Prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području KS

prezentacija samir omerovicU sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš održana je prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području Kantona Sarajevo. Projekat organizira i finansira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prezentator elaborata bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume.

U uvodnom dijelu izlaganja navedeni su razlozi za izdavanje i promjene namjene zemljišta. Šumska zemljišta iz kategrije goleti i šibljaka podesnih za pošumljavanje, te zemljišta planinskih pašnjaka i rudina nalaze se prema odredbama starijih varijanti zakona o šumama i Zakona o šumama KS u nadležnosti, u nekim slučajevima i vlasništvu, korisnika šuma, a koja su ugovorom o prenosu poslova gospodarenja potpisana između nadležnog resornog ministarstva i korisnika šuma.

U konkretnom slučaju radi se o Kantonalnom javnom preduzeću za gospodarenje državnim šumama "Sarajevo šume" d.o.o. i Ministarstvu privrede KS. S obzirom na sve veći interes za tursitički i privrednim razvojem Kantona Sarajevo stvorila se potreba da se navedene kategorije zemljišta stave u funkciju tog razvoja.

Naime, radi se o površinama koje KJP "Sarajevo šume" d.o.o. opterećuje sa aspekta zaštite i pošumljavanja, te tom preduzeću stvaraju veće troškove, a kada bi se te iste površine stavile u funkciju privrednog razvoja stvarale bi novu dodatnu vrijednost i korisnika šuma rasteretile prethodno navednih obaveza.

U tom smislu neophodno je definisati model kako te površine staviti u funkciju razvoja Kantona. Model bi se sastojao iz seta koraka i zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast kako bi se navedene površine stavile u prethodno navedenu funkciju.

Image

Adresa

Ul. 126. Ilijaške brigade, br. 16
71 380 ILIJAŠ

ID BROJ: 4200621930005
Depozitni račun
RAIFFEISEN BANKA : 1610000091470429

 ISO 9001:2015

Kontakt informacije

Tel:  +387 33 58 06 20
Fax: +387 33 40 05 05
Mail: info@ilijas.ba