U Ilijašu obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

DanPoAnt1Povodom obilježavanja 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, na spomen obilježju Kosturnica u Alića Gaju, u 10 sati položeno je cvijeće u organizaciji Upravnog odbora ”Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Ilijaš“. Polaganju cvijeća prisustvovai su općinski predstavnici na čelu sa načelnikom Akifom Fazlićem, kao i mnogobrojna udruženja sa područja naše Općine. Predsjednik ”Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Ilijaš Selver Herić, istakao je kako je ovo jedan od najznačajnijih datuma u historiji čovječanstva, te poslao poruku mladima za ljubav.
 
”Ovaj dan je jedan od najznačajnijih datuma u historiji čovječanstva, datum kada je Njemačka potpisala kapitulaciju, kada je jedan od generala Sovjetskog generalštaba donio odluku o toj kapitulaciji. Nakon toga, rat još DanPobjedeAnt2uvijek nije okočan. Tek nakon par mjeseci padom Japana i bacanjem atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki, došlo je do slobode naroda širom svijeta. Ovo je jedna poruka svijetu, da se ovakav zločin, koji se desio za vrijeme ovog rata uz žrtve od preko 50 miliona ljudi nikada nikome ne dogodi. Udruženje antifašista ima mnogo značajnih obilježavanja, ovaj isti datum obilježit ćemo i na kantonalnom nivou, i svakako mnoga udruženja trebaju da slijede ovaj isti primjer. Šaljemo poruke mladima da se vole, druže, kako ne bi doživjeli sve ono što smo u ratovima doživjeli”, kazao je Selver Herić, predsjednik Udruženja ”Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Ilijaš.
 
DanPobjedeAnt3Program obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope nastavlja se sutra u Sarajevu, kada je planiran marš i svečana obilježavanja ovog značajnog datuma. Dan Evrope obilježava se 9. maja svake godine. Ovog datuma 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Evropske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao ”Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Evropska unija.
Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba