Sastanak u Općini Ilijaš povodom epidemije bruceloze

 

brucelozaVeć smo pisali o pojavi opasne bolesti bruceloze koja je locirana i dijagnosticirana u Ilijašu. Labaratorijskim ispitivanjem na 200 grla koza utvrđeno je oko 160 steropozitivnih jedinki. KJP ''Veterinarska stanica'' Sarajevo o tome je obavijestila nadležnu inspekciju, Ministarstvo privrede i Federalno ministarstvo.

 

Direktor KJP ''Veterinarska stanica'' Sarajevo Jasmin Kazazović, obavio je danas sastanak sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i predstavnicima Službe civilne zaštite i Veterinarske stanice Ilijaš.

Prema riječima Jasmina Kazazovića početkom godine u Vogošći ustanovljena je bruceloza koza. Pozitivne nalaze Veterinarska stanica je uputila nadležnoj Inspekciji na analizu. -U provođenju tih aktivnosti došli smo do žarišta u Ilijašu gdje je od 166 grla 137 pozitivno na brucelozu, kao i jedan magarac i dva psa. U Ilijašu trenutno nema oboljelih osoba, dok je u Vogošći zaražena jedna osoba i čekaju se nalazi za drugu.

Do širenja ove bolesti došlo je nesavjesnom prodajom i transportom grla, jer nisu urađene zakonske analize i testiranja pri prodaji grla, te se na taj način bruceloza proširila i na druge Općine u Kantonu Sarajevo, tako da je u Općini Centar zaražena dva grla u Općini Novi Grad 11 grla, u Vogošći 12, i jedna osoba a čekaju se nalazi za drugu, kazao je Kazazović.

 Općinski načelnik je istakao da je za ovaj problem praktično saznao iz medija, te odmah sazvali sastanak s direktorom Veterinarske stanice kako bi hitno reagovali. -Kantonalni inspektor je naložio da se uključe druge institucije, MUP KS tj V Policijska uprava te Zavod za javno zdravstvo koja je zadužena da prati pojavu zoonoze. Općina nema nadležnosti po ovom problemu, ali svakako smo tu da pomognemo u kordinaciji nadležnih institucija i nadam se da će ove institucije odgovoriti zadanom problemu, kazao je načelnik Fazlić.  

 

 

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba