima projekte u Ilijašu koje smo obećali i koji su u toku i planu, kao što su izgradnja sportskih ploha i dalja renovacija škola, naveo je Forto.

Povodom poboljšanja energetske efikasnosti uručeni su i certifikati direktorima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amiru Džafi i direktoru Osnovne škole „Stari Ilijaš“ Ademu Aliću, koji objekte iz kategorije „E“ unapređuju u kategoriju „B“, a o kakvom se poboljšanju radi govorio je ministar Hadžiahmetović.

- Certifikat znači da je znatno povećana energijska efikasnost, manje su emisije pm čestica u zrak, lakše je zagrijavanje, a i u ovim toplim danima unutra je hladnije i ugodnije. Čestitam lokalnoj zajednici i izvođaču radova koji su uradili projekat kako treba. Imamo četiri projekta energetske efikasnosti u Ilijašu, a naš cilj za ovu godinu je da sve škole budu utopljene, pojasnio je Hadžiahmetović.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da je ovo još jedan uspješan ponedjeljak za lokalnu zajednicu, nakon potpisivanja ugovora o sanaciji klizišta u Alića Gaju, završeni su i projekti energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama, kao kruna kontinuirane posvećenosti ove Općine stvaranju infrastrukturnih pretpostavki za nesmetano odvijanje obrazovnog procesa. Konkretno, projekat utopljava realizira se kroz saradnju s Vladom KS već nekoliko godina.

- Općina Ilijaš je dio velikog projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonu Sarajevo koji obuhvata 40 javnih objekata. U Ilijašu imamo četiri projekta, a ministar komunalne privrede dodao je i peti objekat, a to je Područna škola u Misoči. Zaista želim da se zahvalim Vladi i Ministarstvu na realizaciji ovih značajnih projekata, jer ovim ćemo praktično sve naše obrazovne institucije obuhvatiti projektom energetske efikasnosti, kazao je Fazlić.

Ministrica Hota – Muminović naglasila je važnost ambijenta u odgojnom procesu.

- Treba reći jednu veliku istinu iz pedagogije, a to je da ambijent odgaja. Lijep ambijent je poticajan, tu je tajna patriotizma, lijepog ponašanja, lijep ambijent potiče ljude da budu bolji ljudi. Ja gledam pedagošku stranu ovih velikih infrastrukturnih projekata i zato sam veoma sretna što ćemo u jednom lijepom ambijentu odgajati nove generacije, poručila je Hota-Muminović.

Direktor JU SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo kazao je da je škola servis učenicima, te da se svi projekti realiziraju zbog njih.

- Mi smo naše aktivnosti vezano za ovaj projekat počeli još 2014. godine izradom energetskog audita, kandidovali smo ovaj projekat nekoliko godina uporno i nismo odustajali, mislim da je još tri kantonalne vlade unazad počela realizacija projekta koji se danas završava. Ja bih se zahvalio svim građanima Kantona Sarajevo, jer svi zajedno u ovome učestvujemo. Ova vrijedna investicija je samo trećina svih investicija koje će se u ovoj školi realizirati ove godine, ova se provodi kreditnim sredstvima, ostale su iz grantova. Stvaramo bolje uslove kako ovim infrastrukturnim projektima, tako i brojnim drugim projektima koji za posljedicu imaju stvaranje boljih uslova za sve naše učenike, rekao je Džafo.

Delegacija je nakon Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ obišla i Područnu školu Malešići, gdje su također okončani radovi na poboljšanju energetske efikasnosti.

Direktor Osnovne škole „Stari Ilijaš“, kojoj pripada PŠ Malešići Adem Alić za Radio Ilijaš pojašnjava da je najveći problem bilo teško zagrijavanje, što je iziskivalo i velike troškove jer je bila neadekvatna stolarija na objektu.

- Realizacijom ovog projekta riješili smo taj problem energetske efikasnost, zamijenili smo stolariju, uradili termo fasadu, termo ventile. Nadam se da smo smanjili troškove zagrijavanja objekta i stvorili bolji ambijent za ugodnije obrazovanje u našoj osnovnoj školi, kazao je Alić zahvalivši svima koji su dali doprinos za realizaciju projekta.

Područnoj školi Malešići preostaje još vanjsko uređenje, te se tako u narednom periodu u saradnji sa Općinom Ilijaš, UNDP-om i MZ Malešići planira realizacija projekta izgradnje sportske plohe, čime bi bili stvoreni optimalni uslovi za odvijanje odgojno – obrazovnog procesa.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba