Previous Next

Otvoreno Reciklažno dvorište u Ilijašu

U okviru programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 28. februara upriličeno je svečano otvorenje Reciklažnog dvorišta u Ilijašu, kojem su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, direktorica KJKP RAD Vera Arnautović, rukovodilac KJKP Rad-RJ Ilijaš Alan Šerak, zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević, pomoćnici načelnika kao i brojni prijatelji te gosti.
 
Općina Ilijaš je još 2017. godine uradila Idejni i Glavni projekat reciklažnog dvorišta u Ilijašu, koje se prostire na površini od 1.567,86 metara kvadratnih te se sastoji  od sortirnice sa privremenim skladištem – ručno sortiranje, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje opasnog otpada, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, platoa za smještaj kontejnera za odlaganje kabastog, građevinskog i metalnog otpada, kolska vaga, portirnica i manipulativna površina.
 
U svom obraćanju općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta. „Zadovoljstvo je da na ovaj način možemo obilježiti Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dakle, kroz realizaciju značajnih projekata, a Reciklažno dvoriše jedan je od njih za koji je investirano preko 800 hiljada KM. Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su pomogli u realizaciji projekata, prije svega mislim na Vladu KS, odnosno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Federalni fond za zaštitu okoliša. Realizacijom ovog projekta pravimo veliki iskorak u našem opredjeljenju i općina smo sa 0 (nula) otpada. Želim čestitati KJPK RAD koje će koristiti ovaj objekat. Ovaj prostor će dati novi imidž našoj lokalnoj zajednici. Puštanjem u rad Reciklažnog dvorišta, mi ćemo zajedno s ljudima koji se bave ovom oblasti – a to je prije svega kantonalno i naravno naše općinsko preduzeće – i dalje razvijati sisteme i unapređivati sve ekološke i projekte koji su bitni za našu lokalnu zajednici”, kazao je načelnik Fazlić.
 
Projekat su zajednički finansirali: Ministarstvo komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlada FBiH, Fond za zaštitu okoliša i Općina Ilijaš, a Općina Ilijaš je obezbijedila i svu projektnu dokumentaciju, pribavila neophodne dozvole i saglasnosti kao i obezbijedila svu prateću infrastrukturu.
 
Alan Šerak, rukovodilac RJ Ilijaš naglasio je važnost postojanja reciklažnog dvorišta u jednoj općini. “Riječ je o prvom reciklažnom dvorištu koje je izgradila jedna lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo. Posebna mi je čast i kao građaninu općine Ilijaš da smo to uspjeli izgraditi. Ovo je zvanično treće reciklažno dvorište koje egzistira u KS. Konačno su se stekli uslovi da svečano otvorimo i reciklažno dvorište u Ilijašu i da ga na neki način simbolično poklonimo za Dan općine Ilijaš”, kazao je Šerak. Zbog svoje složenosti, projekat se realizovao u lll faze. “Nakon prve faze, prostorno planskog planiranja i izgradnje idejnog rješenja, druga faza se odnosila na izgradnju građevinskog dijela samog objekta i treća faza nabavka opreme i stavljanje istog u funkciju. Ovom prilikom želim da pohvalim našu lokalnu zajednicu na čelu s gospodinom Akifom Fazlićem, kao i prvobitnog resornog ministra Damira Filipovića koji je izdvojio značajna sredstva, a kasnije  i njegovog nasljednika ministra Envera Hadžiahmetovića”, dodao je Šerak dodavši da se nada da će građani koristiti reciklažno dvorište.
 
Zahvalnice  su, ovom prilikom,  dodijeljene bivšem i aktuelnom ministru komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damiru Filipoviću i Enveru Hadžiahmetoviću za doprinos i realizaciju Projekta Reciklažnog dvorišta. Učenici OŠ „Hašim Spahić“ izveli su recital „Reciklaža“.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba