Previous Next

Rekordan budžet od 360.000 KM za stipendiranje ilijaških učenika i studenata

Na 22. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš donesene su izmjene Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata, kako u stanju socijalne potrebe tako i nadarenih, ali uvedena i stipendiranja novih kategorija. O ovim novitetima stipendiranja govorila je pomoćnica načelnika Sanja Zagorac.Jozić.

Projekcija budžeta za stipendije u 2023. godini iznosi 360.000 KM. Stipendije za učenike uvećane su za 40%, a za studente 30%. Ovo je rekordni budžet za stipendiranje.

„Posebno mi je zadovoljstvo da ćemo ovim izmjena posebno obradovati naše učenike i studente koji su korisnici stipendije Općine Ilijaš. Pri izradi Nacrta budžeta Općine Ilijaš procijenjeno je da bi se stipendije mogle povećati u ovoj godini. To je bila namjera i prije četiri godine ali uvijek smo se trudili da udovoljimo zahtjevima svih naših učenika i studenata koji ispunjavaju uslove. Stipendija je bila nešto niža u odnosu na stipendije koje dodijeljuju druge općine u okruženju. Stipendije koje su do sada bile 50 KM, povećat ćemo na 70 KM, a stipendije za studente koje su bile 100 KM povećat ćemo na 130 KM. Zahvaljujem se općinskom načelniku i Općinskom vijeću Ilijaš koji su prepoznali trend općeg poskupljenja a samim tim i poskupljenje troškova školovanja i prevoza. Smatram da će ovo povećanje stipendija dobro doći svim našim stipendistima.

Pri predlaganja izmjena Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata da ponovo uvedemo stipendiranje trećeg ciklusa studija odnosno doktorski studij. Jedna smo od rijetkih općina koja stipendira drugi ciklus studija a naročito treći. Fond za stipendiranje djece boraca IKRE tek je ove godine uveo stipendiranje drugog i trećeg ciklusa studija. Praktično, naši polaznici doktorskog studija imat će pravo na jednokratnu stipendiju od 1.500 KM za svaku studijsku godinu i 1.500 KM za odbranu doktorskog rada. Što se tiče Pravilnika stipendiranja učenika i studenata u stanju socijalne potrebe, komisija koja je razmatrala aplikacije za prethodnu školsku godinu uočila je aplikante koji imaju poteškoće u razvoju a koji svoje obrazovanje izvode prema prilagođenom planu i programu, da su neke ocjene opisne i da je nemoguće utvrditi njihov prosjek. Predloženo je Službi da u prvoj narednoj izmjeni Pravilnika uvede stipendiranje učenika sa poteškoćama u razvoju bez obzira na ostvareni prosjek ocjena. I to je Općonsko vijeće prihvatilo.

Trudimo se da zajedno sa našim Općinskim vijećem pratimo potrebe korisnika i nije problem da praktično svake godine mijenjamo taj Pravilnik i to sve u svrhu stvaranja što boljih uslova školovanja naših učenika i studenata. Očekujemo da konkurs za stipendije objavimo između 10.-15. decembra, a ugovore zaključiti u povodu Dana općine Ilijaš", naglasila je Zagorac-Jozić.

Pored prakse podjele ruksaka i školskog pribora za najmlađe odnosno prvačiće, ove godine prvi put Općina Ilijaš sufinansirala je nabavku udžbenika i pribora za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Izvor: radioilijas.ba 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba