Previous Next

Izlaganje podataka na javni uvid za K.O. Taračin Do

   Povodom postupka izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta na javni uvid za K.o. Taračin Do, u sali Općinskog vijeća Ilijaš , dana 21.02.2023. godine sa početkom u 17,00 sati, održan je zbor građana čije nekretnine se nalaze na području koje obuhvataju K.o. Taračin Do i K.o. Čemerno. Zbor građana organizovan je od strane zamjenika predsjedavajuće Općinskog vijeća Ilijaš Akifa Bešlije, a zboru su kao predstavnici Općine Ilijaš prisustvovali Općinski načelnik Akif Fazlić, pomoćnica načelnika u Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević, šef Odsjeka za katastar Velid Fazlić i član Komisije za izlaganje podataka premjera i katastarskog klasiranja za K.o. Taračin Do Senad Kovačević.

   Pozivu za održavanje zbora građani su se odazvali u zaista velikom broju, a sam zbor protekao je u izuzetno korektnoj atmosferi. Nakon uvodnog izlaganja organizatora prisutnim građanima obratio se Općinski načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji je građane upoznao sa dosadašnjim aktivnostima koje je Općina Ilijaš poduzela kada je u pitanju oblast nekretnina i imovinsko-pravnih odnosa. Građani su upoznati da je u periodu 2013 – 2023 godina izvršen postupak usaglašavanja podataka o nekretninama u pogledu katastarske i zemljišnoknjižne evidencije za 8 katastarskih općina, da je izvršeno izlaganje podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta za  10 katastarskih općina te da su za sve te katastarske općine podaci usaglašeni i u katastru i zemljišnoj knjizi kod Općinskog suda u Sarajevu. Poseban akcenat u načelnikovom izlaganju stavljen je na uspješnu saradnju Općine Ilijaš sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove na čelu sa direktorom Željkom Obradovićem koja je pružala maksimalnu podršku u svim do sada provedenim aktivnostima po pitanju unapređenja zemljišno-knjiižne administracije naše Općine.

    Nakon obraćanja Općinskog načelnika Općine Ilijaš prisutnima se obratila pomoćnica načelnika u Službi za imovinsko-pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević te prisutne upoznala sa njihovim obavezama koje im predstoje i sa benefitima koji slijede, ukoliko se postupak izlaganja podataka na javni uvid provede kvalitetno. Prisutni su upozoreni da od njihovog angažmana za nekretnine koje koriste, a koje su u zemljišnoj knjizi ili evidentirane ili ne, zavisi stepen njihovog zadovoljstva po okončanju samog postupka. Također, prisutni su upoznati da se postupak izlaganja za K.o. Taračin Do provodi po Sporazumu o zajedničkom finansiranju usluga izlaganja podataka premjera i katastarskog klasiranja na javi uvid potpisanom između Općine Ilijaš i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, da su Općina Ilijaš i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove temeljem tog Sporazuma u svojim Budžetima obezbijedile sredstva u iznosu od po 100.000,00 KM. Također su upoznati da je od strane Općinskog vijeća Ilijaš donesena Odluka o naknadama za usluge u postupku izlaganja podataka na javni uvid, da je Odluka identična za kompletno područje naše Općine i da je ona simboličnog karaktera u poređenju sa Odlukama o naknadama za korištenje usluga katastra koje se plaćaju u redovnim poslovima održavanja premjera i katastra, te da od plaćanja iste niko nije oslobođen. Pored toga, prisutnima je pojašnjeno da se kroz ovaj projekat izlažu tehnički podaci o nekretninama, a da se pravo vlasništva utvrđuje u koraku koji slijedi, a to je postupak usklađivanja podataka katastra i zemljišne knjige koji se vodi kod nadležnog Općinskog sud au Sarajevu.

    Prisutnima su se također obratili i šef Odsjeka za katastar Velid Fazlić i Senad Kovačević, član Komisije za izlaganje iz reda građana, a koji su svojim izlaganjima dali dodatna pojašnjenja i na taj način olakšali korisnicima nekretnina samu pripremu za izlaganje podataka na javni uvid.

Napominjemo da je kroz provedenu aktivnost realizirana još jedna od obaveza Općine Ilijaš koja se odnosi na informisanje javnosti glede postupaka koji su vezani za zemljišnoknjižnu administraciju.

    Općina Ilijaš će i dalje nastaviti aktivno i transparentno, u skladu sa zakonskom regulativom, profesionalno i odgovorno provoditi aktivnosti koji doprinose boljem, lakšem, kvalitetnijem životu svakog  žitelja naše Općine jer ZADOVOLJAN GRAĐANIN – NAŠ JE PRIORITET.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba