Radionica “Procjena dobrobiti zaštićenih područja” na Bijambarama

bijambareJedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Fund (WWF) je 2012. godine započela trogodišnji projekt "Parkovi Dinarskog luka" radi okupljanja i umrežavanja ljudi koji rade na zaštićenim područjima Dinarskog luka kroz niz konferencija, studijskih putovanja, radionica, treninga i ostalih interaktivnih aktivnosti.

U okviru tog projekta, danas i sutra na zaštićenim područjima Kantona Sarajevo Bijambarama i Vrelu Bosne će biti organizirane radionice pod nazivom "Procjena dobrobiti zaštićenih područja".

Prva radionica se održava danas na području Zaštićenog pejzaža "Bijambare", u Informaciono-edukacionom centru. Druga radionica će biti održana sutra u hotelu "Rimski most" na Ilidži.

- Radi se o dvodnevnoj radionici u organizaciji Svjetskog fonda okoliša WWF-a. Radi se o radionici o dobrobiti zaštićenih područja prije svega za lokalno stanovništvo i sva udruženja koja egzistiraju na ovim područjima, kazao je direktor JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić.

- Danas na Bijambarama imamo predstavnike resornog kantonalog i Federalnog ministarstva, Općine Ilijaš kao lokalne samouprave, predstavnike udruženja planinara, biciklista, predstavnike lokalne mjesne zajednice, predstavnike lokalnih proizvođača, predstavnike škola, odnosno sve one koje pružaju ili koriste usluge zaštićenih područja, istakao je Delić.

Cilj je prvenstveno da predstavimo ono što radimo u zaštićenim područjima za WWF, odnosno ovo je certificiranje naših zaštićenih područja, da bismo 6.-7. oktobra na Brijunima u Hrvatskoj bili i zvanično primljeni u Svjetsku asocijaciju od WWF-a, odnosno u Parkove Dinarskog luka, naglasio je Delić dodavši da je "u asocijaciji Dinarskog luka 81 park".

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba